Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Odbory se bijí za 18 tisíc pro pokladní. „Nereálné,“ oponují zaměstnavatelé

Autor: mib - 
15. září 2016
05:30

Měly by podkladní v Česku brát minimálně 18 tisíc korun? Zvýšení minimálních mezd pro pokladní a pracovníky obchodů až o šest tisíc korun vidí Unie zaměstnavatelských svazů (UZS) jako nereálné. Odborový svaz pracovníků obchodů (OSPO) přitom oznámil, že by navýšení požadoval už od začátku příštího roku. Jednání ale začnou teprve v následujících dnech.

Odbory požadují v rámci kolektivní smlouvy vyššího stupně, aby se mzdy pro jednotlivé pracovní pozice v obchodech zvýšili o 1,5 násobku nejnižší zaručené mzdy stanovené nařízením vlády.

Pro pokladní by měl plat stoupnout z nynějších 12 100 korun na 18 150 korun a například řezníci by si měli přijít minimálně na 16 350 korun. Podle výkonného ředitele Unie zaměstnavatelských svazů je ale plošné navýšení nereálné.

„Firmy samozřejmě chtějí své lidi dobře zaplatit, protože nechtějí přijít o schopné zaměstnance, ale narůst platu ve službách o šest tisíc korun je neskutečný. Automobilový průmysl je na tom dobře a může si dovolit navýšení platů třeba o šest procent. V zemědělství, které stagnuje a ve kterém padají ceny za živočišné produkty, o navýšení nemůže být řeč. Ve službách je vše závislé na tržní síle. Teď se navíc blíží EET, která bude znamenat komplikace,“ uvedl pro Blesk.cz Vít Jásek z Unie zaměstnavatelů.

Odbory svůj požadavek staví na současné ekonomické situaci obchodních řetězců v České republice, kterým se i podle Jáska relativně daří. To ale nemusí za rok dva už platit. „Byl bych byl raději opatrný v tom přidávání, protože za rok to nemusí být pravda a poté platy snižovat platy by bylo nepříjemné,“ vysvětlil.

Navýšení mezd od nového roku

Jak uvedla předsedkyně OSPO Renata Burianová, požadavky svazů (ČMKOS) jsou součástí kampaně zacílené na několik oborů a mají podle nich skoncovat s „levnou prací“ zaměstnanců. Ti si adekvátní mzdu zaslouží podle odborů i proto, že se také výrazně podílejí na ziscích firem. Navýšení mezd by podle odborářů mělo platit už od začátku příštího roku.

Jednání odborů se Svazem cestovního ruchu a obchodu se uskuteční v příštích dnech. Zástupci SOČR se s návrhy kolektivní smlouvy teprve seznamují. „Vzhledem k tomu, že návrh dosud nebyl diskutován s naší členskou základnou, nebudeme se k němu v současné době vyjadřovat,“ uvedla Ivana Vlčková ze SOČR pro Blesk.cz.

Jáský připomněl, že odbory nemohou zaměstnavatelům nařizovat, o kolik mají zvyšovat platy svým zaměstnancům. „Většinou nejsou kolektivní smlouvy vyššího stupně uzavírány i proto, že dostatečně nerespektují specifika regionů. Odsud z Prahy, z centra naší unie, nemůžeme říct, jak se konkrétní podnik zachová, protože o závisí na ekonomické situaci a tak by to mělo zůstat,“ uzavřel Jásek.

Pracovníci obchodů by se mohli dočkat zvýšení platů:

agfor ( 15. září 2016 14:26 )

To je fakt. Zrovna zmíněná menšina by nejraději projela kolem pokladny nevšímavě.

kuromrd ( 15. září 2016 14:02 )

však si to běž zkusit, zmr.de, ani nevíš vocogou, jenom tady meleš sr.ačky protože v palici nic jinýho nemáš, blbe

zdrclamrdka ( 15. září 2016 14:00 )

zaměstnavatelé to od samého začátku všechno zku.rvili, co by ty ko.kotí hlavy nýčko dali za soustružníka, nebo horizontkáře, takhle to za chvilku dopadne i s pokladníma, holky se jim na to vys.erou a bude zase přetahovačka a přeplácečka,

oliiiii3 ( 15. září 2016 09:07 )

Ucitele a doktori chteji vecne pridavat, a prodavačky co delaji 12 hodin tak to je problém. Pritom chteji zrat jako každý jiny, kde by si koupili jidlo nebyt prodavacu. Tak at jim laskave taky pridaji.

pepen ( 15. září 2016 08:47 )

V České republice je to opravdu nereálné-zvýšení platů.Politici se zajímají o jiné věci-národ jim je u zadku!!!Pokud lidé drží hubu a krk -nic se nezmění!!!!!!

Zobrazit celou diskusi