„V oblasti podnikatelského prostředí vděčí Třinec za výsledek především velkému meziročnímu nárůstu ekonomických subjektů, skvělému hodnocení ukazatele iRating, který hodnotí mimo jiné také hospodaření radnice, a v neposlední řadě také nejvyššímu podílu firem s více než 50 zaměstnanci v celém regionu,“ uvedl za pořadatele výzkumu společnost Communa Jakub Splavec.

Třinec podle něj zabodoval i díky neustálé podpoře rozvoje města a vysokým investicím do veřejné dopravy. Zároveň se stal také vítězem nové kategorie Investičně atraktivní region, kterou jako součást soutěže Město pro byznys vyhlásila agentura CzechInvest. „Porotou bylo oceněno zapojení zástupců podnikatelů přímo do orgánů města, intenzivní spolupráce s místními firmami na realizaci společných projektů z oblasti dopravy, životního prostředí, kultury a sportu,“ uvedl ředitel regionální kanceláře CzechInvestu pro Moravskoslezský kraj Filip Chlebiš.

Pozitivní hodnocení podle něj Třinec dostal také za spolupráci firem a místních škol a investice do vzdělávání a do zlepšování podnikatelské infrastruktury.

Ostatní medailová místa

Frenštát pod Radhoštěm uspěl díky vysokému podílu studentů a učňů v odborném vzdělávání a zvítězil také v testu elektronické komunikace, ve kterém se sleduje rychlost, vstřícnost a kvalita odpovědí živnostenského úřadu na fiktivní dotaz podnikatele. Frýdek-Místek vybojoval třetí místo především díky vysokému podílu podnikatelů a velkým investicím do veřejné dopravy a do dalšího rozvoje města.

Města se hodnotila podle 34 kritérií rozdělených do dvou oblastí. V části Podnikatelské prostředí se boduje například podíl firem, cena stavebních pozemků, nezaměstnanost, ale také znečištění ovzduší nebo počet lékařů. V části Přístup veřejné správy patří mezi hodnocená kritéria úspěšnost získávání dotací, počet žáků ve třídě základní školy nebo daň z nemovitosti. V Moravskoslezském kraji bylo hodnoceno 22 měst.