Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Chovanec: Po Sobotkovi bych nastoupil já. Premiér řeší i pozici ve straně

Autor: Jakub Veinlich - 
4. května 2017
15:15

Bohuslav Sobotka hraje o vše. Pokud by skončil jako premiér, mohl by skončit jako šéf strany. Podle prvního místopředsedy ČSSD a ministra vnitra Milana Chovance o tom Sobotka vážně přemýšlí. Pro stranu by totiž při volbách nemusela být dobrá situace, pokud by strana měla premiéra a do voleb by ji vedl někdo jiný. Vše prý podle Chovance rozhodne až Sobotkova schůzka s prezidentem Zemanem. 

Politická budoucnost premiéra a předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky visí na vlásku. Pokud by skončil v čele vlády, mohl by si zkomplikovat i situaci uvnitř strany. Musel by totiž řešit otázku, jestli je vhodné, aby ČSSD prezentovala ve volební kampani svého premiéra a zároveň i předsedu strany, což by byly dvě jiné osoby.

„Včera (ve středu, pozn. red.) jsem o tom s Bohuslavem Sobotkou mluvil, on o tom velice vážně přemýšlí, on přemýšlí o každém tom kroku a já si myslím, že on přijde s nějakým návrhem,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Milan Chovanec.

Sobotka má ale podle něj silný mandát ze stranického sjezdu, který byl teprve na konci března. Doba se podle Chovance ale vyvíjí a je velmi hektická a Sobotka by mohl mít jasno poté, co se setká s prezidentem Zemanem. „V té době, nebo po té debatě s panem prezidentem, ty úvahy dostanou jasnější obrysy,“ doplnil své úvahy Chovanec.

Milan Chovanec v rozhovoru pro Blesk.cz o možných krocích Bohuslava Sobotky

Chovanec: Hlavním problémem je Babiš

Víc než volební kampaň teď zaměstnává vedení ČSSD především vládní krize. Ministr Chovanec se v rozhovoru pro Blesk.cz několikrát zastal premiéra Sobotky, že to není on, kdo by mohl za současný stav a případný pád stávající vlády.

Hlavním problémem je podle Chovance především ministr financí Andrej Babiš, který prý stále nedokázal věrohodně vysvětlit nákup korunových dluhopisů. A kterého prý diskreditují i uniklé nahrávky, kde muž s jeho hlasem mluví sprostě anebo se domlouvá na načasování vydání článků o politických konkurentech v novinách, které patří do svěřenského fondu ministra financí.

I přesto se objevují stále větší signály o tom, že by Sobotka mohl skutečně rezignovat i na funkci předsedy ČSSD. V tom případě by ho okamžitě, ale dočasně, nahradil právě Milan Chovanec.

Milan Chovanec při rozhovoru pro Blesk.cz o vládní krizi, 3. 5. 2017 Milan Chovanec při rozhovoru pro Blesk.cz o vládní krizi, 3. 5. 2017 | Lukáš Červený/Blesk.cz

„Pokud by Bohuslav Sobotka rezignoval a já mu to budu rozmlouvat do poslední chvíle, tak ze stanov řídím tu stranu já. Ale bylo by potřeba potom velice rychle udělat sjezd. Ten sjezd by musel být někdy po volbách ve velmi krátké době, protože ta strana by potřebovala stabilní vedení,“ řekl Chovanec.

I samotného Milana Chovance prý ze začátku mrzelo, že mu Sobotka neřekl o chystané demisi. Vše si prý už ale vyříkali.

 

hejhej ( 4. května 2017 16:38 )

No bychom trhli s Chovancem - lhářem, podrazákem. Ten blbec teda má sebevědomí.

marlen52 ( 4. května 2017 16:29 )

no to bysme podali h o v nu pac to by bylo z bláta do louže

zada ( 4. května 2017 15:54 )

Chovanec? Ten co "udal" Bártu a kol., že byl u Zemana? Chovanec, který taky nikdy nepodnikal a vůbec neví jak to chodí? Chovanec, který má být katem Babiše a odvolat ho?. Tenhle úlisný člověk, kamarád Sobotky, který je šedou eminencí ČSSD a který v podstatě kryje vyšetřování proti "žaludovi" kvůli OKD???? Tenhle člověk- brambora, hodící se na každou funkci povede ČSSD? Tak to už je nevolitelná strana na 50 let!!!! Tenhle "právník z Plzně" "udavač a šmíral"???? No potěž protěž. Členové ČSSD já vás teda lituju, větší tumpla už si zvolit nemůžete. A na premiérovské křeslo at nemyslí vůbec. On ani Sobotka nedokázali v životě nic jen klábosit za státní peníze a naše daně. Téhle republice nepřinesli nic. Chovane byl vždycky u každé krize vládní!!!!!!

agfor ( 4. května 2017 15:52 )

Já bych to na tu chvíli do podzimu taky vzal. Slibuji, že toho nepodělám tolik, jako plešatej zub. Mám ale smůlu, protože jsem nikdy nepatřil mezi rudý ksi ndl.

pistora ( 4. května 2017 15:51 )

No tak to by jsme si pomohli.Z bláta do louže.Ten je snad ještě horší než Sralbotka!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa