„Je potřeba připomenout, že Světlana Witowská podala při prezidentském duelu naprosto famózní profesionální výkon. Obě strany ji chválily, žádná si nestěžovala,“ zveřejnila Mynářová na sociální síti Facebook a dodala, že Witowská je „nejlepší politická moderátorka v zemi“. Ženy se znají ještě z České televize, kde byla Alex tváří pořadu Studio 6. Kvůli svému vztahu s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem (50) ale nakonec z Kavčích hor odešla a nyní hájí barvy televize Barrandov. Fotografové Blesku přinesli důkaz o přátelství obou dam, když je minulý týden vyfotili, jak v družném hovoru odchází z fitka v pražských Letňanech.

VIDEO: Nerozlučné moderátorky Mynářová a Witowská: Kámošky z fitka!

Video
Video se připravuje ...

Nerozlučné moderátorky Mynářová a Witowská: Kámošky z fitka! Tereza Kühnelová

Co na to odborníci?

Ani odborníci na média si nemyslí, že je z kamarádství Světlany a Alex na hony cítit střet zájmů, ač ho úplně nevyloučili. Alžběta Králová z Institutu politického marketingu totiž řekla Blesku, že český »mediální rybníček« je strašně malý a spousta lidí se pak zákonitě zná se spoustou lidí. S tím souhlasí i další odborník Ondřej Obluk. „S ohledem na naprosto profesionální výkon moderátorky, který chválili oba účastníci debaty, to v tomto případě žádné pochybnosti nevyvolává,“ dodává.

VIDEO: Kamarádství Witowské s manželkou Zemanova nejbližšího: Konflikt zájmů?

Video
Video se připravuje ...

Kamarádství Witowské s manželkou Zemanova nejbližšího: Konflikt zájmů? Studio Blesk

Kodex jsme neobešli

Na druhou stranu: v etickému kodexu veřejnoprávní televize se píše, že pochyby o nestrannosti nebo předpojatosti vznikají, když je osoba nějakým způsobem spojena s někým, o kom se má informovat. Na tom koneckonců kolegové i nadřízení »grilovali« Mynářovou, tehdy ještě Noskovou, když se provalil její vztah se Zemanovým kancléřem. Tentokrát to ale prý nevadí. „Ředitel zpravodajství je s Vámi zmiňovanou skutečností (přátelstvím dvou žen, pozn. red.) dlouhodobě obeznámen, důvody pro vyloučení Světlany Witowské jako moderátorky Prezidentského duelu však neshledal jako relevantní,“ uvedla ve vyjádření pro Blesk mluvčí ČT Karolína Blinková.

Lutonský: Pochybnosti nemám

Své kolegyně Witowské se zastal zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT František Lutonský (39). „I vzhledem k tomu, jak přistoupila k přípravám na duel a hlavně k jeho samotné realizaci, nemám ani stín pochybnosti, že by byl Zeman sebemíň zvýhodněn,“ napsal Blesku s tím, že za moderátorkou stojí i její práce „nezpochybnitelné a kvalitní novinařiny“.

Fotogalerie
37 fotografií