Pondělí 6. května 2024
Svátek slaví Radoslav, zítra Stanislav
Oblačno, déšť 21°C

Strkanice, zmatky i šance pro teroristy. České svědectví ze summitu v Paříži

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. prosince 2015
17:15

Ozbrojenci jsou na každém druhém rohu, klimatický summit v Paříži probíhá po teroristických útocích ve městě za přísného dohledu bezpečnostních složek. Své dojmy z akce shrnul na Facebooku český analytik František Marčík. Upozornil však i na to, že místy organizace pokulhávala, začaly se tvořit zmatky, fronty... A tím i příležitosti pro případné teroristy.

„Město konferencí zcela žije,“ vzkazuje na svém Facebooku František Marčík, analytik centra Glopolis (Pražský institut pro globální politiku). „Po následcích terorismu ani stopy. Pouze 15 °C na začátku prosince připomíná skutečný důvod, proč jsme se tu sešli,“ píše.

Vydal se přímo na předměstí Paříže Le Bourget, kde se summit odehrává. „Areál hlídá 4 000 policistů, někteří ozbrojení automatickými zbraněmi, někteří na koních, psovodi, vrtulník, armáda v záloze,“ uvádí Marčík.

Pokulhávající kontroly a šance pro teroristy

Český svědek z Paříže však poukázal i na jeden nedostatek v opatřeních. Kontroly, které přichází až před samotnými branami areálu. „Dopravní a návštěvní špičky organizace nezvládá, nechat u vstupu k bezpečnostním kontrolám otevřené jedny vstupní dveře z osmi v okamžiku, kdy venku čeká tisíc lidí, to si o strkanici přímo říká. Ideální příležitost pro teroristy, kvůli nimž toto opatření bylo nesporně přijato, až k této hale totiž žádné kontroly neprobíhají,“ poznamenal Marčík.

„Policie je sice všudypřítomná. Když ale člověk jede na konferenci, první důkladné kontroly jsou až ve vstupní hale. Procházíme kolem policistů se samopaly či hlídek na koních, ale nikdo nás nekontroluje. Případný terorista by tak došel také poměrně daleko a mohl se tam odpálit,“ upozornil Blesk.cz Marčík. „Nezapomínejme, že uvažování teroristů je zvrácené a že útočí nečekaně, maximálně destruktivně, s maximální jistotou a tím pádem cílí na slabá a vhodná místa,“ dodal.

Summit přirovnává analytik k obřímu veletrhu s desítkami tisíc návštěvníků z řad občanů, pozorovateli a delegáty. „Očekávání od výsledků konference jsou velká, ale někteří pozorovatelé varují, že propasti a neshody jsou mnohem větší, než si někteří odmítají připustit. Uvidíme,“ napsal analytik Marčík z Glopolisu.

Cílem summitu je přitom dohoda mezi státy, která by měla nahradit Kjótský protokol. Tedy úmluvu OSN o klimatických změnách, ve které se země zavázaly snížit emise skleníkových plynů o 5,2 %.

Marčík upozorňuje, že taková opatření jsou nutná. „Scénář emisí, který v současnosti platí, by podle vědeckých předpovědí měl vést na konci století k průměrnému celosvětovému oteplení až o 5 °C. To znamená, že na různých místech světa může být oteplení i výrazně vyšší,“ vysvětlil Blesk.cz z Paříže analytik Marčík a upozorňuje, že se klimatické podmínky na Zemi mění nebývalým tempem.

Migrační vlna na pořadu dne. Může být hůř, varuje analytik

Na summitu již vystoupily politické špičky včetně prezidenta USA Baracka Obamy. „Snad nikdo nevynechá nedávné tragické události. Alžírský prezident trefně poznamenává, že změna klimatu – podobně jako terorismus – nezná hranic,“ přidává analytik další poznatek.

Dostalo se i na projev premiéra Bohuslava Sobotky. Ten označil Marčík za „skutečně dobrý“. „Byl velmi ambiciózní. Premiér Sobotka mluvil v souladu s tím, jakou pozici zastává EU, zároveň zmiňoval i další rozměry. Možná rizika, která ze změn klimatu plynou. Zejména otázku migrace, i ta se tady hodně skloňuje,“ řekl Blesk.cz Marčík. 

„Současná migrační vlna je přitom ve srovnání s tím, co změny klimatu mohou způsobit do budoucna, jen menší vlnou. Podle studií, které jsou k dispozici – nedávno vyšla studie v Nature – se hovoří až o půl miliardě lidí, která se může dát do pohybu do roku 2050, pokud se nezačne se změnou klimatu něco zásadního dělat,“ pokračuje analytik. Varoval přitom před hrozícím suchem, nedostatkem pitné vody, sesuvy půd, hurikány apod., které by se mohly pod další migrační vlny podepsat.

aaobcanka ( 2. prosince 2015 20:10 )

2. generace v nové vlasti Známe víc Arabů, kteří žijí v Anglii, USA, BRD, Rakousku, ČR až 45 let. Jsou to slušní lidé, jelikož se podřídili pravidlům nového státu. Jen podle vzezření je nyní lidé urážejí. S cizinci jiného vzezření z rozvojových států je to takto : rodiče utečou do Evropy, USA z tzv. udusané pastoušky u nich doma, z bídy, hladu, politických či válečných problémů. Proto si váží toho, co jim nová vlast poskytne. Ale jejich děti nezažily utrpení jako rodiče. A jsou, chtě nechtě, ve školách nejen kolektivem dětí neoficiálně odstrkovány. Dusí to v sobě třeba 8-12 let školní docházky. Když dospějí, uvědomí si, že mají moc nad svým jednáním ve svých rukou a mohou konečně dělat vše bez povolení rodičů. Tak se z nich klidně stanou "vraždící monstra IS", aby se pomstily za skrytou "šikanu" dané společnosti. Tyto děti nedokáží rozlišit skutečnou šikanu (teror, bídu) z původní své vlasti (kde nikdy nežily) od pouhého mírného upozaďování ze strany spolužáků v nové vlasti. Radíme, nepřijímat migranty. Pěkný den. Zdraví vás mj. 4 učitelé.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa