Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Generace Z“ vstupuje na trh práce: Chceme hodně peněz a volna, vzkazují

Autor: zzu - 
15. června 2017
17:02

Takzvaná „Generace Z“ pomalu, ale jistě nastupuje do práce a zaměstnavatelé už se na ni chystají. Jde o lidi narozené po roce 1996 a mají jiné nároky nejen na práci. Umí prý velmi dobře používat všechny technické vymoženosti a internet. Jsou vážně tak jiní? Podle socioložky je takové označování generací nesmysl.

Podle socioložky Jiřiny Šiklové je vymezování (Generace X,Y,Z, Husákovy děti a podobně…) nesmyslné, považuje ho za klišé. „Generace je něco, co je homogenní na podkladě například vědeckých znaků, osobních poznatků a tak dále. Jestliže se najednou začne hrát ping pong a my budeme tvrdit, že je to generace ping pongu, tak je to stejné. To, že někdo používá internet, není profilující záležitost,“ uvedla Šiklová.

Firmy, které zprostředkovávají nabídky práce, to vidí trochu jinak, například společnost Hays říká, že by se firmy na mladé zaměstnance měly dobře připravit a dostatečně je k práci motivovat. Chybí jim prý trpělivost a potřebují okamžitou zpětnou vazbu, zároveň půjdou do důchodu poměrně pozdě, což si uvědomují, a tak chtějí práci, která jim poskytne i dostatek volného času.

Jak chránit oči před poškozením modrým světlem z monitorů?
Video  Jak chránit oči před poškozením modrým světlem?  - iStock.com/ccmixter.org(Bluemillenium)/mojezdravi.cz
Video se připravuje ...

„Aby takovou práci získali, musí generace Z nabídnout dovednosti, které si zaměstnavatelé žádají, zejména s ohledem na rozšiřující se automatizaci pracovišť. Rovněž si musí najít způsob, jak financovat svůj životní styl, jestliže mzdy neporostou tolik jako dříve. Svoji daň si vyberou i další faktory, například náklady na pronájem či nákup vlastního bydlení,“ uvádí Ladislav Kučera, ředitel společnosti Hays.

Jakou práci shání?

A co sami mladí, kterých se to týká? Devatenáctiletá Kristýna by jednou chtěla najít uplatnění v politice, zatím ale bere všechno. „Práci sháním horko těžko, všude mají přednost Ukrajinci. Pracuji u hlídací agentury. S telefonem, počítačem a podobně umím na velmi dobré úrovni, ale nemůžu říct, že bych na nich byla neustále přisátá, jednou bych chtěla do politiky, do nějakého sociálního odvětví,“ uvedla Kristýna.

O dva roky starší Pavel řeší hlavně to, aby dostal odpovídající peníze. „Většinou práci hledám na počítači a přes pracovní portály. Pracovní pozice musí splňovat moje manuální schopnosti a dobré platové podmínky. Motivace je většinou finanční ohodnocení,“ podotkl Pavel.

A ne jinak je na tom jedenadvacetiletý František, pro toho je vedle peněz motivační i dostatek volného času. Momentálně brigádu ani práci nesháním, ale kdybych sháněl, bylo by to přes internet. Počítač, tablet i telefon ovládám, telefon mám neustále u sebe a jsem připojený k internetu a k sociálním sítím. Pracovní pozice mě zajímá jakákoli dobře placená, no a peníze jsou pro mě i největší motivace,“ dodal František.

Existuje „Generace Z“?

Otázkou je, jestli něco jako „Generace Z“ vůbec existuje. Tito mladí lidé totiž ve finále komunikují podobně jako každý jiný, jen jsou trochu víc na internetu. Podle socioložky je nesmyslné i to, aby za počátek takové „generace“ byl označovaný konkrétní rok, ke kterému se neváže žádná zásadní událost, sled událostí, které tyto „generace“ vymezují, navíc označuje za posunutý. „Nejde o lidi narozené v tom roce, ale o lidi, kteří aktivně používají internet. Je to rozdíl, jde o lidi narozené aspoň v roce 1980, aby jim bylo 15–16 let, aby to mohli ve velkém používat. Internet se u nás navíc začal masově používat daleko později. V devadesátých letech se k nám teprve dostával, stával se součástí a bylo toho velice málo,“ vysvětlila Šiklová.

Za generaci by se dali označit například lidé z roku 1942, kdy proběhla heydrichiáda, řekla Šiklová. „Můžou to být lidé, kteří jsou těžce ovlivnění tím, že prožili třeba heydrichiádu v určitém věku, ale proč 96? Mně to připadá absurdní, podobně jako když někdo řekne ‚Husákovy děti‘, to je stejný nesmysl,“ uvedla Šiklová.

„To nebyly děti, které by vznikly, protože je podpořil komunistický režim nebo nějaké stokorunové přídavky. Reprodukovaly se poválečné ročníky. Po válce každý vidí, že je změna a perspektiva. Největší porodnost byla v rozbitém Polsku těsně po válce, konec války je pro reprodukci obyvatelstva povzbuzující,“ dodala.

Označování generací je zjednodušení

Socioložka dále uvádí, že označení generací X,Y,Z je zjednodušující. V čem jsou tedy lidé narození od druhé půlky devadesátých let opravdu jiní? Víc komunikují na internetu než přímo. „Není to generace, je to takhle zvyklá skupina. Jsou to lidé dneska kolem 15–25 let. Generace je to, co propojuje člověka, když něco už může prožít. Je to uměle vytvořená bublina. Konstrukce, která nemá souvislost,“ poukázala socioložka.

Podle Šiklové se tedy tito mladí lidé liší hlavně tím, že komunikují převážně „online“, mají větší prostor k sebestylizaci, mohou se podvědomě vydávat za někoho jiného a vést diskuse, aniž by riskovali, že vydají něco ze sebe. Socioložka dále uvádí, že tato „generace“ bude sice zvyklá někde vystupovat, nebude však vystupovat osobně. Nebudou prý schopni uspořádat demonstraci nebo protestní pochod. Nejsou zvyklí komunikovat z očí do očí.

Podle dalších určujících definic může být rozdíl mezi „Generací  Z“ a předešlou „Y“ v jejich dětství a dospívání. Ti narození před rokem 1996 také většinou umí ovládat všechna elektronická zařízení jako počítače, tablety, chytré telefony a podobně, ale pamatují éru před tím, než tohle všechno začalo. Oproti tomu „Generace Z“, která přišla na svět po roce 1996, už vyrostla v internetovém prostředí. Podle některých jejich dospívání také ovlivnila finanční krize v roce 2008.

renataren ( 1. října 2017 19:00 )

On je pracovní trh brzo srovná do latě... Za chvilku přijdou že budou pracovat za 20 tis. Hrubého s non-stop servisem, sami si budou platit to vaše školení a ještě vám utírat p.rdel a splachovat po vás... Spokojenost??? Třeba je trochu problém i na vaší straně ??

sebr ( 15. června 2017 18:54 )

Mám zkušenost z pohovorů s těmi mladými, progresivními, s tahem na branku, týmově pracujícími absolventy VUT elektro. Bylo jich 86 mužů, IT obor! Požadavky: technická angličtina, inženýr, komunikativní, příjemné vystupování, ŘP sk. B. Výsledek: 1) První dojem- upravený, slušné oblečení, pozdrav a představení se- splnilo 73 (vstup bez pozdravu, neoholení, tvrdě neformální oblečení, dokonce kouření bez dovolení). 2) Překlad manuálu- splnilo 17 (určitě se to průběžně doučí!). 3) Řidičák- splnilo 68. 4) Pracovní doba dle potřeb zaměstnavatele (tj. zákaznická dosažitelnost denně vč. SO a NE)- splnilo 12. 5) Vizuelní detekce problému na desce spojů- splnilo 22 (viditelné spáleniny u plošných spojů). 6) Určení gramatických a formálních chyb v předloženém českém textu, půl stran A4- splnilo 14. Jejich požadavky na podmínky ze strany zaměstnavatele: plat pro začátek od 22 až po 40 t.Kč. Všichni mobil, nebo iPad. 42 firemní auto, někteří dokonce pro soukromé účely. Někdo ještě výkonný NTB. Jejich vlastní finanční podíl na případných školení žádný. Pouze 3 byli ochotni splatit tyto investované firemní peníze časově limitovanou smlouvou. Z pohledu perspektivy postupu ve firmě mělo 7 představu, že nejpozději do tří let budou šéfovat oddělení. Jeden chtěl hned od začátku asistentku. Takže shrnuto: podařilo se mně nakonec přijmout 49letého středoškoláka s průmyslovkou, který excelentně splňuje požadavky a současné absolventy už nechci na firmě vidět! Ti jsou možná použitelní na vítání miggrantů, ale na práci určitě ne. Jenom nevím, kdo je bude živit.

aeraluna ( 15. června 2017 18:38 )

Lidstvo musí mít všechno pěkně rozškatulkované, jak něco nemá stupidní nálepku, už se v tom nevyzná. Generace Z...ach jo. V reálu mladí lidé,z nichž někteří určitě něco umí, ale ani to se nedá generalizovat. Z mé osobní praxe vyplývá, že 90% z nově se zařazujících do pracovního procesu je těžce rozčarovaných, že si svět před jejich moudrostí nesedá na pozadí a většina pracovních pozic skýtá nikoli příležitost k záchraně světa, ale úplně obyčejnou rutinu. Prošel, prochází a bude procházet si něčím podobným každý druhý z jakékoli generace - říká se tomu srážka s realitou. A ani stáže, brigády apod. při studiu na to dostatečně nepřipraví.

lunatic ( 15. června 2017 17:39 )

Ač nejsem z této,v článku popsané generace,tak jsem se dříve opájel představou,že se stanu poslancem-jako ta slečna z článku ;nechtěl jsem však pracovat ve prospěch celku,nýbrž pouze lidem lhát a šidit,kde se dá-nespornou další výhodou by bylo i to,že poslanec nemusí chodit "do práce" a nenmůže být vyhozen-maximálně vystoupí z posl.klubu .To se mi však nesplnilo a tak jsem začal šidit a lhát v rámci každodenního,běžného života a tak mám dost volna,ačkoliv nejsem účastníkem pracovního trhu

dfghjk ( 15. června 2017 17:27 )

já bych jim ty peníze dal, vždyť co jiného má v životě cenu ...

Zobrazit celou diskusi