Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Předčasné prezidentské volby ve Venezuele: Maduro chce znovu obhájit mandát

Autor: ČTK, ula - 
8. února 2018
06:51

Předčasné prezidentské volby ve Venezuele se uskuteční 22. dubna, oznámila v televizi předsedkyně volební komise Tibisay Lucenová. Na podmínkách voleb, ve kterých se Nicolás Maduro bude ucházet o znovuzvolení, se režim a opozice nedohodly.

Oznámení o datu voleb následovalo po krachu jednání mezi venezuelskou vládou a opoziční koalicí v Dominikánské republice.  „Bohužel jsme tentokrát nedosáhli dohody,“ prohlásil dominikánský prezident Danilo Medina, jenž dialog zprostředkovává spolu s bývalým španělským premiérem Josém Luisem Zapaterem. Diskuse je „pozastavena na dobu neurčitou“, dodal.


Vládní a opoziční delegace se podle Mediny v úterý dohodly na kompromisním datu konání voleb 22. dubna, ale ve středu opozice přišla s námitkami ohledně textu dohody, a tak nedošlo k očekávanému podpisu.
Vláda podle Mediny usilovala o to, aby se volilo již 8. března, opozice chtěla volby 10. června, aby měla čas uspořádat primárky.


Maduro na shromáždění svých přívrženců v Caracasu kritizoval počínání opoziční koalice a tvrdil, že se řídila pokyny Spojených států. Sám pak před televizními kamerami dohodu podepsal.  „Ať se dohoda naplní ve všech částech. Dodržím své slovo, podepsal jsem ji,“ prohlásil.  „Vítězství je naše!“ vykřikl v televizním vysílání a tančil a objímal se s přívrženci.


Hlavní opoziční vyjednávač Julio Borges marně vyzýval režim, ať nespáchá absurdní chybu tím, že volby vyhlásí jednostranně.  „Maduro není majitel demokracie ve Venezuele, ale jsou to Venezuelané, kteří musí být respektováni,“ prohlásil. Opoziční námitky vůči předložené dohodě měly podle něj zaručit, že volby budou svobodné.


Současný autoritářský socialistický prezident Nicolás Maduro chce obhájit mandát. Venezuelská opoziční koalice, která má nyní většinu v parlamentu, se nebude moci voleb účastnit společně. Nejvyšší soud totiž na konci ledna nařídil národní volební radě, aby nepřijala registraci této koalice jako celku. Některé jednotlivé strany účast zakázanou nemají.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi