Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Minimální mzda lidem ubližuje, míní ekonomové. Odboráři se bouří kvůli chudobě

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. srpna 2016
05:49

O minimální mzdě se v poslední době opět čile diskutuje. Nyní činí 9 900 korun, od příštího roku by mohla být 10 600 Kč, příp. rovnou 11 000 Kč, jak prosazuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD). Ekonomka Markéta Šichtařová je však proti. Tvrdí, že jde o kontraproduktivní krok, který ve výsledku lidem ubližuje. Na to však zareagovali odboráři z ČMKOS. A zásadně nesouhlasí.

O minimální mzdu se v Česku opět rozhořel spor. Ministerstvo práce a sociálních věcí Michaely Marksové (ČSSD) navrhuje od příštího roku zvednou částku na 11 tisíc korun. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je proti, podpořil by zvýšení minimální mzdy na 10 600 korun.

Ozývají se však i hlasy, že minimální mzda jako taková přináší více škody než užitku. Proti minimální mzdě vystupuje třeba prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý.

„Podle mě je to velice kontraproduktivní, protože to škodí především těm nejslabším zaměstnancům,“ reaguje pro Blesk.cz na zamýšlené zvyšování minimální mzdy ekonomka Markéta Šichtařová. „Nejčastěji to jsou práce, které ani nechtějí vykonávat rodilí Češi, ale najímají se pro to cizinci,“ poznamenává.

Na mysli má třeba uklízečky či pomocné dělníky na stavbách. Ukrajince a Mongolce, kteří přicházejí do Česka vyloženě a cíleně za prací.

„Tito lidé, kteří dělají opravdu málo placené práce, těm to opravdu může uškodit, protože oni sem přichází s tím, že i když dostanou tu naši nejnižší mzdu, tak pořád je to pro ně z pohledu té jejich původní země mzda vysoká. Jestli najednou musí uměle zaměstnavatel těmto lidem mzdu zvýšit, potom se opravdu může stát to, že těch lidí zaměstná méně,“ varuje Šichtařová.

Ekonomka: Kontraproduktivní opatření

Když zaměstnavatel ztrácí motivaci zaměstnávat vyšší počet nízko placených lidí, může to vést i k tomu, že nebude mít motivaci poskytovat některý typ služeb, upozorňuje ekonomka na to, že z ekonomiky pak některé typy nízce placených profesí mizí. 

Na něco podobného nedávno upozorňoval i ekonom Lukáš Kovanda. „Čím vyšší minimální mzda bude, tím více budou zaměstnavatelé inklinovat k nahrazování nízkopříjmových pracovníků automaty, roboty. I to je další aspekt, který minimální mzda přináší – jestliže budou zaměstnanci příliš drazí pro zaměstnavatele, dříve nebo později je nahradí automaty, roboti, jak už to vidíme třeba v některých hypermarketech, kde mizí prodavačky a místo nich tam jsou stroje,“ uvedl pro Blesk.cz. On sám je pro rozumné, a především postupné zvyšování minimální mzdy, nikoli skokové.

„Podle mého názoru je minimální mzda naprosto kontraproduktivní, lidem ubližuje. A já bych úplně byla pro zrušení minimální mzdy, nechme tu mzdu naprosto tržnímu vývoji. Vůbec si nemyslím, že by byla potřebná. Ostatně ve velmi sociálních zemích, jako jsou některé skandinávské země, kde jsou daleko ′socialističtější′ než my, koncept minimální mzdy vůbec neexistuje. Což je asi nejjasnějším důkazem, že role té minimální mzdy není sociální, že je to umělý koncept,“ míní Šichtařová.

Odboráři: Minimální mzda je mimořádně důležitá

Minimální mzda se na počátku letošního roku zvýšila z předchozích 9 200 na 9 900 korun. Pobírají ji necelá tři procenta zaměstnanců, loni to bylo 115 tisíc lidí. Vláda si za cíl vytyčila přiblížit minimální mzdu 40 procentům průměrné mzdy, o dalším zvýšení minimální mzdy má rozhodnout právě ona.

Za vyšší minimální mzdu bojuje např. Josef Středula, předseda ČMKOS (Českomoravská konfederace odborových svazů). Dle Středuly by se minimální mzda měla vyšplhat na 11,5 tisíce, aby ten, kdo za ni pracuje, nespadal pod hranici chudoby. „Kdyby se minulých sedm let alespoň o sto korun ročně zvyšovala, nemusela by být nejnižší cena práce v ČR na chvostě v EU, jsme už za Slovenskem a Polskem. Dohánění je proto skokové, což se logicky nelíbí zaměstnavatelům,“ uvádí Středula, který toho času čerpá dovolenou.

Na vyjádření ekonomky Šichtařové proto zareagoval místopředseda ČMKOS Vít Samek. „Domníval jsem se, že už jsme v naší společnosti trochu dál a nemusíme si vysvětlovat, proč máme minimální mzdu a proč ji máme mít. Nejsme v tom žádnou výjimkou. Všude v okolních zemích taková mzda existuje,“ upozorňuje Samek v reakci pro Blesk.cz na to, že minimální mzdu mají třeba Němci, ale také Britové či Američané.

„Minimální standardy práce jsou mimořádně důležité - bez nich by lidé pracovali za zcela nepřijatelných podmínek. Proto se jimi již téměř sto let zabývá OSN. Minimální mzda je jedním z nejdůležitějších minimálních standardů práce na světě,“ říká Samek. 

Odmítá řeči typu, že by měla být minimální mzda zcela zrušena. „Nápady na její zrušení mi připadají nesmyslné, snad z nějakých ideologických pohnutek než z logického úsudku. Smyslem práce je zajistit si svou mzdou základní obživu, hranice nejnižší ceny práce nemůže být pod hranicí chudoby. Není možné, aby stát doplácel těm, kteří pracují za tuto mzdu, další sociální dávky, aby přežili,“ bouří Samek.

Vysvětluje přitom i snahy o její současné skokové zvýšení, před kterým ekonomové varují. „Minimální mzda nebyla v české ekonomice zvyšována po celou dobu pravicových vlád v letech 2007 až 2013. Proto teď musí docházet bohužel k jejímu výraznějšímu navýšení. Současná vládní koalice ani Svaz průmyslu vůbec nezpochybňuje její existenci, jen se v tripartitě dohadujeme o její výši. Vždy jde o kompromis,“ dodává odborář z ČMKOS pro Blesk.cz.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

..krakonos500 ( 7. srpna 2016 18:05 )

Kdo vezme do práce tupce, který neodvede práci ani za tu minimální mzdu? Marksová?

zednik ( 5. srpna 2016 12:14 )

Zvýšení min. mzdy se zvedne průměrná mzda. A z průměrné mzdy v nepodnik.sféře se vypočítává plat poslanců. A volby se blíží, nová i stará krev usedne do lavic PS a jako vždy první bod jednání pro ně bude - jejich platy. Tak je jasné, proč chtějí zvednout min. mzdu (která bude nakonec možná vyšší než průměrný důchod po 40 letech práce)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa