Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

ODS chce „štáru“ u Zemana. Kvůli novičoku bylo ve Sněmovně dusno

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
31. května 2018
12:15

Výroky prezidenta Miloše Zemana a poznatky tajných služeb v kauze novičok zaměstnaly poslance na celé čtvrteční dopoledne. Původní mimořádné schůzi sice zabránili poslanci ANO, SPD a komunistů, kteří „na oko“ snížili počet zákonodárců pod minimální počet. Kritická debata se odehrála ale nakonec v rámci řádné schůze, na jejíž program chtěli lidovci zařadit nový bod. U pultíku se tak mohli vystřídat jak šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek, tak další kritici včetně zástupců ODS. Ti chtějí nechat prověřit, jak se na Hradě nakládá s utajovanými informacemi.

  • Předmětem debaty byly výroky prezidenta Zemana, který potvrdil informace Rusů, že se v Česku novičok vyráběl.
  • Podle informací tajných služeb i premiéra Babiše ale prezident špatně interpretoval utajené informace. Látka, kterou byl otráven rusko-anglický špion Skripal, se v Česku nevyráběla ani neskladovala.
  • Proti debatě se stavělo ANO, KSČM, SPD i ČSSD.

Novičok ve Sněmovně ONLINE
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
Datum:
12:05
31. 5. 2018

Tímto náš online přenos k projednávání kauzy novičok ve Sněmovně končí. Děkujeme za pozornost.

11:59
31. 5. 2018

Novičok se na programu neobjeví, poslanci ho odmítli zařadit. ČSSD, která ho chtěla jako bod na řádné schůzi minulý týden a mimořádná schůze jí přišla přehnaná, se raději zdržela. Stejně se k tomu postavilo ANO, SPD i komunisté - až na jednotlivé výjimky. 

Hlasování o zařazení novičoku na program 13. schůze, ze které už byl jednou vyřazen. Šlo o reakci opozice na obstrukce ANO, KSČM a SPD.
11:57
31. 5. 2018

Poslanci se dohadují o hlasovací proceduře. „Tak si to nastudujte, pane Faltýnek,“ trefil se kvůli tomu do poslance ANO předseda pirátských poslanců Michálek. „To byla parafráze, kterou používá náš pan předseda vlády. Tak si to nastudujte. Ze zjevných důvodů jsem vynechal tu část 'kluci',“ dodal do smíchu v sále Michálek, kterému je 29 let. Faltýnkovi je 56.

11:40
31. 5. 2018

Teprve nyní se bude o všech možných návrzích hlasovat. Debata trvala více než 90 minut.

11:39
31. 5. 2018

Lidovci nadále postupně navrhují zařadit novičok na pořad schůze. Už je zde i návrh na v pořadí třetí bod. Bělobrádek prohlásil, že na začátku schůze byl v sále jediný poslanec ANO a tím byl řídící Radek Vondráček.

11:36
31. 5. 2018
!

Předseda Pirátů Bartoš se obul do ČSSD. „Pokračuje ta komedie, kdy tady i ČSSD bolkuje projednávání tohoto bodu. Proto se to teď děje v rámci úvodních slov k další schůzi. Teď je přihlášeno 144 poslanců, chtěli jsme se k tomu vrátit. Normálě čekáme třeba 15 minut na ministry, kolegiálně čekáme na ty, kteří chtějí vystoupit... Tady se ráno usmívali poslanci KSČM a SPD s vytaženými kartičkami, aby snížili kvórum Sněmovny,“ přidal svůj pohled na ranní dění.

„My jsme tady měli většinu klubu. Ráno se to odehrálo během pěti minut, byl to nestandardní postup a bylo to naschvál,“ odmítl Bartoš kritiku, že ani celá opozice nebyla v sále přítomna.

11:29
31. 5. 2018

„Nechtěli, aby se vyřešila situace protichůdných stanovisek premiéra a prezidenta. Ani předsedové sněmovních stálých komisí nedostali prostor říct jejich stanoviska. Je to nedůstojné,“ řekl pro Blesk Zprávy Pavel Bělobrádek, který navrhl novičok znovu jako bod řádné schůze.

„Teď se můžeme vyjádřit k celé kauze. Odhalilo se pseudodemokratické smýšlení některých poslanců. My si stejně své řekneme. Oni program mimořádné schůze neschválí,“ dodal k případnému dalšímu postupu.

11:25
31. 5. 2018
!

„Chtěli jsme občanům ukázat, kolik vás mělo zájem projednávat tuto kauzu. Bylo vás 39, bez pana předsedy, proto jsme se nepřihlásili,“ bouřil u pultíku směrem k opozici Josef Hájek z hnutí ANO.

11:17
31. 5. 2018

Pokud nebude novičok zařazen jako první bod, navrhuje Ondřej Benešík (KDU-ČSL), aby byl zařazen jako druhý. Takto to může pokračovat ještě hodně dlouho. Benešík apeluje na poslance i vzhledem k dopadu kauzy na zahraniční pověst ČR.

Ondřej Benešík je poslancem za KDU-ČSL
11:04
31. 5. 2018

141 poslanců v sále by teď stačilo, navrhuje předseda klubu Pirátů Michálek. Chce přerušení řádné schůze a návrat k mimořádné schůzi. Poslanci o návrhu okamžitě hlasovali: přerušení podpořili ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. 59 hlasů ale nestačilo. ANO se raději zdrželo, proti byli komunisté a Okamurovci.

11:00
31. 5. 2018

Petr Fiala z ODS má zato, že schůze k novičoku měla být ráno přerušena jen na 10 minut, aby se do sálu dostavili poslanci z předsálí. Vondráček, který v té době předsedal, podle něj věděl, že se chystá obstrukce, a tak schůzi „rychle“ přerušil. Není to podle něj standardní ani normální. Na Twitteru pak napsal:

10:55
31. 5. 2018

Vystupuje také předseda Sněmovny Radek Vondráček z ANO:

„Děkuji za připomenutí svých slov. Tato předsevzetí plním,“ reagoval na kritiku Stanjury.

Musí přijít do práce alespoň 67 poslanců. Přihlášeno bylo jen 40 poslanců. Tyto kluby mají 70 členů. Co má předseda v takovou chvíli dělat? Oslovil pan Stanjura ostatní předsedy klubů a přijde s nějakým řešením? Líbilo by se mi, kdyby nedocházelo ke zneužívání přednostního práva. Stejně se tady o novičoku bavíme,“ dodal. „Jestliže se nesejdete, nevím, co mám dělat. Grémium se může sejít v polední pauze,“ navrhl opozici.

10:51
31. 5. 2018
!

ODS představila další usnesení. Žádá Národní bezpečnostní úřad o prověření, jak se nakládá s utajovanými informacemi v Kanceláři prezidenta republiky (KPR). „Nesměřuje to proti prezidentovi, ale proti KPR,“ překvapil návrhem Stanjura. KPR vede kancléř Vratislav Mynář, který nezískal bezpečnostní prověrku na nejvyšší stupeň.

10:44
31. 5. 2018
!

„Mnozí z vás se stávají součástí ruské propagandy. Nekteří nevědomě, někteří zcela jistě vědomě,“ rýpl si Stanjura do komunisty Luzara, který vystupoval dříve. Jeho slova označil za „protivládní vystoupení“.

10:40
31. 5. 2018

Vystupování prezidenta Zemana na TV Barrandov, kde má hlava státu každý týden svůj pořad, označil Stanjura za „potlach“. 

Jednání Sněmovny: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskovce Jednání Sněmovny: Petr Fiala a Zbyněk Stanjura (ODS) na tiskovce
10:37
31. 5. 2018

Stanjurův projev je zatím nejdelší. Zatímco předsedající Jan Hamáček (ČSSD) například Helenu Válkovou napomínal, aby přišel návrh směrem k programu schůze. Exminsitra z ODS nechává mluvit.

10:31
31. 5. 2018

„To, co mělo proběhnout od devíti, probíhá teď od desíti. Až zas budete plakat, jak opozice dělá obstrukce, tak k tomu přistupujte jako já, že právo na to má jakýkoliv klub,“ vzkázal většině ve Sněmovne předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Nebylo to kreativní, účinné, jen hloupé,“ pokračuje. Vondráčkovi, předsedovi Sněmovny, připomněl jeho vlastní slova o „garanci férové diskuze“.

10:28
31. 5. 2018

Kalousek se jal pro změnu citovat usnesení zahraničního výboru, které odmítá, že by byl v Česku novičok vyráběn nebo skladován. Chce jeho verifikaci celým plénem Sněmovny. „Tím jí dát příslušnou ústavní autoritu,“ zdůvodnil svou žádost. 

10:25
31. 5. 2018

V sále už je dokonce 130 poslanců. Tolik jich pravděpodobně bylo v prostorách Sněmovny i ráno, kdy se jich přihlásilo jen 40.

10:22
31. 5. 2018

„Cílem byl, je a bude prezident Zeman,“ připojil se ke svému předsedovi za KSČM Leo Luzar, který debatu označil za „humbuk“.

10:20
31. 5. 2018

Za ANO vystupuje jako první exministryně Válková. „To jste toho ještě moc nezažil. Obstrukce v minulém období byly mnohem kreativnější,“ vzkázala Bartošovi. „Nebyla bych proti zařazení bodu, poté, co jsem si vyslechla, jak se navrhuje absurdní usnesení. Pan Kalousek, který navrhuje, že na území se nikdy novičok nevyráběl. Takové usnesení by žádný poslanec odhlasovat nemohl, protože by nechtěl fušovat do práce tajných služeb,“ dodala. 

10:18
31. 5. 2018

Nespokojenost vyjádřil také předseda Pirátů Ivan Bartoš, který připomněl podraz ANO, KSČM a SPD, kteří novičok vyřadili z programu schůze minulý týden. „Je logické, že se pokoušíme tento bod zařadit. Nekteří ráno buď nemakali, nebo zapomněli zasunout kartičky,“ poznamenal ironicky a vyzval poslance, aby to „šli probrat“.

„Nechápu, v čem je ten blok se o tom třeba dvě hodiny bavit? Kromě servility k panu prezidentu Zemanovi. Už jsme tím ztratili tolik času,“ dodal.

10:16
31. 5. 2018

Rakušan čte usnesení Stálé komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, jejíž je předsedou, a chce, aby ho Sněmovna přijala. Přijali ho na jednání komise jednomyslně poslanci napříč politickým spektrem. „Jak jsem to mohl udělat jinak, než touto drobnou obstrukcí?“ přiznal se nakonec k použití triku.

10:13
31. 5. 2018

Ke slovu se tedy nakonec dostal i rozčilený Vít Rakušan. Připomněl, že plénum má být prostřednictvím jeho komise informováno o jejích závěrech. „Nebylo nám umožněno naplnit zákon,“  řekl směrem ke 123 poslancům, kteří jsou v tuto chvíli přihlášeni v sále. Členové komise měli možnost nahlédnout do zprávy, ze které Zeman při svých výrocích čerpal.

10:08
31. 5. 2018

Usnesení, o které opozice usilovala, ale v tomto režimu debaty poslanců přijmout nelze.

10:07
31. 5. 2018

„Na celém světě si prezidenti od svých zpravodajských služeb nechávají dodávat informace. Ale nikdy to pak netroubí na veřejnosti, pokud zrovna účelem není vzkázat do Kremlu, podívejte se, jak za vás bojuji. Což jsem přesvědčen, že byl motiv pana prezidenta Zemana,“ řekl na plénu Kalousek

10:04
31. 5. 2018
!

Je tedy možné, že se debata odehraje v podstatě v rámci diskuze o programu řádné schůze.

10:02
31. 5. 2018

Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL) navrhl okamžitě novičok jako 1. bod řádné schůze, která od 10:00 pokračuje. Argumentuje rozpory mezi vládou a prezidentem. Něco jiného totiž tvrdí premiér Babiš, něco jiného prezident Zeman.

9:59
31. 5. 2018

Glosu k dnešnímu netradičnímu sněmovnímu dni přidal i politolog Lukáš Jelínek.

9:54
31. 5. 2018
!

Komunisté přistoupili k obstrukcím podle předsedy Vojtěcha Filipa proto, že opozice zakrývala skutečný cíl mimořádné schůze, a tím jsou podle něj pomluvy prezidenta republiky.

„Neměl jsem problém s jakýmkoliv řešením, protože jsem dopředu avizoval, že to zakrývání skutečného cíle schůze považuji za politicky nekorektní. Navrhovatelům jsem to řekl. Obstrukce je součástí politické práce,“ poznamenal.

9:50
31. 5. 2018

Bouří se i další poslanec lidovců Marek Výborný.

9:47
31. 5. 2018

Nový chvat. Tak zhodnotil jednání stran, které odmítly projednávání kauzy novičok, předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

9:46
31. 5. 2018

„Byl to skutečně cílený bojkot. Pro všechny z nás to bylo nemilé překvapení. Je legitimní, že bod je otevřen, ale protože s ním nesouhlasí, tak vám ho zamítnou. To je gentlemanské a regulérní. Znemožnit projednávání je negentlemanské,“ dodal také Bartošek.

Video  
Video se připravuje ...
9:37
31. 5. 2018

Poslanců k projednávání bodu bylo potřeba 67, nejvíce jich na tabuli v sále svítilo 41.

9:33
31. 5. 2018

Schůze je přerušena do té doby, dokud se nedohodnou na dalším postupu předsedové poslaneckých klubů. To ale zřejmě nestane a kauza novičok se tak na půdě Sněmovny v dohledné době řešit nebude.

9:30
31. 5. 2018

Opticky bylo poslanců pro projednávání schůze dostatek, řekl naštvaný předseda poslanců KDU-ČSL Jan Bartošek. Podle něj se ze Sněmovny vytratily i poslední zbytky gentlemanství. Členové dolní komory tak do práce přišli, do jednání se ale nezapojili zasunutím svých karet do hlasovacích zařízení. Podle Bartoška o tom opozice nevěděla ani z kuloárů.

„Přesto, že opticky bylo dostatek psolancl přítomno v sále, tak řada z nich se nepřihlásila svými kartami, čímž znemožnili otevření schůze. Neexistuje evidence toho, kdo byl nebo nebyl přihlášen. Vnímám to jako projev zbabělosti, strachu z prezidenta, protože tento bod je klíčový v otázce reputace České republiky,“ řekl novinářům Bartošek.

9:20
31. 5. 2018

Absentuje ale také opozice, která schůzi svolala. Ta disponuje ve Sněmovně 70 hlasy. Přihlášeno ale bylo jen zhruba 40 lidí.

9:16
31. 5. 2018

Vít Rakušan označil před novináři absenci poslanců za obstrukce. Podle něj se evidentně ANO, SPD, KSČM a ČSSD domluvily a zabrání tak vystoupení i poslanců s přednostním právem. „Na objednávku Pražského hradu, protože to je to panu prezidentovi nepříjemné,“ poznamenal. Poslanci podle něj fyzicky ve Sněmovně jsou, jen se nepřihlásili na jednání.

9:07
31. 5. 2018

Problém trvá, v lavicích teď sedí 41 členů dolní komory a jednání je okamžitě přerušeno na neurčito.

9:05
31. 5. 2018

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) zahájil jednání. Omluvena je celá řada poslanců i členů vlády. I ministři mají přednostní práva a mohli by tak promluvit na plénu k tématu novičoku. Přihlášeno je zatím jen 34 poslanců - Sněmovna tak není usnášeníschopná.

9:01
31. 5. 2018
!

Místopředseda STAN Vít Rakušan, který nemá přednostní právo, už ohlásil, že hnutí využije „triky“, aby mohl promluvit. Chce totiž poslance seznámit se závěrečnou zprávou Stálé komise pro kontrolu Vojenského zpravodajství, jehož je předsedou. Ke slovu se dostane tak, že předseda klubu STAN Jan Farský se písemně z jednání omluví.

8:55
31. 5. 2018

Dobré ráno, vítáme vás u online přenosu z mimořádné schůze Poslanecké sněmovny ke kauze novičok.

Otočka ČSSD

Na řádné schůzi ano, na mimořádné ale ne. Tak se postavila k projednávání tématu paralytického jedu ČSSD. Co vedlo stranu, která vyjednává s hnutím ANO – odpůrcem debaty o novičoku – o vládě, ke změně názoru?

„Přišli za námi (pravice), zda bychom podpořili svolání mimořádné schůze. To jsme odmítli, a proto nebudeme hlasovat ani pro program. Nechceme, aby se to zvrtlo v exhibicionismus představitelů pravicového bloku, bude tam určitě vystupovat pan Kalousek či pan Stanjura a nebude to o tom, že se budeme bavit o usnesení zahraničního výboru,“ vysvětloval na tiskové konferenci předseda poslanců sociální demokracie Jan Chvojka

Je tak otázkou, co skutečně stojí za otočkou „strany oranžové růže“. Může to být „autocenzura“ směrem k Miloši Zemanovi nebo také pokračující vládní námluvy s hnutím Andreje Babiše. Sociální demokraté totiž minulý týden většinou podpořili projednávání bodu v rámci řádné schůze, jen Jaroslav Foldyna se o novičoku bavit nechtěl.

tase ( 31. května 2018 15:17 )

Taky si říkám, kolovrátek.

arne100 ( 31. května 2018 15:02 )

Partyzánka.michel Podívej se nejdřív na sebe stačí tě potkat vypadáš jak potkan.Ty se inteligencí nemůžeš rovna Zemanovi či Babišovi hloupoučká ty s tvoji 4letou základní školou

arne100 ( 31. května 2018 14:59 )

Ignotus Jste ubožák podívejte se na sebe do zrcadla jak vypadá slavný Kalouskový přívrženec.Prostě ubožák.

kukuku ( 31. května 2018 14:53 )

To jsou užitečné kecy pro ignoty, zdenkky a podobné. Také pro jistotu danou příštími volbami, že Kalousci se do parlamentu už nedostanou.

tase ( 31. května 2018 14:25 )

V kolika jménech to všude píšeš?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa