Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Češi: O důchodce ať se stará stát. Úspory na stáří schvaluje jen desetina lidí

Autor: ČTK - 
12. prosince 2016
14:43

O finanční zajištění důchodců by se měl starat především stát. To si myslí si 54 procent Čechů. Zhruba desetina lidí je toho názoru, že se o své zabezpečení ve stáří mají starat sami občané. Zhruba třetina lidí zvolila střední cestu mezi státem a jednotlivcem. Vyplývá to z průzkumu Centra pro průzkum veřejného mínění.

Průzkum ukázal, že společnost je rozdělena v pohledu na základní princip důchodového systému. Solidární princip, to znamená, že výše penzí těch, co přispívají více, a těch, co přispívají méně, se příliš neliší, prosazuje přibližně 33 procent dotázaných. Důchodový systém má být založen na zásluhách každého jednotlivce, respektive výše jeho příspěvku do systému. S tím souhlasí zhruba třetina respondentů. Srovnatelná část lidí (31 procent) se ve svých názorech pohybuje uprostřed.

Od roku 2012 klesl podíl občanů, kteří odpovědnost za důchodové zabezpečení připisují především státu. Naopak přibylo lidí, kteří volí „střední variantu“, tedy zdůrazňují jak roli státu, tak občanů samotných.  

Dle Centra pro průzkum veřejného mínění jen 16 procent populace pokládá současný důchodový systém za spravedlivý. Opačného názoru je 43 procent. Devětatřicet procent Čechů soudí, že současný systém je spravedlivý „tak napůl“. Proti listopadu 2015 se zvýšil podíl těch, kteří současný systém označují za spravedlivý.

9rot6 ( 13. prosince 2016 06:07 )

Rozhodně by se měl o důchodce postarat stát, komu se odvádí daně, státu, TEČKA!Největší " bordel" v důchodovém systému nadělal ekonomický teoretik Klausík,který aniž se někoho dovoloval nebo snad i diskutoval, tak šmahem rozpustil tzv. důchodový fond 333 miliard do jednotlivých kapitol státního rozpočtu, anžto byli modří holubi tak dobrými hospodáři,že si ve státní kase skoro zlomili ruku, poněvadž narazili na dno, od zrušení důchodového fondu nikoho moc nezajímalo, co bude dál, bylo založeno několik komisí s výsledkem tři pilíře, ale ukázalo se,že to nebyla správná cesta,anžto chyběli garance STÁTU, lidé tři pilíře "odstřelili" a nyní se čeká na další návrhy co tedy bude s tou důchodovou reformou, nikdo se do ní nehrne,natož aby snad někdo vyšetřil nač bylo použito těch 333 miliard z důchodového fondu, na to se v česku nehraje a tak máme oproti tzv. západním zemím až třetinové důchody,Rakousko +- 27 702 Kč,Itálie +- 30 807 Kč,Německo 21 357 Kč a pozor ČR 10 692 korun, důchodci ve většině případů šetří na úkor svého zdraví a svůj život si obohacují neustálým sledováním slevových kuponů supermarketů,aby ušetřili na dárky pro svá vnoučata, Politici si přidávají tisíce, ale důchodcům dal Kalousek AŽ 40 korun českých a papaláši EU se mohli potrhat smíchy a vůbec je nezajímalo,že těžké miliardy z montoven v česku v klídku odplouvají na západ, Ó MY SE MÁME a hlavně tedy důchodci, podle jednoho int. portálu 50% českých důchodců NEDOSÁHNE na starobní důchod ve výši 11 230 Kč a 40% důchodců balacuje na hranici chudoby, díky státe!

9rot6 ( 13. prosince 2016 05:25 )

Rozhodně souhlas,dokonce by jí slušela i milka.

ellenic ( 13. prosince 2016 00:16 )

bibijana Důležité bibijano je, že Tě o své finanční situaci všichni informují, aby jsi měla ve svém okolí dost dobrý přehled . Možná mají někteří senioři našetřeno z jednoho prostého důvodu, nechtějí utrácet a střádají si na horší časy. Oblečení už moc nenakupují, neřeší, jestli něco potřebují, jen střádají a střádají . Tvoje mínění o tom, že jsou senioři chudí se rovná IQ tykve, ale hodně malé .

bleskbulvar ( 12. prosince 2016 22:33 )

Měla by ses přejmenovat na Blbijana!

panamira ( 12. prosince 2016 22:04 )

Vláda se o sebe postarala a důchodci jim jssou u P.R.D.E.L.E.

Zobrazit celou diskusi