Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Kristýně z Tanvaldu přestal chodit důchod: Úřady ji pohřbily zaživa

Autor: aba - 
25. července 2017
16:54

Na první pohled snad až kuriózní omyl, který však všem aktérům značně znepříjemnil život. I tak se dá popsat případ, ke kterému došlo letos na jaře v Tanvaldu. Kvůli shodě jmen tu papírově prohlásili za mrtvou jednu z místních obyvatelek. Ta je ale živá a zdravá a má kvůli tomu spoustu problémů.

Na jaře zemřela v tanvaldské nemocnici jmenovkyně paní Kristýny Rácové, která však pocházela z vedlejší obce Plavy. To, že úřady ženu papírově „pohřbily“, s sebou ale nese spoustu nepříjemností jak pro ni, tak pro rodinu skutečně mrtvé paní Kristýny.

„Nepřišel vůbec důchod za měsíc, poslali mi třikrát papíry a nic,“ stěžuje si paní Rácová v rozhovoru pro TV Nova. Žena má v pěstounské péči sirotka a stará se ještě o invalidního manžela, takže všechny výdaje teď musí platiti z úspor, protože pro úřady je papírově mrtvá. Celou záležitost řeší už od března Správa sociálního zabezpečení, zatím však bezvýsledně.

Chyba vznikla na straně úřadu v Tachově, který chybně vystavil úmrtní list. „K této nebohé události došlo u nás. Paní se jmenovala stejně jménem i příjmením a byla polské národnosti. Bohužel nedošlo k detailnímu prověření. Se všemi se spojím osobně a omluvím se. Mrzí mě to samotného, je to chyba lidského faktoru,“ vyjádřil se k celé situaci starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek.

Případ se dále řeší a je nutné paní Kristýnu na papíře znovu „oživit“, aby ji mohl znovu chodit důchod. Vzhledem k průtahům a psychické újmě by ale v případě sporu měla mít podle právníka nárok na finanční kompenzaci.

Video  Co ukrývá kopule úřadu vlády: Nad hlavami ministrů zůstal jeden tajemný stroj  - Zuzana Štíchová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

majojo ( 25. července 2017 19:20 )

Ten kdo nepsal "nebohá událost" by měl být prohlášen za novinářsky mrtvého a nikdy si neškrábnout ani na toaletní papír. Jinak se rovněž přimlouvám za odškodnění - a ne aby to platil atát, ale onen lidský faktor, který tuhle traumatizující situaci způsobil.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání