Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Raději sirotčinec než smrt. Venezuelané odkládají děti, aby neumřely hlady

Autor: ČTK, AKu - 
13. února 2018
21:10

Ekonomická krize ve Venezuele se v posledním roce natolik zhoršila, že zoufalí rodiče raději odkládají děti do sirotčinců, než aby je viděli umírat hlady. Podle deníku The Washington Post jsou v této jihoamerické zemi stovky dětí odložených z ekonomických důvodů. Statistiky neexistují, neboť autoritářská vláda prezidenta Nicoláse Madura odmítá přiznat, že je v zemi humanitární krize.

Nemohou nakrmit své děti. A tak je odkládají, ne proto, že by je neměli rádi, ale právě proto, že je rádi mají,“ řekla reportérovi deníku The Washington Post sociální pracovnice v dětském domově Fundana v Caracasu, kde loni přijali 144 dětí většinou z ekonomických důvodů. Přitom o rok dříve jich bylo jen 24.

Zoufalí rodiče nechávají děti i v nemocnicích či na veřejných místech. Například tříletou holčičku z domova Fundana nechala matka loni v metru s batůžkem oblečení a cedulkou, na níž byla prosba, aby ji někdo nakrmil.

Nevíte, jaké to je, vidět vaše děti hladovět,“ začala smutné vyprávění dvaatřicetiletá Angélica Pérezová, která do zařízení Fundana odložila tříletého syna a dvě dcery ve věku pět a 14 let. Před několika měsíci přišla o práci švadleny a nyní chce hledat práci v sousední Kolumbii a s vydělanými penězi se pro děti vrátit.

Právě Kolumbie je hlavním cílem venezuelských uprchlíků. Jen v posledních dvou letech tam uteklo podle neoficiálních údajů přes milion lidí. Asi 200.000 z nich v posledních třech měsících pokračovalo do Ekvádoru, jehož hranice s Kolumbií překračuje v poslední době na tři tisíce Venezuelanů denně. S přílivem uprchlíků z Venezuely se potýká i Brazílie.

Venezuela je už několik let v hluboké ekonomické krizi, v níž se tamním obyvatelům nedostává základních potravin a léků. Značný podíl na současné ekonomické situaci má řízená socialistická politika současné vlády, která se navíc nedokázala vypořádat s propadem cen ropy na světových trzích.

 Katolická humanitární organizace Cáritas nedávno informovala, že během loňského roku zemřelo ve Venezuele každý týden pět až šest dětí kvůli nedostatku potravy. Organizace odhadla, že letos hrozí smrt podvýživou asi 280 000 venezuelských dětí. Podle nevládních organizací je 60 procent dětí v zemi podvyživených.

Samo ( 13. února 2018 23:30 )

Venezuela je důkazem toho, jak je možné ze země bohaté na všechny možné zdroje surovin a energií udělat pod vedením komunistů úplně ten nejchudší stát, který není schopný zajistit výživu pro své obyvatele. Tito komunisté pod vedením Madura přivedli Venezuelu na okraj hladomoru a nejsou schopni zajistit potravu, ani zdravotní péči a další věci nutné pro přežití.

gallio ( 13. února 2018 21:32 )

Venezuela je zemědělsko-průmyslový stát s významnou těžbou nerostných surovin. Nejdůležitější jsou ropa, zemní plyn, kvalitní železná ruda, bauxit, zlato, uhlí, diamanty, sůl, fosfáty a vápenec. KDE UDĚLALI SOUDRUZI CHYBU?

Zobrazit celou diskusi