Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V Polsku chtějí plat pro první dámu. Bez peněz je i Zemanová

Autor: ČTK, vei - 
21. ledna 2019
07:20

Polští zákonodárci si znovu lámou hlavu nad otázkou, zda by manželky prezidentů měly dostávat plat. „První dámy republiky by měly dostávat mzdu, započítávanou do penze. První dáma je i v období, kdy není zaměstnána, jednou z nejvíce zaměstnaných žen v zemi,“ tvrdí sdružení, které vládě a parlamentu zaslalo vážně míněný návrh.

Iniciativy si povšimla také média, která tipují, že Agata Kornhauserová-Dudová by se jako první z prvních dam mohla výplaty dočkat ještě do konce roku. Až dosud ale žádný návrh zákona v tomto směru nevznikl.

„Chopili jsme se této iniciativy, protože soudíme, že první dáma republiky, která se tolik věnuje ohromným státním povinnostem, by měla mít jako každá veřejná osoba právo na odměnu započítávanou do penze,“ řekl televizi TVN 24 ředitel sdružení hájícího práva neslyšících Daniel Kowalski.

Sdružení zaslalo petici v této věci nejprve na úřad vlády, která ji přeposlala do Sejmu, dolní komory parlamentu. Tam skončila v petičním výboru. Jeho předseda Slawomir Piechota z opozice ale před pár dny petici předal výš - výbor se totiž usnesl, že se necítí být kompetentní, a tak by se věcí mělo zabývat vedení obou komor parlamentu.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

Agata Kornhauserová-Dudová se kromě reprezentativních povinností věnuje také propagaci kultury a charitě ve prospěch zdravotně postižených. Sdružení navrhuje, aby se nové předpisy vztahovaly i na její předchůdkyně: Danutu Walesovou, Jolantu Kwaśniewskou a Annu Komorowskou. Manželka prezidenta Lecha Kaczyńského zahynula spolu s ním při letecké katastrofě u Smolenska v dubnu 2010.

Návrh na výši platu ponechává sdružení na zvážení parlamentu. Bývalý prezident Aleksander Kwaśniewski se v rozhovoru s novináři před pár dny zmínil, že za přiměřenou by považoval částku 7000 zlotých hrubého (asi 42.000 Kč).

Průměrný plat v polských firmách se podle statistických údajů nyní pohybuje okolo 5275 zlotých (asi 31.000 Kč); tato rekordní částka podle serveru money.pl zahrnuje i prosincové odměny a týká se jen středních a velkých firem, zatímco v malých podnicích bývají platy mnohem nižší.

TVN 24 připomněla, že v létě 2016 vládní strana předložila poslancům návrh zákona o výdělcích ministrů, jehož součástí bylo i ustanovení o první dámě. Agata Kornhauserová-Dudová měla podle návrhu dostávat až 13.540 zlotých měsíčně (asi 81.000 Kč). Předloha počítala s tím, že odměnu dostanou i bývalé první dámy (v přepočtu asi 60.000 Kč) a zvýší se penze bývalým prezidentům (v přepočtu na asi 110.000 Kč). Zákon měl platit od 1. září 2016, ale vládní strana, která má v obou komorách parlamentu spolehlivou většinu, po pár dnech předlohu nakonec stáhla.

Zemanová je závislá také na muži

Ani v České republice první dámy nedostávají plat. Žena současného prezidenta Ivana Zemanová přitom těsně po svém nástupu do funkce pro magazín Ona Dnes ocenila, že se jedna z jejích předchůdkyň – Dagmar Havlová před léty ozvala a zajistila úřadu manželky prezidenta alespoň lepší zázemí.

Video  Zemanová exkluzivně: Změnit Miloše? To nejde... Místo dárku jsem mu dala pusu  - Jakub Veinlich, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Ještě v roce 2013 přitom první dáma nepobírala žádný plat a sama si musí hradit sociální a zdravotní pojištění. Stát jí neplatí dokonce ani náklady na reprezentaci - oděvy, kadeřníky a podobně. Na začátku svého úřadování Ivana Zemanová řekla, že si vše musí hradit z platu manžela – prezidenta Miloše Zemana. „Platím si sociální i zdravotní pojištění ze svého, nemám žádný plat. U manželek velvyslanců je podivnější, že jim dokonce zákon zakazuje pracovat, takže nemají příjem a jsou finančně závislé na svém muži jako já. Všechno hradíme z platu mého muže," uvedla při nástupu do funkce Zemanová.

renataren ( 21. ledna 2019 12:09 )

Tak jim dejte plat... A to mediánovou částku...

illenne ( 21. ledna 2019 10:49 )

Jaký plat, prý pro první dámu . Zeman a jeho žena bydlí v hradní rezidenci, užívá si pohodlí a blahobytu v Lánech, pochybuji, že za to vše platí nájem. Cestuje zdarma, hotely si platit také nemusí. Jeho plat prezidenta a repre fond je dostatečně vysoký, že by mohl sponzorovat i nějaké seniory. Na tom videu u královny dost pochybení, neodpověděl královně na její první pozdrav, ale řekl dvakrát, jaký je to pro něho úžasný okamžik . Tony Blair je prý jeho dobrý přítel , při rozhovoru s královnou se nedíval na ni , ale asi z okna. Pokud vím, tak manželka prezidenta není zaměstnání, tudíž nenáleží plat.

dvorece ( 21. ledna 2019 09:47 )

lunatic: Snad mě nebloknou, ale Ty jsi opravdu b.lb. Vůbec nechápeš, že ta žena PRACUJE zadarmo. Ty makáš zadarmo ? A bez nároku na důchod ? Kdyby se s ní prezident rozvedl po skončení mandátu, nemá nic, žádný důchod, přestože se neválela na kanapi hlupáku. Bude na tom stejně, jako každá česká žena, která nepracovala.

dvorece ( 21. ledna 2019 09:40 )

Nechala bych naše vyčůrané a přihlouplé zákonodárce pracovat bez platu a bez nároku na důchod. Myslím, že by hodně brzy změnili názor. Takže demokracie, rovnost a emancipace je u nás zase jen hubou. Skutečnost u nás je jiná...ženy, které pracují víc jak ti JUDr a další hlupáci, nakonec nemají na nic nárok, protože jsou to jen ženy. Ostatně to nedávno řekl i sám prezident Zeman v srpnu 2017 z Lán, kdy přihlouple pravil na otázku, proč muži mají při stejné práci o jednu třetinu menší platy, že je to osud žen.. Další hloupý politik pravil při otázce, co mají dělat matky, když otcové neplatí na své děti, což je u nás trestní čin, tak Bělobrádek řekl že si mají najít lepší otce a málem je poslal na E55. To proto, že stát chce děti,, víte a děti nejsou, protože naše prodavačky, poštačky, sestřičky, uklizečky, pečovatelky, kuchařky, no zkrátka ženy, dělají kariéru, místo aby rodily !! Když byste někdy měli problém, že byste nemohli zvracet, doporučuji si vzpomenout na výroky našich politiků, poblijete se hned.

Ivana Jechová ( 21. ledna 2019 08:39 )

Z platu jejího muže by vyžilo několik rodin. Nevěřím tomu, že to nějak ovlivní její důchod - nehledě na to, že president má doživotní rentu. Holt s ním musí zůstat až do smrti.

Zobrazit celou diskusi