Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Hrozí kalamita světových rozměrů,“ varoval Špidla na okraj summitu o klimatu

Autor: simao, ČTK - 
1. prosince 2015
17:35

Součástí české delegace, která vyrazila na klimatický summit do Paříže, je i šéfporadce premiéra Sobotky a expremiér Vladimír Špidla. V souvislosti s konferencí zmínil, že může být poslední šancí, jak dohodnutými opatřeními zamezit některým nenávratným změnám klimatu. K summitu se však vyjadřují mnozí další. Norský ekolog Hoystad například upozorňuje, že v ochraně klimatu musí hrát větší roli především občané.

„V případě, že výzvám plynoucím z postupující změny klimatu včas nezamezíme, může dojít ke kalamitě světových rozměrů,“ napsal na svém blogu pod hlavičkou aktualne.cz expremiér Vladimír Špidla, který uvedl, že i on je součástí české delegace v Paříži.

Špidla apeloval na jednotná politická řešení. Varoval ale, že před konferencí leží mimořádně těžký úkol. „Podle řady odborníků se nacházíme na pokraji nenávratných změn klimatu. Tato konference může být jednou z posledních, na které jim můžeme ještě zamezit,“ míní šéf poradců premiéra Sobotky.

Špidla si postěžoval také na minimální pozornost věnovanou tématům, jako jsou třeba rozsáhlé požáry tropických pralesů v Indonésii, které vznikly patrně kvůli vypalování půdy pro plantáže palem. A poptávce po palmovém oleji.

Obří požáry v Indonésii Obří požáry v Indonésii | Reuters

„Ze všech stran se na nás valí informace o krizi ekonomické, migrační a bezpečnostních hrozbách. Jsou to závažné problémy, které je potřeba řešit. Všechny mají však jeden společný rámec – odehrávají se na planetě Zemi, která je společným domovem celého lidstva,“ dodal Špidla ve svém komentáři.

K summitu se v jeho průběhu vyjadřuje i řada světových expertů. Norský ekolog Dag Arne Hoystad z organizace Naturvernforbundet-Friends of the Earth Norway zmínil ve svém komentáři i Česko.

Norský ekolog: Ke změnám musí přispět i běžní Evropané

Bohaté státy včetně ČR mají podle Hoystada mnohem větší povinnost než chudé země třídit odpad, protože jejich spotřeba neustále roste. „Vyspělé země jsou odpovědny za většinu znečištění, a přitom si stále žijí velmi dobře. Chudé země musejí snášet následky, přestože k nim přispěly minimálně. Je nyní na vyspělých státech, aby umožnily chudším se rozvíjet i za cenu fosilních paliv a pomoci investovat do počátečních technologií,“ míní.

Hoystad věří tomu, že na summitu v Paříži nakonec dojde k dohodě, která zajistí, že nárůst průměrné globální teploty nepřekročí dva stupně Celsia. Před tímto nebezpečím ostatně varoval i Špidla s tím, že by mělo „dalekosáhlé důsledky pro celý život na planetě“. 

Norský ekolog Dag Arne Hoystad v Praze Norský ekolog Dag Arne Hoystad v Praze | ČTK

Podle Hoystada, který dnes v Praze zveřejnil publikaci popisující příklady dobré praxe v oblasti odpadového hospodaření evropských měst a obcí, však v ochraně klimatu musí hrát větší roli i občané. A jejich dobrovolné aktivity. Ať už jde o třídění odpadů, nebo využití obnovitelných zdrojů energie.

Doposud však byla většina opatření nařizována shora, což nijak zvlášť nefungovalo, upozornil Hoystad a dodává, že se nyní situace mění a Evropané si uvědomují, že ke změně klimatu musejí přispět oni sami.

Samo ( 6. srpna 2016 08:14 )

Problém je v tom, že většina evropských politiků se domnívá, že za změnou klimatu můžou lidé svým nešetrným chováním k přírodě. Tyto klimatické změny byly na Zemi vždycky i v dávné historii, v době, kdy lidé jako druh vůbec neexistovali,tak kdo za ně mohl tehdy.

oltec ( 2. prosince 2015 11:58 )

definuj co je to luza inteligente edo

marais ( 2. prosince 2015 11:24 )

Hlavně je nutné připomenout rozvojovým zemím, že se nemůžou tak množit, když je stát neuživí! Tam je jádro pudla, o kolik miliard vzrostl počet lidí jen v Africe či v Asii? Takové tempo růstu obyvatel zemi ničí!

henryj ( 2. prosince 2015 07:32 )

To si BOHUŠ vybral ohona,takový se má dobře.Nemusí mít svůj názor,stačí odpapouškovat něčí repliku a má vyděláno,tupec politický.

eda22 ( 2. prosince 2015 05:52 )

Jediný český státník světového formátu za posledních 20 let. A lůza ho zničila.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa