Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Učitelé se bouří proti reformě maturit a dávají jen jedničky. Macron je naštval

Autor: Darina Jíchová - 
26. února 2019
13:10

Francouzští středoškolští učitelé našli zajímavou formu protestu proti chystaným reformám maturit, středních škol a mechanismu nástupu na vysoké školy, které navrhla vláda prezidenta Emmanuela Macrona. Pařížští pedagogové se rozhodli, že budou svým studentům dávat jen jedničky a nejlepší možná hodnocení. K protestu se připojili také vyučující ze západní Francie, informoval deník Guardian.

Maturitní zkouška ve Francii stále odpovídá struktuře, která byla zavedena v roce 1808 pod vládou Napoleona Bonaparta. Závěrečná zkouška, kterou musí středoškoláci absolvovat, přečkala více než dvě století bez nějakého podstatnějšího zásahu ze strany vlády. To se ale změnilo s Macronovým příchodem, ten ohlásil velkou školskou reformu.

Od příštího roku by na studenty měly čekat upravené maturity. Počet závěrečných testů se sníží a adaptuje se speciálně na předměty odpovídající zvolenému oboru bakalářského studia. O něco podobného se snažila i vláda prezidenta Françoise Hollanda, realizaci reformy ale zabránily demonstrace.

Macron: Maturity jsou nedostačující

Také Macronem ohlášené změny se dočkaly bouřlivé odezvy mezi studenty a učiteli. Řada z nich se přidala k protestům hnutí tzv. žlutých vest a požadovala zrušení nebo přepracování reformy. Macron ale o ničem podobném nechce slyšet a připravovanou novelu středních škol, závěrečných zkoušek a nástupu na univerzitu hodlá neodkladně provést.

Macronovy úpravy by podle vlády měly snížit počet studentů, kteří nedokončí první obor kvůli tomu, že během studia zjistili, že chtějí studovat něco jiného.

Podle prezidenta navíc není současně nastavená maturita dostačující a nepřipraví studenty na přechod na vysokou školu. Nová maturitní zkouška bude už předem zaměřená na obor, ve kterém na univerzitě budou pokračovat. Macronova vláda předpokládá, že tak studenti rychleji získají titul a nastoupí do práce.

Francouzi až do teď mohli na univerzitách studovat, co chtěli, pokud úspěšně složili maturitu. Další požadavky, kromě placení školného, od nich vysoké školy většinou nevyžadovaly, to se od příštího roku změní.

Učitelům se ale novinka ve školském systému nelíbí. Podle nich reforma prohloubí už teď dost značnou nerovnost mezi studenty, kde značnou roli hraje jejich sociální zázemí. I díky němu řada lidí nemůže studovat, co chce, a proto se spokojí s jinou školou.

Učitelé chtějí zablokovat vzdělávací systém

Sophie Germainová z pařížského lycea sdělila rozhlasové stanici France Inter, že pedagogové svou taktikou chtějí zablokovat správu vzdělávacího systému. „Všechno stojí na hierarchii hodnocení studentů,“ vysvětlila Germainová. „Vzdělávací systém Francie stojí na známkách, takže tahle forma protestu může vyjít. Jestli všichni máme plné počty a jedničky, vláda bude muset něco udělat,“ domnívají se studenti.

„Všichni oficiálně dostanou plný počet a nejlepší známku, ale studentům pak samozřejmě řekneme jejich skutečné výsledky, aby věděli,“ dodal jeden z pedagogů ze západofrancouzského města Nantes. Podle vlády jsou ale protestující učitelé v menšině, většina středních škol a jejich vedení reformu přijala.

Zobrazit celou diskusi