Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Musíme pracovat aspoň do 70 let, spočítali experti. Děsí je stárnutí populace

Důchodový věk by se podle studie měl zvýšit na 70 let.
Důchodový věk by se podle studie měl zvýšit na 70 let.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: mah - 
28. května 2017
15:40

Důchodový věk ve vyspělých zemích by se měl zvýšit na 70 let. Ve své nejnovější studii to tvrdí odborníci Světového ekonomického fóra. Státy by tak měly reagovat na stárnutí populace, které je spojené i s rapidně rostoucím věkem, kterého se lidé dožívají. Změny jsou podle expertů nutné, jinak bychom neúnosně zatížili příští generace. O studii informuje web televize BBC.

Studie se zaměřovala na země jako Velká Británie, USA, Japonsko nebo Kanada. Jejím závěrem je to, že je nutné, aby se v bohatých zemích zvýšil věk pro odchod do penze na 70 let.

Ekonomové upozorňují na to, že změna je nutná poměrně brzy. Hlavním argumentem pro ni je to, že do roku 2050 se ztrojnásobí počet lidí, kterým je přes 65 let. To podle WEF znamená i to, že poměr mezi pracujícími a důchodci bude za 30 let poloviční. V polovině století by na jednoho penzistu měli připadnout pouze čtyři pracující.

„Nesnesitelný“ tlak na děti a vnoučata

„Musíme se tím začít zabývat, nebo si nést dalekosáhlé následky, které budou pronásledovat budoucí generace a které vytvoří nesnesitelný tlak na naše děti a vnoučata,“ řekl k tomu Michael Drexler z WEF.

Ukázkou neudržitelnosti současných modelů je podle zprávy to, že do roku 2050 by se měl rozdíl mezi tím, co státy vyberou na spoření, a tím, kolik by měly vyplácet, měl čtyřnásobně zvětšit.

V České republice platí od dubna zákon, který ohraničuje důchodový věk na 65 let. Ten by měl začít účinkovat od roku 2030 a týkat se všech narozených po roce 1971.

Podle Jacqua Gouleta ze společnosti Mercer, která s WEF na zprávě spolupracovala, není před problémem. Jednotlivci si podle něj na penzi musí začít šetřit i sami. Vlády i soukromý sektor by jim ale měly nabídnout pomocnou ruku.

V Česku už nyní řada seniorů dál pracuje. Někdy ale jejich peníze skončí v cizí kapse:

11karel11 ( 8. června 2017 22:20 )

Kdo hovno dělá, tak může pracovat do 90. Ale lidé se nadřou, tak do 65 let nemohou vydržet tu dřinu. Pilný asi spadl s Marsu. Jeho názory jsou k blití.

anka ( 28. května 2017 19:42 )

kdybys mel v hlave a ne na ni,tak tu kazdy den neroznasis nenavist, ale dokazes se uzivit sam a jeste dat praci ostatnim

anka ( 28. května 2017 18:57 )

Problem je, ze vetsina lidi nestarne, ale uhniva. Duvodem toho je co a kdy jedi, nedostatek pohybu, televize, alkohol, lenivost -> zkratka zpusob jak prezivaji svuj zivot. Ale kazdy mame svuj zivot, kazdy delame rozhodnuti sam za sebe.

lalia ( 28. května 2017 17:59 )

Nebojte se,Topolánek vrátí peníze z důchodového fondu co promr....Bude peněz dost.Nebude třeba pracovat do 70 let.Musí se probudit justice a vybrat od jednotlivců co nám vládli všechno nakradené,jejich majetky co si nakradli a ještě zbude na ostatní.Čekám,kdy to konečně začne.

ivanak ( 28. května 2017 17:09 )

Tihle experti ať jdou makat pěkně rukama a budou navrhovat důchody už v 50ti.Přesně to vypustí z h-u-b-y jen ten kdo nikdy rukama nedělal.Ať si jdou kancelářský do důchodu třeba ve 100 letech,ale ať nechají ty co pracujou,ať si taky užijí důchodu.Nesnáším ty keci,když někdo řekne,že se měli líp učit a nemuseli makat rukama.Chtěla bych vidět kdo by na ně vydělával.Můj muž byl šikovný řemeslník,pracoval opravdu celý život.V důchodu byl rok a zemřel.Kde jsou jeho naspořené peníze na důchod?

Zobrazit celou diskusi