Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Když Pražáci jedou do Ostravy: ODS zamířila pendolinem na kongres

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. ledna 2016
06:00

Jízdenku, prosím... Pražáci nasedli do pendolina a s úsměvem vyrazili směr Ostrava. Na volební kongres ODS tak společně jeli třeba Marek Benda, Alexandra Udženija, Jana Černochová či Filip Humplík, všichni členové pražské ODS. A také europoslanec Jan Zahradil. Zatímco šéf strany, profesor Petr Fiala, psal na poslední chvíli projev, prý se to tak musí. ODS se chystala na svůj volební víkend.

"Projev je potřeba psát až těsně před kongresem," vzkázal někdejší ministr školství Fiala v pátek odpoledne a přidal smajlíka k fotce od počítače s knihovnou za zády. Univerzitní profesor Petr Fiala je zkrátka jiného ražení než třeba někdejší šéf strany Mirek Topolánek.

S občasnými výtkami, že není dostatečně rázný, se však snaží vypořádat plamennými proslovy, týkajícími se migrační krize. ODS stojí za ním. Podpory se dočkal ze všech 14 krajů. Včetně Prahy.

A právě pražská zastupitelka a místostarostka Prahy 2 Alexandra Udženija se pochlubila snímkem z cesty do Ostravy, kde kongres ODS v sobotu startuje. Dala vysmáté skupinové foto na Facebook. "ODS Praha právě vyráží na kongres do Ostravy," napsala Udženija, horká kandidátka na první místopředsedkyni strany. Předseda strany Fiala se ostatně netají tím, že by rád prolomil vyloženě mužskou sestavu předsednictva ODS.

ODS Praha právě vyráží na Kongres do Ostravy

Zveřejnil(a) Alexandra Udženija dne 15. leden 2016

Šéf pražské ODS Filip Humplík pak navázal další skupinovkou, kdy v popředí usedl pro změnu poslanec Marek Benda.

Pražská ODS míří na kongres do Ostravy.

Zveřejnil(a) Filip Humplík dne 15. leden 2016

Od kongresu ODS se přitom dají čekat mj. i odvážné projevy. O mnoho hůře ostatně být nemůže, někdejší lídr vládní koalice se propadl hluboko pod desetiprocentní hranici a dlouho se ne a ne dostat zpět do hry o přední příčky, které okupují ČSSD a ANO. Právě proti Andreji Babišovi však bude zajisté namířena nejedna poznámky účastníků sjezdu v ostravském hotelu Clarion. 

Profesora Fialu čeká obhajoba

Před novým předsedou, kterým se však na 99 % stane opět Fiala, stojí výzvy v podobě letošních krajských a senátních voleb a především v podobě přípravy na volby do sněmovny, které se uskuteční v roce 2017. 

"Budu usilovat o to, abych dostal od kongresu důvěru a silný mandát k uskutečňování naší politiky. Jde o hodně. ODS je dnes jedinou stranou, která hájí svobodu jednotlivce proti bujícímu dohlížitelskému státu, která nabízí alternativu pokusům zavádět tu jakýsi nový socialismus a která má konkrétní program, jak řešit migrační krizi a chránit bezpečnost naší země a jejích občanů," řekl ČTK před sjezdem Fiala.

Proti Fialovi se však v ODS nenašel byť jediný konkurent, stejně jako tomu bylo na konci loňského roku u pravicové TOP 09. Tam se však vedení přece jen měnilo a končícího Karla Schwarzenberga nahradil Miroslav Kalousek. Do předsednictva strany se pak protlačily hned tři místopředsedkyně (Adamová, Langšádlová a Chalánková), což se však u ODS rozhodně čekat nedá. Na post řadové místopředsedkyně si však brousí zuby starostka obce Obrnice u Mostu Drahomíra Miklošová.

"Pro mě je důležité, aby ve vedení ODS byli lidé, kteří mají důvěru členů, jsou osobnostmi s vlastním názorem, schopné dobře reprezentovat naši politiku," upozorňuje Fiala.

ODS před kongresem však stihla již i překvapit. A to nominací někdejšího policejního prezidenta a nyní šéfa královéhradecké policie Martina Červíčka na pozici lídra pro krajské volby. 

rumungro ( 16. ledna 2016 22:35 )

Klafundo-beru to tak,že jsi byl v poledne zase pod vlivem krabičáku.Jinak se trefuj radči do těch zmetků pražáků,tam se,spolu s nimi, nemineš!Pi.čo česká!

Filak ( 16. ledna 2016 12:07 )

Za 26 let jste nedovedli uzákonit přiznání k majetku, to aby se asi nedalo zjistit, co jste si podnikatelé a politici nakradli a nezdanili. Nyní jste proti pokladnám, aby se zase dalo podvádět. Sami si přidáváte 10-ti tisíc na platech a je vám to málo, proto ještě podvádíte, abyste si nakradli ještě více. ODS a TOP jste politickým smetištěm, tak si to přiznejte !!!!!

honzazchaloupky. ( 16. ledna 2016 11:26 )

A přitroublý Mareček Benda je jejich stranický mončičák.

pavel215_klafunda ( 16. ledna 2016 11:03 )

Toho přiblblíka Fialu by si jednou měli nechat svazáci z ODS naložit do lihu. Ten je ještě blbější, než byl soudruh Topolánek a soudružka rohlíkářka Němcová.

placenta ( 16. ledna 2016 10:38 )

banda zloděju škoda že to pendolino nenarazilo na nějakýho polaka z kamionem sakra

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa