Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Britský pár kvůli novičoku bojuje o život. Vzali si stříkačku určenou pro Skripala?

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
5. července 2018
21:30

Dawn Sturgessová (44) a Charlie Rowley (45) byli vystaveni účinku nervové látky novičok a bojují v britské nemocnici o život. Muž i žena jsou v kómatu a stav páru je podle lékařů kritický. Policie se domnívá, že mohli najít stříkačku, kterou použil ten, kdo v březnu otrávil exagenta Sergeje Skripala a jeho dceru Juliji. Informoval o tom web deníku Daily Mail.

Britové byli nalezeni v bezvědomí v domě ve městě Amesbury, které leží nedaleko Salisbury. Právě v Salisbury byli otrávení Skripalovi 4. března nalezeni. Muž a žena jsou dorogově závislí a experti se domnívají, že mohli použít stříkačku nebo jehlu, kterou odhodil ten, kdo zaútočil na Skripalovy. Amesbury a Salisbury byly prozatímně uzavřeny a policisté pátrají po novičoku, kterým se pár otrávil.

Pátrání o obalu novičoku

Jednou z hypotéz je, že jeden z nich zvedl obal, který posloužil k uložení neurotoxické látky použité proti Skripalovým, uvedl britský vládní zdroj. Francouzský expert na chemické zbraně Hamish de Bretton-Gordon agentuře AFP řekl, že šlo nejspíš o velmi malý obal, například injekční stříkačku či lékárnickou nádobku. Britská premiérka Theresa Mayová slíbila, že policie „prohledá každý kout“, aby tento nový případ otravy objasnila. Označila jej přitom za velmi znepokojivý.

Analýza krve nakažených potvrdila, že se jedná o stejný jed, který byl použit i v případu Skripalových. Vyšetřovatele teď nejvíce zajímá, jak se pár s novičokem dostal do kontaktu. Do bezvědomí upadli v sobotu 30. června poté, co se v pátek vrátili ze Salisbury, kde zavítali i na místo, kde byli v březnu nalezeni Skripalovi. V karanténě je nejen jejich dům, ale i další místa, kde se pohybovali.

Otrávený muž „jel“ v drogách

Úřady varovaly lidi, aby nesbírali žádné podezřelé předměty, a policisté zoufale hledají zdroj, ze kterého se Sturgessová a Rowley infikovali. Rowley je registrovaný jako drogově závislý a policie přivolaná na místo si nejprve myslela, že jejich stav je zřejmě následek užití heroinu či kokainu z kontaminované dávky.

V Amesbury a Salisbury byla vyhlášena karenténa, policie uzavřela místa, která navštívil otrávený pár: Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. V Amesbury a Salisbury byla vyhlášena karenténa, policie uzavřela místa, která navštívil otrávený pár: Dawn Sturgessová a Charlie Rowley. | ČTK

Expert de Bretton-Gordon sdělil novinářům Daily Mailu, že novičok „vydrží v injekci nebo zkumavce měsíce“. Dodal, že stačí „pár molekul“ k tomu, aby se člověku udělalo špatně. „Vyšetřovatelé se domnívají, že našli injekci s novičokem, že se nejednalo o útok, ale o nešťastnou náhodu,“ uvedl de Bretton-Gordon.

„Nestačí jen s látkou přijít do kontaktu. Mnoho lidí v březnu potkalo Skripalovy a nic se jim nestalo. Novičok musí vstoupit do systému, třeba do krevního oběhu,“ vysvětlil. „Novičok se nevypařuje, v podstatě existuje navždy. Jediným řešením je spalování, a přece nelze vypálit celé město,“ uvedl jeden z vládních zdrojů. Doplnil, že se nejedná o chybu dekontaminačního týmu.

To potvrdil i ministr vnitra Sajid Javid, ktereý uvedl, že přišel pár do styku s nervovou látkou jinde než v místech, která byla dekontaminována v rámci vyšetřování březnového přiotrávení ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery novičokem.

„Choval se jako zombie a vydával dusivé zvuky“

Známý páru popsal, že Sturgessové se udělalo špatně v sobotu kolem poledne. Rowley zkolaboval až odpoledne. „Vydával divné dusivé zvuky a choval se jako zombie,“ uvedl Sam Hobson, přítel otrávených. „Udělalo se jim špatně potom, co našli něco v Zahradách královny Alžběty,“ dodal Hobson, společně s vyšetřovateli prošli všechna místa, které pár navštívil.

Pár v Salisbury kromě parku navštívil také lékárnu, prodejnu s alkoholem a dobročinný obchod. Sturgessová se v pátek večer vrátila do bytu v Salisbury, žije jen 274 metrů od restaurace Zizzi, kde jedli i Skripalovi. V sobotu odjela za přítelem do Amesbury, ráno si vyšli na procházku do kostela, ale Sturgessové se udělalo špatně a v 11 hodin ji záchranka odvezla do nemocnice.

Rowley zašel do lékárny, pak se vrátil domů a sbalil přítelkyni nějaké oblečení a další věci, které bude v nemocnici potřebovat. Hobson uvedl, že se silně potil a třásl, pak zkolaboval. V úterý vyšlo najevo, že pár se nakazil novičokem. „Potil se, měl do široka otevřené oči, zorničky jako špendlíkové hlavičky. Něco si mumlal, asi měl halucinace. Choval se jako zombie a vydával divné zvuky, tak jsem zavolal sanitku,“ uvedl Hobson.

Policii chybí fakta, souvislost se Skripalem nevidí

Ministr pro bezpečnost Ben Wallace uvedl, že otrava Rowleyho a Sturgessové nemá žádnou spojitost s případem Skripalových. „Co v současné chvíli víme, je, že přišli do kontaktu s novičokem.“ Dodal, že mohou být kontaminovaná i další místa. „Chybí nám fakta, případ Skripalových je stále otevřený, dokud pokus o jejich vraždu nevyřešíme, nemůžeme nic říct s jistotou,“ nabádal rovněž, aby lidé byli opatrní. „Pokud lidé dodrží všechna bezpečnostní opatření, nemyslím si, že jim hrozí nebezpečí kontaminace,“ uvedl.

Londýn z útoku na Skripalovy obvinil Rusko, což Moskva opakovaně důrazně odmítla. „Ruský stát by tuto špatnost mohl napravit, mohli by nám říci, co se stalo, co udělali, a zaplnit některé významné mezery, které se nyní snažíme vyjasnit,“ řekl Wallace. „Oni (Rusové) jsou ti, kdo mohou doplnit klíčová vodítka k tomu, aby lidé byli v bezpečí,“ doplnil.

Skripalovi už jsou venku z nemocnice

Rowley a Sturgessová jsou v kritickém stavu a lékaři bojují o jejich život. Skripal a jeho dcera v kómatu strávili měsíc, lékaři ze začátku pochybovali o jejich přežití, podařilo se jim je ale zachránit. První se probrala Julija, která byla z nemocnice propuštěna 9. dubna. Skripal se z nemocnice dostal až 18. května. Oba jsou nyní na bezpečném místě a pokračují v rekonvalescenci. Pomoc ruského konzulátu odmítli.

marais ( 6. července 2018 10:13 )

Narkonami, stříkačka a Skripalovi? Jak tohle jde dohromady? Co je to za výmysly mediií?

deratizater ( 6. července 2018 05:50 )

Rusko si ziskalo ve světě mnoho příznivců skvělou atmosférou na mistrovství světa ve fotbale a to Rusofobním Anglánům vadí a tak obětovali dva feťáky na dně kteří už sbírají na ulici použité stříkačky a kteří by se stejně ufetovali i bez toho údajného Novičoku který mají Angličani taky ve svých laboratořích.Pokud nebude Rusku daná možnost aby se zůčastnilo vyšetřování tak je to dost účelová politická prasárna .Ta jejich nadopovaná cyklistická hvězda Chris Frome brala prokazatelně doping a múže startovat de Tour de France zatím co Rusové jsou vylučování ze závodů i bez prokazaného dopingu jen na základě křivého obvinění. jedné Ruské emigrantky.

Deneček ( 6. července 2018 02:07 )

Tvé rodiče nás nezajímají.

illyria ( 6. července 2018 02:05 )

Trapné divadlo : dějství dva... Novičok 10x smrtelnější než VX evidentně přežije každý xD Skripalové jsou Rusové a ti toho vydrží dost, ale jak to, že jsou živí dva feťáci?

kaja ( 5. července 2018 17:33 )

Mástrpís anglické diplomacie - žádat o pomoc Rusáky, které předtím obviní z vraždy

Zobrazit celou diskusi