Podle Humplíka existuje hned několik rozporů, které musí rodící se koalice řešit. „Třecích ploch je tam spousta. Například v dopravě je to tunel Blanka nebo nízkoemisní zóny,“ informoval.

ODS se podle něj neshodne se zelenými, kteří jsou součástí Trojkoalice, na pokračování vnitřního okruhu. „My si myslíme, že tunel Blanka je zásadně dobrá věc pro Pražany, je třeba na něj navázat a dokončit vnitřní okruh. Zelení ale říkají, že tunel Blanka je něco, do čeho se nechtějí pouštět,“ tvrdí Humplík.

Ani piráti ale neholdují plánům na velké stavby. „Obecně my a Trojkoalice (zelení, lidovci a starostové) prosazujeme redukování dopravních staveb v Praze. Starostové mají trochu problém s 511, to znamená s dostavbou Pražského okruhu, což já třeba chápu,“ řekl Blesk.cz Mikuláš Ferjenčík (piráti).

U nízkoemisních zón pro změnu ODS vadí to, že se nezohledňuje rozdíl mezi auty s benzinovými a dieselovými motory.

Problém je i s metropolitním plánem

Kromě dopravy se objevují třecí plochy i u metropolitního plánu. „Existují dvě složité věci k jednání. Jednou je míra regulace, kterou má metropolitní plán mít. To znamená do jaké míry umožnit výškové stavby v Praze a tak dále. A druhá věc je, jakým procesem má být metropolitní plán přijatý,“ uvedl pirát Ferjenčík.

Zatímco on zastává názor, že plán má být zveřejněn a ještě teď konzultován, podle exprimátora Hudečka (nezávislý), který by koalici podporoval, se už nemá zasahovat do úředního procesu, jenž je rozběhnutý.

Jména radních zatím neřešili

Jednání o koalici mají pokračovat až do 28. ledna, kdy by se na zastupitelstvu měla volit nová rada. Zatím se ale například vůbec neřešilo její personální obsazení.

TOP 09 jen na tiskové konferenci oznámila, že primátorem bude buď předseda klubu zastupitelů Václav Novotný, nebo exnáměstek pro dopravu Jiří Nouza. „I proto mi přišlo nefér vyhlašovat, že koalice je hotová – z důvodu, že o jménech jsme se nikdy oficiálně nebavili. O žádných,“ uvedl Humplík.

Ten musel po pondělním prohlášení TOP 09 neustále zvedat telefon. „Tím, že o víkendu máme kongres ODS, tak jsme měli spoustu telefonátů od předsedy i místopředsedů, jak je možné, že v Praze najednou vznikla koalice? Oznámení o dohodě byl trošku předčasný výstřel,“ dodal Humplík.