Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Senioři žijí na hranici chudoby. Penze se jim zvednou průměrně o tři stovky

Autor: ČTK, sou - 
27. prosince 2016
10:58

Starobní důchody se od ledna zvýší, a to v průměru o 309 korun. Porostou také invalidní a pozůstalostní penze. Zvednou se i příplatky k penzi pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich. Na hranici chudoby je podle důchodové komise zhruba sedm procent seniorů

Starobní důchod pobíralo na konci září 2,39 milionu lidí. Česká správa sociálního zabezpečení vyplácela také 427 400 invalidních a 64 tisíc pozůstalostních penzí. Celkem to bylo 2,88 milionu důchodů.

Průměrný starobní důchod činil na konci září 11 441 korun. V průměru se zvýší o 309 korun. Pevná část penze, která je pro všechny stejná, se zvedne o 110 korun na 2550 korun. Procentní výměra, v níž se odráží počet odpracovaných let a výše odvodů, se upravuje o 2,2 procenta. Stejně porostou i invalidní a pozůstalostní důchody. Příplatky k důchodu pro odbojáře, vězně komunistického režimu a pozůstalé po nich se zvednou také o 2,2 procenta.

Důchody se každoročně zvyšují o třetinu

Důchody se zvyšují pravidelně vždy k 1. lednu. Zvedají se o třetinu růstu reálných mezd a o růst životních nákladů. Vláda letos prosadila, že může nařídit vyšší přidání, pokud by si senioři a seniorky podle zákonných ukazatelů měli polepšit jen o pár desetikorun.

Celkem kabinet může přidat až o 2,7 procenta. Této možnosti rovnou využil. Vlády měly možnost přidávat víc, než nařizuje zákon, už v minulosti. Zákonodárci tuto možnost pak ale před lety zrušili. Zdůvodňovali to třeba tím, že by vláda neměla mít možnost před volbami přidávat víc.

Důchodová komise, v níž zasedají zástupci sněmovních stran a odborníci, doporučila před nedávnem valorizaci změnit. Navrhovala, aby penze rostly výrazněji než dosud. Zvedat by se měly o polovinu růstu mezd místo nynější třetiny a o růst životních nákladů důchodců místo růstu nákladů všech domácností.

Na hranici chudoby je zhruba 7 % důchodců

Tento záměr by měla v brzké době projednat koalice. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že pokud se vládní strany na novém modelu shodnou, mohl by se dostat do projednávané důchodové novely a schválit ještě do voleb.

Podle důchodové komise je nyní na hranici chudoby zhruba sedm procent českých důchodců a důchodkyň. Pokud by se způsob valorizace nezměnil a nepřidávalo se výrazněji, kolem roku 2030 by chudoba hrozila už pětině českých seniorů a seniorek.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Hunt ( 27. prosince 2016 20:51 )

anna1234:Máte pravdu ...

Hunt ( 27. prosince 2016 20:48 )

carmin:Nebo co?Běž si utřít tlamu,záškrte!

Hunt ( 27. prosince 2016 20:42 )

carmin:Zalez do Mauzolea,sovětský pamr.de!

Hunt ( 27. prosince 2016 20:39 )

pepen:Chlapče jen se nestyď, rozpal se do běla a pepka tě zaslouženě nemine,ty odporná nulo k ničemu!

Hunt ( 27. prosince 2016 20:36 )

plysakůchodci jsou shrbeni od neustálého rejdění s plným nákupním vozíkem po obchoďácích.Mají holt "strašlivý" život pod kapitalistickým terorem!

Zobrazit celou diskusi