Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Spory o minimální mzdu: Pokladní by měla brát nejméně 18 tisíc, míní odbory

Autor: mim, ČTK, simao - 
13. září 2016
19:05

Chodí do práce, dostávají mzdu, a přesto jsou pod hranicí chudoby. Česko má statisticky stošedesátitisícovou armádu pracujících žebráků, kterým výplata nestačí na základní životní potřeby. Šéf ČMKOS Josef Středula chce minimální mzdu paušálně 11 500 korun. Odboráři v maloobchodu jsou přesvědčeni, že by minimální mzda např. u pokladních měla stoupnout na 18 tisíc.

Spory o minimální mzdu pokračují. Odboráři v maloobchodu žádají, aby se u pokladních zvýšila z nynějších 12 100 korun měsíčně na 18 150 korun. Minimální mzda v Česku přitom nyní činí 9900 korun, vládní politici z ČSSD se zavázali k jejímu zvýšení.

Některé profese však mají vlastní představy o tom, jak vysoká by měla minimální mzda být. V rámci jednání o kolektivní smlouvě vyššího stupně Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) požaduje nejméně 1,5násobek nejnižší zaručené mzdy stanovené nařízením vlády pro jednotlivé pracovní pozice v obchodě.

Například řezníci či skladníci by si podle návrhu místo současných 10 900 korun vydělali minimálně 16 350 korun. Podle návrhu OSPO by se měly v řádu desítek procent zvýšit rovněž příplatky za práci přesčas, ve svátek či v noci. Odměna za pracovní pohotovost by měla stoupnout z dosavadních deseti procent průměrného výdělku na 20 procent.

„Jsme přesvědčeni, že vzhledem k velmi dobré ekonomické situaci řetězců se s naším sociálním partnerem, jímž je Svaz obchodu a cestovního ruchu, dohodneme,“ uvedla předsedkyně OSPO Renáta Burianová.

Zaměstnavatel může říci: „Nahradím vás strojem,“ míní ekonom

Na základě uzavřené kolektivní smlouvy vyššího stupně se poté budou dojednávat konkrétní podmínky v jednotlivých řetězcích, které ovšem nesmějí být pro zaměstnance horší, než stanoví tato smlouva. Průměrná mzda na pozici pokladní v Česku se podle dřívějších údajů odborů pohybuje mezi 13 000 až 14 000 Kč hrubého měsíčně při plném pracovním úvazku.

Jak upozorňuje ekonom Lukáš Kovanda z Roklen Fin, samotné zvyšování minimální mzdy může mít dopad přitom i na pokladní. „Problém je, že s jejím zvyšováním rostou náklady zaměstnavatele. V určitou chvíli si tak může říci, že třeba prodavačku v hypermarketu nahradí samoobslužným automatem. Prodavačka zůstane bez práce. Takže růst minimální mzdy může být pouze pozvolný, jinak přispěje ke zvyšování nezaměstnanosti,“ varuje.

Česko má 160 tisíc pracujících žebráků

Z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) přitom vyplývá, že v Česku pracuje okolo 160 tisíc lidí, jejichž měsíční příjem se rovná minimální mzdě 9900 korun hrubého.

Podle statistiků je ale oficiální hranice chudoby pro jedince 10 220 Kč »čistého«, pro rodinu se dvěma malými dětmi 21 461 korun. Navíc kdyby někteří zůstali doma na kanapi a pobírali dávky, nebyli by na tom hůř…

Kolik by měl zaměstnanec dostávat, aby uspokojil základní náklady? „Životní minimum. To je společensky uznaná hranice peněžních příjmů k zajištění výživy a ostatních základních potřeb,“ míní Kovanda.

„Životní minimum ale nezahrnuje nezbytné náklady na bydlení, ty řeší státní příspěvek na bydlení. Pro jednotlivce činí životní minimum 3410 korun měsíčně. Pro domácnost dvou dospělých pak 5970 korun. Pro domácnost dvou dospělých a dvou dětí (ve věku 8 a 16 let) už to ale je 10 560 korun, což je částka převyšující minimální mzdu jednotlivce,“ dodává ekonom.

Odboráři od Středuly: Chtějí minimální mzdu 11 a půl tisíce

Hospodářská situace země přitom podle Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) opravňuje zaměstnance, aby si sebevědomě příští rok řekli o pětiprocentní až 5,5procentní růst mezd. Uvedli to odboráři minulý týden na manifestačním mítinku v Praze.

Odbory tam potvrdily, že stojí o další navýšení minimální mzdy, a to na 11 500 korun. Je to o 500 korun víc, než zní dosavadní vládní sliby ministryně Michaely Marksové (ČSSD).

„Jsme přesvědčeni, že člověk by měl za poctivou práci dostat plat nad hranicí chudoby. Navíc zde panuje stav, kdy sociální dávky jsou vyšší než nejnižší možný výdělek. A to by se podle nás mělo zvrátit,“ uvedl šéf odborářů Josef Středula.

Výzva Blesku: Máte minimální mzdu, nebo dokonce nižší, chcete se podělit o svůj příběh? Pište SMS na 724 249 000, příp. na tip@blesk.cz

Yasmine ( 18. září 2016 20:52 )

 Mick- přesně tak.Lépe bych to nenapsala

MickJ ( 18. září 2016 12:16 )

NjaFlexu....Ten komentář myslíš vážně? Jestli ano tak si tam jdi sednout sám jak už tu zaznělo...Ten návrh peněz je adekvátní, protože to co dělají prodavači v obchodech...o tom ty očividně nemáš ani šajnu. Když pominu to, že na těch né moc pohodlných židlích sedíš celou směnu což je cca 7 hodin minimálně, když pominu to, že z toho nehorázně bolí záda a za krkem, nemluvě o tom, že si tím ty záda ničíš, nemluvě o tom, že fyzicky teda sakra makáš! Když pominu to, že musíš snášen neurózy cizích lidí....Tak práce s lidma je všeobecně nejhorší a hlaně jako prodavač to sakra poznáš. Lidi jsou nevychovaný, neukázněný a hloupý čuňata s prominutím. Nemáš ani za mák šajnu o tom co všechno tahle práce obnáší. Zrovna tebe bych tam posadil ať si tam odsedíš aspoň jednu směnu, posloucháš idiocké žvásty těch vypatlanců a necháš si tam po sobě soplit kde koho. A na závěr....novinka pro nezasvěcené....Ona ta prodejna se sama po vašem náletu neuklidí....ty akce se sami nenachystají...takže v některých obchodech odchod po půlnoci není ničím nevšedním a nadřeš se tam jako vůl. Takže pokud budeš chtít ještě někdy něco komentovat tak až potom, co budeš vědět o čem píšeš.

cowley ( 15. září 2016 07:08 )

ta sedla

taza ( 14. září 2016 23:31 )

Tak si tam běž sednout ty a uvidíš jaký to je tam být 10 hodin denně.. Ono je to taky hrozný čumět na lidi tak jsou otrávený a čumí jak pitomci a furt jenom nadávají že něco nejni to co je v akci.. sám bys určitě v práci po 10 hodinách čuměl úplně stejně

salto ( 14. září 2016 08:58 )

Kolikpak z těch "pracujících žebráků" asi tak radostně cinkalo klíčema v 89 a jásalo, když se dostal ke korytu VH s tou svou opileckou svitou? Komoušů jsme si neuměli vážit, tak co si zasloužíme. Život pod hranicí chudoby, odchod do důchodu v nedohlednu... Zas na druhou stranu nás může těšit sladký život gaunerů, zlodějů, tunelářů, politiků...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa