Pátek 10. května 2024
Svátek slaví Blažena, zítra Svatava
Polojasno 18°C

„Krásná, ale nepoužitelná.“ Macronová vyměnila „nudného“ manžela za vášeň

Autor: Darina Jíchová - 
9. května 2019
20:50

První dáma Francie Brigitte Macronová (66) je známá hlavně díky svému vytříbenému módnímu vkusu a vztahu s o čtvrt století mladším prezidentem Emmanuelem Macronem (41). Tedy se svým bývalým studentem. Nový životopis francouzské novinářky ji popisuje jako středoškolskou učitelku, která vyměnila „hodného, ale nudného manžela za vášnivý vztah s Macronem“. Nyní je prý z ní „krásná, tichá a nepoužitelná“ první dáma, napsal deník Daily Mail.

Sylvie Bommelová ve své nové knize Právě mu bylo 17 let, ve francouzském originálu Il Venait d’Avoir 17 ans, popisuje nekonvenční románek středoškolské učitelky a jejího o 25 let mladšího studenta. Kromě počátku vztahu prvního páru se ale Bommelová věnuje i současnosti, zvláště pak Macronové v roli první dámy. Podle autorky se Macronová rozhodně neřadí mezi otevřené a aktivní první dámy.

Už od Macronovy kandidatury Francouze fascinoval jeho vztah s manželkou, o jejich příběhu bylo napsáno nespočet článků. Bommelová uvádí, že se Macronová změnila z živelné učitelky v tichou ženu bankéře a politika. Posledním „aktem rebelie“ bylo, když opustila manžela Andrého Louise Auzièrea, se kterým má tři děti, z nichž nejstarší dcera je stejně stará jako Macron, a začala si se svým studentem.

Po sňatku s Macronem se stáhla do pozadí

Za Macrona se provdala v roce 2007, Bommelová v biografii píše, že v tu chvíli „utichla, stáhla se do pozadí a byla spokojená s tím být přátelská ke všem, ale vlastně k nikomu“. Ve své knize označuje Macronovou slovem „potiche“, což v překladu znamená zdobená váza z Dálného východu, nicméně Francouzi slovo používají přeneseně jako označení pro krásnou, ale nepoužitelnou ženu.

Bommelová uvádí, že Macronová opustila tradiční a nudné manželství s nadějí, že její nový vztah bude vzrušující. Realita, ve které nyní žije, je však značně odlišná od toho, o čem snila. Přestože jiné životopisy stavěly Macronovou do role manipulátorky, hnací síly za prezidentovou politikou a osoby, která Macronovi našeptává do ucha a řídí jeho rozhodnutí, podle Bommelové to tak není. Macronovou podle ní plně kontroluje prezidentův komunikační tým.

 

Brigitte Macronová v doprovodu svého muže, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Brigitte Macronová v doprovodu svého muže, francouzského prezidenta Emmanuela Macrona | Reuters

První dáma pod kontrolou prezidentova týmu

Novinářka svá tvrzení založila na terénním výzkumu, navštívila každé místo a město, kde pobývala i Macronová, a to i v době, než se stala první dámou. Když se poprvé objevily spekulace o tom, že Macron je ve skutečnosti gay, má různé milence a Macronová je pouze zástěrka, reakce první dámy rozhodně nepotěšila prezidentova komunikačního šéfa.

Macronová bez jakékoliv konzultace sdílela s tiskem fotky a příběhy ze soukromého a vášnivého života s prezidentem. Snímky, na kterých byl vidět okázalý život páru, Francouze pobouřily. Macron se musel dokonce veřejně omluvit. „Manželka ještě nepřivykla médiím,“ řekl tehdy ještě jako prezidentský kandidát, od té doby každý její krok a výrok na veřejnosti udávají přímo Macronovi komunikační specialisté.

Ve srovnání s předchůdkyněmi pohořela

Když se Macron stal prezidentem, z první dámy se stal duch. Bommelová poukázala, že v tisku se objevují jen zprávy o tom, co měla kde na sobě doprovázené o připomenutí věkového rozdílu mezi manželi. Novinářka tento trend zdůraznila hlavně srovnáním s předchozími prvními dámami, manželkami prezidentů Françoise Mitteranda, Jacquesa Chiraca a Françoise Hollandea.

Mitterand stál v čele Francie v letech 1981 až 1995, jeho žena Danielle se do dějin zapsala jako prominentní aktivistka a humanitární pracovnice. Zašla tak daleko, že vzdorovala francouzské vládě, pozvala do Francie kubánského diktátora Fidela Castra a při jejich setkání ho objala.

Chiracova manželka Bernadette (85) byla vždy stydlivá a zdrženlivá, nicméně se velmi aktivně zapojila do akce „Operace žlutá mince“, která existuje do dnešního dne. A která je zacílena na poskytování pomoci hospitalizovaným dětem a jejich rodinám. Chiracová v roce 1994 dokonce působila jako prezidentka projektu. Humanitární práci se věnuje i přes svůj vysoký věk do současnosti.

Také Hollandeovy ženy bouřlivě zasahovaly do jeho vlády, jedna z jeho partnerek detailně promluvila o jejich vztahu, další byla obviněná, že žila z peněz daňových poplatníků. Podle Bommelové je tak Macronová vedle bývalých prvních dam „šedou myškou“. Autorka nové biografie připomněla, že prezidentova manželka je velmi vzdělaná a moderní žena, která se objevuje na přebalech časopisů, jen zřídka ale mluví o současných problémech a svých postojích k nim.

O Macronových je známo, že se poprvé potkali, když jemu bylo pouze 15 let a jí už 39. Bommelová popírá, že by si Macronová začala něco „s takovým mladíčkem“. Stejně jako další biografie však uvádí, že Macron se do „vášnivé a zapálené učitelky literatury rychle zamiloval“. Sblížili se o rok později, kdy se současný prezident přidal k dramatickému kroužku, který Macronová vedla.

Vztah učitelky a jejího studenta

Bommelová popisuje období, kdy Macron opustil gymnázium, na kterém Macronová učila, a přestoupil na jinou školu. Po deset let se pak stýkali jen o víkendech, často i za doprovodu někoho druhého. Macron pokračoval ve studiu v Paříži a ve Štrasburku, Macronová učila a dál zůstávala v manželství s Auzièrem.

Přátelé popsali Auzièrea jako velmi klidného a tichého muže, Macronovou zase jako živelnou, veselou a zábavu milující ženu. Zároveň se mu ale snažila být dobrou manželkou a perfektní hospodyní. Jako dítě byla prý „rebelka“, nejskandálnější věcí, které se ale matka tří dětí a v té době i babička dopustila, bylo však to, když oficiálně odešla od manžela.

Biografie Právě mu bylo 17 let vyšla ve Francii na počátku května.

 

Luk Pikolk ( 21. srpna 2019 17:02 )

A není to jen jejich věc?

yokky ( 10. května 2019 17:37 )

Tady je videt ze clovek pochazi z Opice🧔­🧔🧔🧔🧔🧔🧔­🧔🤡🤡🤡🤡🤡­🤡🤡🤡

analog ( 10. května 2019 10:19 )

😁😀😀☜perfekt

pp10 ( 10. května 2019 10:12 )

Zajimave, dnes se ruznym deviacim rika nekonvecni vztah ....

oltec ( 10. května 2019 10:08 )

Krásná tichá dáma nevím kdo to hodnotil ale určitě by měl navštívit očního lékaře

Zobrazit celou diskusi