Případ dostal grády v roce 2013, kdy si kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na celou skupinu došlápli v rámci akce Antonius. Dokazování zločinného spiknutí se protáhlo, dokumentace k němu má tisíce stran. Práce kriminalistů skončila až nyní.

„Kriminalisté v těchto dnech navrhli státnímu zástupci obžalovat pět osob z krácení DPH. V rámci tohoto případu je navíc obviněn z korupce i bývalý ředitel územního pracoviště jednoho jihomoravského finančního úřadu,“ potvrdil mluvčí policejního útvaru Jaroslav Ibehej.  

Protislužby: peníze, oprava bytu, palivové dříví

A co měl na triku Miroslav K.? Vzal si na starosti kontrolu vyplácení nadměrných odpočtů DPH zmíněných pěti podnikatelů. Za to se mu dostalo úplatků ve formě nejrůznějších služeb a službiček. „Přesně se jednalo o 300 tisíc korun a protislužby v hodnotě přibližně 500 tisíc korun,“ doplnil Ibehej.

Co konkrétně protislužby pro exšéfa berňáku představovaly? Vděční podnikatelé mu zařídili opravu bytu, vybavení nábytkem, a dokonce i dodávku palivového dříví.

Exšéfovi berňáku hrozí až 12 let vězení

Bývalý ředitel územního pracoviště finančního úřadu se dočkal obvinění z přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Zbylých pět osob je stíháno pro zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby. Dva podnikatelé, kteří nabídli Miroslavu K. úplatek, čelí také obvinění z podplacení.

„Aktivní spoluprací policie a Finanční správy bylo zabráněno neoprávněnému vyplacení dalších nadměrných odpočtů přesahujících 6 milionů korun,“ dodal mluvčí NCOZ. Miroslavu K. hrozí až dvanáct let za mřížemi, pětici podnikatelů o dva roky méně.

Video: Podívejte se, jak vypadá zásah policie při zatýkání čtyř mužů, kteří ukradli z účtů lidí miliony korun.