Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čechům chtějí vzít minimální mzdu i zákoník práce? Šéfa odborářů vytočil Dlouhý

Autor: simao, ČTK - 
25. srpna 2016
11:03

Šéf ČMKOS Josef Středula se pořádně naštval. A po sporech o minimální mzdu jsou tu další. Prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý se totiž netají tím, že by minimální mzdu nejraději zrušil. Nyní sdělil i své výhrady k novele zákoníku práce, která je podle něj zbytečná. Středula zuří, že takový přístup nemá nic společného se sociální zodpovědností. 

Novela zákoníku práce je podle zástupců zaměstnavatelů v předloženém znění zbytečná, protože neřeší problémy českého trhu práce. „Nevidím proto důvod, proč novelu zákoníku práce v podobě, v jaké ji dnes projedná vláda, přijímat,“ uvedl prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Podle něho jde o bezzubý návrh, který neřeší skutečné problémy pracovního trhu, nepřináší potřebnou liberalizaci a zvýšení flexibility trhu práce.

To pořádně naštvalo šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středulu. „Co si asi tak někteří zaměstnavatelé a hospodářská komora představuje? Že by zrušení zákoníku práce, žádnou minimální mzdu, výpověď bez udání důvodu apod.? Ale to není 21. století! To nemá nic společného se sociální zodpovědností,“ rozčílil se Středula na sociální síti.

Je prý rád, že vláda Bohuslava Sobotky takové kroky nastoluje. „Důstojnost v zaměstnání je nutné nastolit, a to co nejdříve,“ podotkl Středula.

Na základě novely zákoníku práce by od roku 2018 měla začít platit pravidla výpočtu délky dovolené nově na základě týdenní pracovní doby. Další novinky v pracovněprávních vztazích by měly vejít v platnost už v dubnu příštího roku, například pravidla pro práci z domu.

Novela vyvolala střet mezi odbory a zaměstnavateli kvůli požadavku uzákonění pětitýdenní dovolené či zrušení neproplácení nemocenské v prvních třech dnech stonání. Nakonec dostanou zákonodárci normu bez kontroverzních návrhů. Česko má nový zákoník práce od ledna 2007. Od té doby se však pracovní kodex novelizoval už téměř čtyřicetkrát.

Komora: Minimální mzda v rukách odborářů škodí

Šéfa odborářů Středulu přitom dlouhodobě irituje i přístup Dlouhého k minimální mzdě, za jejíž zvýšení odbory bojují. 

„Z minimální mzdy se v současnosti stalo veliké politikum – je zneužívaným nástrojem politické moci a demonstrace vlivu. Proces navyšování mezd se navíc neopírá o relevantní data a neobsahuje věrohodné analýzy budoucích dopadů na zaměstnanost,“ uvedl nedávno Dlouhý pro Reflex a kritizoval další plánované a skokové navýšení minimální mzdy.

Nyní se Dlouhý opřel do novely zákoníku práce a oheň je opět na střeše. Podle Dlouhého sice došlo k vypuštění problematických bodů, které se týkaly úpravy pracovní doby, změny pracovního poměru či noční práce, ale další body v návrhu zůstaly.

Zbytečná, škodlivá. Dlouhý a spol. se opřeli i do novely

„Nadále tak nesouhlasíme například s navrženou úpravou práce z domova. Všechna nová ustanovení regulující práci z domova jsou podle našeho pohledu zbytečná a škodlivá,“ doplnila viceprezidentka komory Irena Bartoňová Pálková. „V případě schválení novely budeme apelovat na poslance, aby ji v této podobě odmítli,“ podotkl Dlouhý.

Koncepční novela zákoníku práce by se podle komory neměla vyhýbat tématům, jako je možnost v mezních situacích ukončit pracovní poměr bez udání důvodu, výraznější diferenciace odstupného nebo podstatné snížení administrativní zátěže zaměstnavatelů při vedení personální agendy.

Problematická je však podle komory i doprovodná novela zákona o inspekci práce, která zásadně navyšuje některé správní delikty. Například by nově bylo možné udělit pokuty až do jednoho milionu Kč za porušení povinnosti vydat výplatní pásku. I to je pro komoru neakceptovatelné. Novelizace se prý navíc zcela nelogicky děje bez transpozice evropského práva.

„Současná vláda za své volební období neustále ztěžuje podmínky pro podnikání. Příkladem je schválené omezení prodejní doby o sedmi státních svátcích, plánované další zvýšení minimální mzdy či zrušení karenční doby,“ míní Dlouhý.

Opačným směrem se podle něj vydala i Francie, kde současná socialistická vláda podpořila konkurenceschopnost podniků. „Francie zvětšila flexibilitu firmám například tím, že uvolnila pravidla najímání a propouštění zaměstnanců, zvýšila maximální zákonné stropy pracovní doby včetně přesčasů či zmírnila požadavky na vstupní lékařskou prohlídku. Česko se ale vydává opačnou cestou – utužování pravidel a dalších restrikcí,“ dodal.

Bocian ( 17. října 2016 08:55 )

Naprostý souhlas. Je to naprosto bezcharakterní převlékač kabátů. Byl velký zvíře u komunistů, teď si hraje zase na největšího kapitalistu a kdyby přišel novej Hitler, tak mu bude dělat Goelbese.

st.rec ( 25. srpna 2016 12:53 )

Místo minimální mzdy zrušme veškeré výše zlodějny a naximální dobu Dlouhý zmizí na Mírově.Kdopak ukradl a restituentům před nosem prodal Rakonu?

hanka666 ( 25. srpna 2016 11:38 )

Dlouhý, ty zlodějské havloidní hovado, není ti chujovo???Nejsme v 19.století. To by se líbilo, nejraději lidem neplatit nic, dovolenou žádnou, do důchodu v 80.ti.Sám máš nakradeno a nasysleno a ostatní třeba chcípněte.

brei ( 25. srpna 2016 11:25 )

Bohužel soudruh Dlouhý, před rokem 1989 aktivní člen KSČ, posléze jako jeden ze skupiny "Havloidů" bezcharakterně otočil a převlékl kabát a nyní si hraje na velkého kapitalistu. Opět nastartoval karieru a stal se prezidentem HK. Že mu to není trapné. tito lidé však mají hroší kůži a není jim nic trapné. Bohužel .......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa