Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Důchody i minimální mzda porostou: Komu stát v roce 2017 přidá?

Autor: bud - 
28. prosince 2016
05:00

V roce 2017 by se ti nejchudší měli mít o něco lépe. Poroste minimální mzda, důchody i platy v sociální a kulturní oblasti nebo ve zdravotnictví. Novopečení tatínkové také dostanou možnost využít po narození potomka dávku takzvané otcovské poporodní péče.  

Dobrá zpráva pro všechny: vláda letos odsouhlasila zvýšení minimální mzdy, a to na 11 tisíc korun. Minimální hodinová mzda vzroste z 58,7 korun na rovných 66 korun. Zároveň se ruší zvláštní sazba minimální mzdy i zvláštní sazby nejnižších úrovní zaručené mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem.

„Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy pro všechny zaměstnance. Se sjednocením minimální mzdy pro všechny souvisí také zvýšení příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením o 700 Kč,“ uvedl mluvčí ministerstva práce Petr Habáň. Zvýšení ze současných 9 900 korun bude od ledna. Průměrná mzda v Česku je 27 297 korun.

A od stejného data se zvýší také penze o 2,7 procent. V průměru by tak měly mít důchodci o 308 korun navíc. Příplatky k důchodu přiznané před 1. lednem 2017 se zvyšují o 2,2 procenta. Vláda v tomto případě poprvé využila možnost zvýšit důchody formou nařízení, což proces výrazně urychlilo.

Peníze pro otce

Čerství tatínkové dostanou možnost využít po narození potomka novou dávku otcovské poporodní péče. Ta bude fungovat tak, že z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovské volno nebude možné přerušit. Tato dávka by měla začít platit během roku 2017.

V průběhu roku 2017 se zároveň zjednoduší pravidla pro vyplácení a čerpání rodičovského příspěvku. Dojde ke zrušení současného omezení horní hranice měsíční výše rodičovského příspěvku a bude umožněno čerpat dávku až do výše peněžité pomoci v mateřství, což je cca 32 000 korun. Celá částka rodičovského příspěvku ve výši 220 000 korun také bude moci být vyčerpána za kratší dobu než v současnosti, tedy za 6 měsíců.

Slevy na dítě

Od ledna se má také zvýšit daňová sleva na druhé a třetí dítě. Na druhé dítě by měla sleva od příštího roku stoupnout o 200 korun měsíčně a na třetí a každé další dítě o 300 korun měsíčně. Nová pravidla dostane také rodičovský příspěvek, půjde ho čerpat rychleji a jednodušeji.

Přilepšit by si měla část zaměstnanců pracujících ve veřejné sféře, například nepedagogičtí pracovníci v regionálním školsví, zaměstnanci v kultuře nebo sociální pracovníci. Od července s tím počítá návrh ministerstva práce. Za leden již budou mít o 10 procent větší výplatu lékaři, zdravotní sestry a další zdravotnický personál.

johankadl ( 1. ledna 2017 22:24 )

Achjo, strčte si ty vaše důchody tam, kam slunce nesvítí V dnešní době to asi nejde jinak, než se snažit zabezpečit sama sebe. Proto každý měsíc cpu něco do investičního zlata http://www.investice.cz/investicni-zlato/t96/ a na důchod se nespoléhám...

rockyshowman ( 30. prosince 2016 14:20 )

 Samozřejmě ti nahoře a my kývneme jako ovce !!! Šťastný Nový rok !!!

deep_ass_flsting ( 28. prosince 2016 22:41 )

Ale přiběhne na zavolání.

noacojezase ( 28. prosince 2016 21:54 )

Zas ta skleróza, jak je to o té potrefené huse?

noacojezase ( 28. prosince 2016 20:37 )

Tak co, stále kvoká?

Zobrazit celou diskusi