Zatímco mnohé střední školy kvůli demografickému poklesu téměř bojují o studenty, opavská škola zájemce o studium dokonce i odmítá. Škola s téměř stoletou tradicí stále spolupracuje se sousedícím školním statkem, který je jedním z mála fungujících zařízení v Česku. „Připraveny jsou projekty na jeho rozsáhlou modernizaci,“ řekl Arnošt Klein, který je ředitelem školy a zároveň i školního statku.

Opavská škola s kapacitou 610 žáků nabízí studentům učební i maturitní obory, ale i nástavbové studium. „Dělali jsme tu koncepci tak, aby ta škola byla co nejvíce prostupná. Komu se daří, může postoupit na vyšší studium, tedy z učebního oboru na maturitní, komu se nedaří, naopak,“ uvedl Klein. Nápad to byl dobrý, protože škola je plná a některé žáky musí odmítat už u přijímaček, což je mezi jinými zemědělskými školami naprostá výjimka.

„Jsme v republice možná taková trošičku rarita, v čem to je, to opravdu nevím. Spousta těch škol se začala před lety od zemědělského vzdělání odklánět,“ míní Klein.

Opavská škola se naopak rozhodla, že se tento typ vzdělávání pokusí udržet a zaměří se hlavně na jeho kvalitu, což se jí podle ředitele zřejmě vyplatilo. Ředitel ale přiznává, že především o učitele odborných předmětů musí bojovat a hledat je. Škole se přesto daří dohnat i resty v technickém vybavení, na které dříve chyběly finance. „Posledních možná pět šest let se škola dokázala hodně rozmáchnout,“ uvedl Klein. Jen loni do vybavení investovala zhruba sedm milionů korun.

Nyní by se modernizace mohl dočkat i rozsáhlý školní statek, který je v současnosti samostatnou příspěvkovou organizací, ale se školou úzce spolupracuje. „V posledních 25 letech školní statky postupně uvadaly, protože na ně nebyly peníze. Řada zřizovatelů postupně školní statky rušila a zůstalo jich jenom pár,“ podotkl Klein.

V plánu je přeměnit statek, který slouží pro praxi studentů, na vzorové pracoviště. Připraveny jsou hned čtyři projekty modernizace za zhruba 100 milionů korun a hledají se zdroje financování. V plánu je zřízení a vybavení učeben, vznik výukových dílen, vybudování moderního zahradního centra nebo modernizace stájí pro chov skotu a prasat včetně potřebného zázemí.

VIDEO: Poslechněte si, co říká ministr zemědělství Marián Jurečka o problému horších potravin v našich obchodech.