Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bývali bohatí, teď žijí jako žebráci: 4 miliony Venezuelanů utekly před hladomorem

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
9. února 2018
19:28

Kdysi bohatý venezuelský národ, který byl schopen produkovat miliardy, se hroutí pod hyperinflací. Na čtyři miliony obyvatel z 30milionové populace se rozhodly ze země utéct. Opustily své práce i domovy. Sbalily si poslední zbytky svého majetku a odešly z Venezuely, která je zbídačená hospodářskou krizí. Většina z nich zamířila do sousední Kolumbie nebo Brazílie, kde nyní žijí jako žebráci, i tak ale mnoho z nich řeklo, že jim je v provizorních podmínkách lépe než doma.

„To, co je u nás doma, bych nepřál ani nejhoršímu nepříteli,“ sdělil Luis Afredo Rivas (32) kolumbijským novinám Nuevo Herald. Uvedl také, že minimální týdenní mzda ve Venezuele je 190 tisíc bolivarů, zhruba 384 tisíc korun, a cena rýže je 210 tisíc bolivarů, asi 424 tisíc korun. „Co můžeme dělat, nemáme na nic, inflace je obrovská a my máme rodiny,“ uvedl Rivas. „Chci si tu najít práci a nějaké skromné bydlení a dostat do Kolumbie i svou rodinu,“ řekl.

I jako žebráci jsou na tom lépe

V ulicích Bogoty lze narazit na žebrající muže a ženy, Venezuelci hrají na hudební nástroje a zpívají nebo prodávají cukroví, jen aby si vydělali na jídlo. „Ve Venezuele jsem měla krásný dům a dost věcí, ale nebyli jsme s manželem schopni uživit naše děti, náš plat nestačil ani na chleba,“ svěřila se Esperanza Tellová. „Prodali jsme všechny věci a přišli sem, nežije se nám dobře, ale je to mnohem lepší než doma,“ dodala.

Ve Venezuele lidé museli rabovat nebo krást. Ve Venezuele lidé museli rabovat nebo krást. | reprofoto/twitter

Jejich cílem je denně vydělat alespoň 12 tisíc kolumbijských pesos, to je 85 korun, aby si mohli zaplatit pokoj na večer. Daří se jim to a jsou mnohdy schopni za den získat až 110 korun a obstarat pro rodinu i jídlo. Ne všichni jsou ale tak „úspěšní“, někteří Venezuelané musí přespávat venku v parku. Studenti Shelby Pérez a Alexis Romoverová se snaží najít práci, ale zatím se jim to nepodařilo. Několik nocí už strávili venku. Pérez má ale větší strach o své mladší sourozence, které musel nechat v Caracasu.

„Měli jsme dobrý život, mohl jsem studovat na univerzitě. Co se stalo, stalo se. Situace se zhoršuje, mluvil jsem s bratry a řekli mi, že je den ode dne složitější sehnat něco k jídlu,“ svěřil se tisku. „To, co tady vydělám, posílám jim. Je to zhruba 30 tisíc pesos, kolem 400 korun, nechám si jen zlomek na jídlo a pokoj. Oni si za to můžou koupit zásoby,“ uvedl.

Do Kolumbie přišli po svých

John Rodríguez a jeho přítel David Ortega jsou v Kolumbii už od listopadu a podstatnou část cesty, 340 kilometrů, šli pěšky. „Odešli jsme hned, jak se prohloubila inflace, věděli jsme, že nemáme jinou šanci,“ řekl Rodríguez. „Kolumbijci nám pomohli, dali nám jídlo i práci, jsme jim neskonale vděční. Mám teď nějaké peníze a mám kde spát a co jíst,“ dodal.

Lidé odcházejí ze zbídačené Venezuely do Kolumbie a Brazílie. Lidé odcházejí ze zbídačené Venezuely do Kolumbie a Brazílie. | reprofoto/twitter

Jesús García, další z uprchlíků, řekl, že pracoval jako mechanik v jedné státní naftařské firmě. V prosinci ale musel podat výpověď, jeho rodině rychle došly peníze a kvůli hyperinflaci pak neměli na jídlo. Společně se ženou a s dvěma dětmi se proto rozhodl odejít do Kolumbie. Momentálně si hledá práci v okolních firmách a přivydělává si hraním na harfu a zpěvem. Za den si vydělá zhruba 230 korun, uvedl, že je to víc, než co dostával v práci.

Uprchlíci zaplnili Kolumbii a Brazílii

Situace na hranicích je ale chaotická, Kolumbie oznámila, že zpřísní kontroly na hranicích, aby dostala pod kontrolu proud Venezuelanů, kteří prchají ze země kvůli hospodářskému propadu a politické krizi. Při návštěvě hraničních oblastí to prohlásil kolumbijský prezident Juan Manuel Santos.

Podle agentury AP se do Kolumbie uchýlilo už kolem 600 000 venezuelských uprchlíků, což je dvojnásobné zvýšení oproti stavu před půl rokem. Ke zpřísnění kontrol dojde i na brazilských hranicích s Venezuelou.

Stotisícový exodus

„S takovou situací se naše země dosud nikdy nesetkala,“ řekl prezident. Exodus Venezuelanů přichází v době, kdy se Kolumbie zbavuje následků vleklého ozbrojeného konfliktu s ultralevicovými povstalci. Mnoho venezuelských občanů v Kolumbii žije ilegálně a jejich zdravotní stav je špatný. „Je to tragédie a chci (venezuelskému prezidentovi Nicolási) Madurovi vzkázat, že je to výsledek jeho politiky,“ citovala agentura AP Santose.

Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos Kolumbijský prezident Juan Manuel Santos | Reuters

Ostrahu hranic dlouhých 2200 kilometrů posílí 2000 kolumbijských vojáků, další příslušníci ozbrojených složek budou kontrolovat místa, kde se uprchlíci shromažďují. Žádná krátkodobá povolení k přechodu hranice, která Venezuelané využívají k nákupu potravin a léků, kolumbijské úřady už vydávat nebudou.

Nová uprchlická centra

Kolumbie se podle Santose nezbavuje povinné solidarity s lidmi ze sousední země. V brzké době se při hranicích otevřou nová uprchlická centra. Migrace ale musí probíhat bezpečně a podle práva, řekl prezident.

Madurův režim přivedl zemi do krizového hospodářského stavu a u moci se drží potlačováním opozice. Loni v létě venezuelský kabinet ustavil de facto vlastní parlament. Koncem ledna nejvyšší soud zakázal účast opoziční koalice v prezidentských volbách plánovaných na začátek dubna.

Přesun do vnitrozemí

Brazilská vláda oznámila, že stejně jako Kolumbie hodlá přesunout na hranice stovky vojáků. Tisíce Venezuelanů chce následně přemístit do vnitrozemí. Vlna uprchlíků totiž naprosto zahltila pohraniční města, která je nejsou schopná pojmout.

tgbg ( 10. února 2018 17:43 )

Ropa a zase jen ROPA !!Ruské zlodějny udělaly z nich chudáky protože chtěli mít zisk jen pro své lidi a zločinci z RUSKA že nemají právo těžit nejkvalitnější ropu tak je nechali vyhladovět !!Pokud nemají přístup k petrodolarům tito ruští váleční zločinci, tak mají jiné prostředky jako vojenské okupování !!!A dále je to komunizmus, který ožebračil další zemi, protože komunističtí mocipáni chtějí všechno jenom pro sebe a na své hladové lidi kašlou!!!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi