Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Výčepy na vesnicích ohrožuje rychlý odliv živnostníků. A bude hůř, míní expert

Autor: bud - 
7. června 2016
05:15

Počet podnikatelů „na hlavní úvazek“ rok od roku klesá, jen za posledních 7 let jich ubylo 115 tisíc. Podle zástupců podnikatelů a živnostníků jde o alarmující čísla a do budoucna to může přinést vážné problémy. Už teď se nedostatek živnostníků projevuje hlavně na venkově, odkud mizí řemeslníci, menší obchody nebo vesnické hospody. Drobní podnikatelé se tu nedokážou sami uživit.

Zájem spoléhat se při obživě sám na sebe mezi Čechy dlouhodobě klesá a potvrzují to tvrdá data. Ke konci března 2016 evidovala Česká správa sociálního zabezpečení celkem 572 126 OSVČ v hlavní činnosti, což je oproti roku předchozímu pokles o téměř pět tisíc. Od roku 2009, kdy tento počet kontinuálně klesá, je úbytek více než 115 tisíc živnostníků a podnikatelů. Zároveň s tím rostou ti, kteří podnikají současně při svém zaměstnání.

„Je to hrozně nepříjemný trend, který na první pohled nevypadá zrádně, protože pořád vidíte zhruba milion OSVČ. Ale struktura není dobrá a vyvíjí se nepříjemně. OSVČ, kteří se tím stoprocentně živí a mají to jako jedinou profesi, do toho mají stále menší chuť,“ řekl Blesk.cz Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR). Podle něj je to jasná vizitka toho, že jsou lidi stále méně schopni uživit se „na vlastní pěst“.

Hrozí vylidnění obcí

Pokud bude trend pokračovat, může to pro tuzemskou ekonomiku představovat podle experta značný problém, zvláště pak pro menší regiony. „Při všeobecné kritice živnostníků si neuvědomujeme jejich roli v ekonomice, je úplně jiná než v 90. letech. Dnes se přesunula z ekonomické role do té sociální. Jsou zdrojem infrastruktury v regionu,“ vysvětluje Havlíček. Jako příklad uvádí malé hospody na vesnicích nebo menší obchody.

Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR | AMSP

Lidé podnikající v malých obcích v nich udržují ruch. „Pokud tam nebudeme mít výčepy, koloniály a nebudou tam malá řemesla ani podobné služby, tak tam nikdo nebude bydlet. Už dnes se obce vylidňují a do budoucna to může být ještě horší,“ upozorňuje Havlíček, podle něhož je právě tento problém stále aktuálnější a je potřeba ho začít urychleně řešit.

Těžké začátky podnikatelů

„Musíme vytvořit motivaci pouštět se do samostatného podnikání. Zásadně zjednodušit pravidla a nebál bych se ani nulové daně z příjmů pro OSVČ do obratu půl milionu korun za rok. Stejně nic velkého neodvedou, ale tím, že si platí sociální, zdravotní, nejsou na pracovním úřadě a že vykonávají třeba v obci nějakou drobnou službu, tak jsou jednoznačně přínosem,“ míní Havlíček.

Podle něj by velmi pomohlo, kdyby zejména začínající podnikatelé v prvních letech svého podnikání měli co nejnižší odvody a minimum byrokratických povinností. 

Jako zástupce AMSP pravidelně jedná s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO), který se prý k jeho návrhům staví pozitivně. Žádné konkrétní kroky však zatím ministerstvo nepotvrdilo. „Volba formy podnikání je zcela v kompetenci podnikatele a jeho svobodném rozhodnutí, které jistě není ovlivněno pouze výší zdanění,“ uvedla mluvčí resortu Kateřina Vaidišová. 

djaba ( 8. června 2016 23:01 )

A víš kdo ty klíče vyrobil voe.

djaba ( 8. června 2016 22:58 )

A hnojáci , naturálie ,zabíjačky . My jsme měli , jen , pokud nepůjdeš na máj , nedostaneš montérky , voe. Pravidelně nás navštěvoval Gusta Houdek - a vy paní Pokorná , vy máte sedm slepic a dvě samice .Tak to si na vás posvítíme .Jo a vy máte volnou místnost , tak tu máte Kajpra (mimochodem natáhl brka na raka )za páďo .Ten můj blbej tatík , šel na ryby vosel.

anna1234 ( 7. června 2016 21:35 )

 ..hloupé? Myslím, že je podstatně hloupějšího přirovnávat živnostníky k cikánům.

aluman ( 7. června 2016 21:06 )

To by mě skutečně zajímalo, co si myslíte, že víte o zrežírování "sametu". I když si to umím celkem představit, asi se dost nasměju, pokud to sem dáte.

aluman ( 7. června 2016 16:01 )

Hloupá otázka, pravděpodobně položená na základě nulového povědomí o tom, co znamená "něco zrežírovaného".

Zobrazit celou diskusi