Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Na trhu jsou mrtví.“ Práci hledá 115 tisíc Čechů nad 50 let a bude hůř

Autor: bud, ČTK - 
6. června 2017
05:50

Nezaměstnanost v Česku klesá a je nejnižší ve státech EU. Jenže to neplatí v případě lidí nad 50 let, kterých je mezi uchazeči na úřadu práce stále více. Zatímco ještě před pěti lety byl průměrný věk uchazečů 38,7 roku, dnes je to 42,7 roku. Situaci moc nezlepšuje ani rozsáhlá podpora úřadu práce, například formou rekvalifikací.

Roman (54) z Hluboké nad Vltavou pracoval více než 22 let v zemědělství. Začátkem loňského roku ale jeho farma kvůli problémům s odbytem plodin propouštěla a on byl mezi těmi, kdo přišli o práci. Novou od té doby nenašel.

„O práci jsem ani nezavadil. Prošel jsem sice rekvalifikací na administrativního pracovníka. Jenže to nepomohlo. Posílám životopisy každý týden, ale většina firem se ani neozve. A když ano, tak se třeba ptají, jestli nemám přiznanou invaliditu, aby dostali příspěvek na místo,“ svěřil se Blesk.cz Roman s tím, že za více než rok absolvoval přes deset pohovorů.

Armáda starších bez práce

Roman není zdaleka jediný, kdo má problém v Česku po padesátce sehnat práci. V současné době je v evidenci úřadu práce celkem 115 tisíc lidí nad 50 let, což je 35 procent všech uchazečů. Ještě před rokem to bylo „jen“ 30,8 procent uchazečů. Výrazně roste i věkový průměr lidí bez práce, za posledních pět let stoupl 38,7 na 42,7 let.

„Společnost ochotně přijímá padesátníky, kteří mají nové rodiny. Zvlášť u mužů obdivně mručíme. Na trhu práce je ten člověk ale téměř mrtvý,“ je přesvědčená Monika Červíčková ze sdružení Plus 50, které se zaměřuje také na problematiku věkové diskriminace.

Odbornice přitom zdůrazňuje, že řada padesátníků dokončila vysokoškolská studia až po listopadové revoluci a absolvovala stáže v cizině. Podle ní je naivní představa, že by úřad práce nápor nezaměstnaných padesátníků vyřešil. Na jednoho úředníka totiž připadá odhadem 400 lidí bez práce.

Statistiky navíc ukazují, že dlouhodobě příliš nepomáhá ani rozsáhlá podpora úřadu. Jen za poslední dva roky ji dostalo více než 53 tisíc padesátníků. Šlo buď o možnost absolvovat rekvalifikaci, nebo příspěvek pro firmy na vytvoření společensky účelné pracovní místo. Do toho spadá i zaměstnávání lidí nad 50 let.

Zdeněk (62) se rozhodl podnikat, věnuje se kovářství:

Neúspěchy demotivují

„Uchazeče vyšších věkových kategorií demotivují časté neúspěchy při výběrových řízeních. Zčásti se na tomto vnímání ale podílí sami. Trpí pocity méněcennosti, nevěří si,“ uvedla ředitelka úřadu práce Kateřina Sadílková. Podle ní přitom padesátníci mají zkušenosti, jsou loajální, zodpovědní a s mladšími kolegy vytvoří výkonný pracovní tým.

Potvrzuje to i ředitelka oddělení lidských zdrojů společnosti McDonald's Lucie Dostálová. „Až překvapivě nízké procento uchazečů u nás činí právě tato věková kategorie, přestože bychom ji rádi zaměstnali. Lidé nad 50 let se mnohdy bojí mladšího kolektivu, vidí se limitovanější, než opravdu jsou. Máme s nimi přitom dobrou zkušenost,“ řekla Dostálová.

Která povolání Čechům nevoní? (Zdroj: úřad práce) Která povolání Čechům nevoní? (Zdroj: úřad práce) | Archiv CNC

Třetina padesátníků i dobré zkušenosti

V Česku lze ale najít i příklady firem, kde mají s padesátníky velmi dobré zkušenosti. Třeba v jaderné elektrárně Temelín pracuje více než 300 lidí starších 50 let. Tvoří tak téměř 30 procent z celkového počtu 1140 zaměstnanců elektrárny.

Podobné je to také ve vsetínské společnosti Austin Detonator, která je se specializuje na výrobu důlních rozbušek. Celkem 240 lidí, z toho 72 mužů a 168 žen, má více než 50 let. Jde téměř třetinu všech zaměstnanců. „V zaměstnávání osob po padesátce nevidíme problém, jsme společností s průměrným věkem zaměstnanců 44 let. Výhodu v zaměstnávání této skupiny zaměstnanců spatřujeme hlavně v jejich zkušenostech, odbornosti a také stálosti,“ uvedla mluvčí společnosti Markéta Klímková.

zednik ( 6. června 2017 13:36 )

A on je nějaký problém s nákupem 115 tisíc sekaček na trávu a v zimě pak lopat na sníh? Nebo musí mít každý svoje vlastní ?

oliiiii3 ( 6. června 2017 12:56 )

Samotřejmě že práce je, ale mladým se nechce dělat, ja bych to z pracáku všechno vyhnala a žadnou podporu bych jim nedala, pak by se hned každý chopil práce, v dnešní době to rodiče mají na krku pomalu do 40 let, starý budou dělat do 63 let, a parchanti se budou doma válet a rodičům ještě budou krást peníze, hlavně na drogy

agfor ( 6. června 2017 11:35 )

Rekvalifikace jsou k ničemu, když vás tam učí to, co dávno umíte a máte na to i papír (ten je nejdůležitější, protože bez papíru se v tomhle blbákově nesmíte ani uprdnout).

sores ( 6. června 2017 10:20 )

Češi nemají motivaci pracovat za žebrácký plat!!!! Ať si uberou politici a zvýší prům.plat alespoň na mizerných 20 tisíc!!! To i chudák má ten nejmenší plat větší v Německu a Rakousku! No jak je to možné že oni ano a u nás to nelze??? Hlavně že soudci si neustále zvyšují platy a politici,že!!! A na ostatní občany s.e.r.ou.

takes ( 6. června 2017 10:13 )

Podle mého názoru je školení, v tomto věku, pro stát vyhozené peníze, když následně zaměstnavatelé nic nemusí. Co kdyby se stát začal inspirovat politikou USA. Tam na to mají zákony, zaměstnavatelé musi zaměstnávat určité procento žen, lidí nad 50 let, řeší discriminaci atd. Následně jsou podniky kontrolováni a pokud nedodržují zákon, tak penalizování.

Zobrazit celou diskusi