Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Na dlažbě kvůli zvýšení minimální mzdy? Planá výhrůžka firem, věří Marksová

Autor: tmp - 
9. října 2016
08:29

Minimální mzda by se měla opět zvýšit. A to rovnou dvakrát do konce aktuálního volebního období. Blesk.cz to řekla sama ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ta navíc tvrdě odmítla obavy Hospodářské komory a Svazu obchodu o tom, že by kvůli navyšování mezd hrozilo propouštění.

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD) uklidnila pro Blesk.cz zaměstnance s minimální mzdou, propouštění se prý bát nemusí. Na to upozorňoval Svaz obchodu. „Propouštěním zaměstnavatelé vyhrožují vždy, když se minimální mzda zvyšuje, nikdy se to ale nepotvrdilo,“ řekla ministryně. Vláda ve středu rozhodla, že se minimální mzda navýší ze současných 9900 korun na 11 000 korun.

„Pro mě je nepřípustné, aby v dnešní době v naší zemi pracoval kdokoli na plný úvazek za 8.811,- čistého. To už hraničí s otrockou prací,“ řekla k tomu ministryně. Česká republika patří i po zvýšení k zemím s nejnižší minimální mzdou. Hůře je na tom pouze šest zemí Evropské unie – Bulharsko, Rumunsko, Lotyšsko, Maďarsko, Litva a Slovensko.

Takhle se vyvíjela minimální mzda od roku 2007. Takhle se vyvíjela minimální mzda od roku 2007. | MPSV

Plošné zvýšení minimální mzdy nedělá rozdíly mezi specifiky jednotlivých odvětví ekonomiky ani mezi zaměstnavateli,“ upozornil prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý. Kvůli regulaci minimální mzdy může podle něj dojít k omezení možností firem nabírat nové zaměstnance a také k propouštění, či nahrazení stroji. „Jestliže si dnes někteří zaměstnavatelé jedním dechem stěžují, že nemají lidi, a hned dodávají, že nesouhlasí s navýšením minimální mzdy, tak si odporují,“ ohradila se Marksová.

Ministryně navíc avizovala další zvyšování minimální mzdy. „Navýšením od ledna 2017 se minimální mzda dostane na 38,2 % průměrné mzdy. Do konce volebního období chceme dosáhnout nejméně 40 %,“ uvedla. Podle odhadů ministerstva se průměrné mzdy zvýší v roce 2017 na 28 792 korun. Pakliže tak ministryně svůj slib splní, minimální mzda se zvýší o další pětistovku na celkových 11 517 korun měsíčně.  



111pavel111 ( 28. prosince 2016 12:23 )

Podnikatel podniká pro zisk

Bocian ( 10. října 2016 11:24 )

Typický dnešní český podnikatel je většinou bejvalý soudruh nebo jeho pohrobek. A pro tyto "podnikatelské" kočkopsy je "slušná mzda" tak 3-4.tisíce max. a práva pracujících špatný přežitek socialismu. Pracovník nesmí marodit a když, tak si musí vzít dovolenou. Přesčasy jdou podle něj na "oltář kapitalisty", takže se neproplácí. A tak by se dalo pokračovat ......

lug70 ( 9. října 2016 09:46 )

V článku je napsáno, že hůře s minimální mzdou než my jsou na tom i Slováci. Já mám ale zato, že od začátku letošního roku mají Slováci minimálku o 1000 korun vyšší než my.

Zobrazit celou diskusi