Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Čeká vás důchod u televize, či na cestách? Experti radí začít si šetřit brzy

Autor: ula - 
9. února 2017
06:20

Myslíte si, že máte do důchodu spoustu času? Odborníci mají jasnou radu: Spořit na stáří si začněte co nejdřív. Pokud máte těsně před důchodem, udělejte si finanční bilanci. Ať už máte do důchodu daleko, nebo těsně před ním, máme pro vás rady pro obě tyto situace.

„Každý si říká, že na důchod má čas a že se ho to netýká, ale v rámci finančního plánování radím začít si odkládat na důchod co nejdříve,“ říká finanční poradce Jiří Kubík ze společnosti Partners. Začít můžete s minimálními částkami, které postupně navyšujte podle vašich příjmů. I když během spoření vynecháte například pět let, v konečném součtu vám peníze mohou chybět.

Myslete na to, jak chcete svoji penzi prožít. Pokud hodláte cestovat, měli byste počítat i s vyššími úsporami. Pokud hodláte penzi strávit u televize, můžete vyjít i s důchodem, na který máte nárok. Nicméně musíte mít odpracovaný určitý počet let.

Výpočet důchodu je složitý, pomoci by vám měla Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ). Důchod se zpravidla vypočítá podle hrubého příjmu za celý život, čim vyšší plat a delší doba v práci, tím je důchod vyšší. Od toho se ovšem odečítají takzvané vyloučené doby, což je doba bez výdělku - dočasná pracovní neschopnost, invalidní důchod III. stupně, doba péče o dítě do 4 let věku apod.

Od státu máte na důchod nárok, v určitých případech máte nárok i na příspěvek na bydlení a péči.

Doplňkové penzijní spoření

Na penzi si můžete spořit pomocí doplňkového penzijního spoření. Finanční odborníci oceňují výhody, které spoření má a považují ho za nízkonákladový produkt. Vaše vklady jsou dobře chráněny, zhodnoceny a navíc máte nárok na příspěvek od státu.

Tip pro živnostníky a bilance před penzí

Pokud podnikáte, váš důchod bude minimální. „Proto radím, aby si podnikatelé odkládali na důchod dva až tři tisíce korun,“ vzkazuje Kubík.

Máte těsně před odchodem do důchodu? Tohle byste měli udělat:

  • Zajistěte si všechny potřebné doklady k žádosti o starobní důchod pro Českou správu sociálního zabezpečení (ČSSZ)
  • ČSSZ můžete požádat o informativní osobní list důchodového pojištění
  • Udělejte si finanční bilanci, spočítejte všechny příjmy a výdaje
  • Zvyšte výdaje na možnou léčbu či léky
  • Projděte si náklady na bydlení, pokud je to nutné, změňte např. dodavatele energií, poptejte se telefonních operátorů na výhodnější tarif
  • Zkuste menší brigády. Pomůže vám to nejen finančně, ale také psychicky, když budete trávit  čas v kolektivu
  • „Ideálně byste neměli zůstat sami, ve dvou se to lépe táhne,“ vzkazuje finanční poradce.

11karel11 ( 11. února 2017 14:49 )

Bláboly. Mladí si musí pořídit bydlení (milionové) ,mají hypotéky až do vysokého věku, výdaje za děti nejsou zrovna malé, pak studia a lidé jsou staří., Nějaké důchodové spoření nikoho nezachrání , živnostníci budou mít jen minimální důchod, aby dosáhli na průměrný, museli by odkládat na sociální důchodové kol. 5000,- měsíčně. Je to začarovaný kruh, platy malé, zdražuje se stále. V tomto státě jsou špatné vyhlídky na stáří. Skupiny lidí, co se celý život toulají po pracáku, budou mnít vyšší důchody mež ti, co poctivě pracují.

tonulenka ( 9. února 2017 13:18 )

To jako,že ta televize bude donekonečna zvyšovat poplatky,že je třeba na ně už šetřit?Ten důchod už na ně nebude stačit?

zkzkz ( 9. února 2017 10:53 )

Č U R Á K U

fotrpjotr ( 9. února 2017 10:12 )

To by potom tvoji rodiče dostávali poloviční důchod,z čeho by si potom žil,když sám jsi na sociálce?

karelsmutny ( 9. února 2017 10:10 )

Hunt jsi jen šunt

Zobrazit celou diskusi