Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Změny klimatu jsou podhoubím pro uprchlíky a terorismus, naznačil Sobotka

Autor: ČTK, val - 
30. listopadu 2015
21:12

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí na klimatické konferenci OSN v Paříži označil změnu klimatu za jednu z nejvýznamnějších hrozeb, kterým svět čelí. Potvrdil rovněž závazek do roku 2030 dále snížit emise skleníkových plynů nejméně o 40 procent ve srovnání s rokem 1990 a zdůraznil nutnost finanční pomoci nejméně rozvinutým zemím. Klimatické změny a terorismus podle něj mohou souviset.

„Je to zásadní výzva současnosti a my všichni musíme spolupracovat, abychom zabezpečili budoucnost svou i našich dětí,“ řekl premiér k hrozbě globálního oteplování. Součástí nové smlouvy, která zajistí, že nárůst průměrné globální teploty nepřekročí dva stupně Celsia ve srovnání s předindustriální úrovní, musí být podle Sobotky všechny ekonomiky, jak rozvinuté, tak rozvojové.

Změna klimatu podle českého premiéra není jen záležitostí životního prostředí, ale ohrožuje i naši národní bezpečnost i ekonomickou prosperitu, má negativní dopady na boj proti chudobě i na potravinové zabezpečení. Je také jednou z příčin migrace, dotkl se Sobotka i jednoho z aktuálních palčivých problémů.

Sobotka se ve svém projevu ohlédl také za sérií teroristických útoků v Paříži z 13. listopadu. Právě atentáty přitom podle něj ukázaly, že svět musí usilovat o úspěch pařížských jednání. „Globální změna klimatu totiž může vyvolat konflikty a eskalovat napětí – tomu musíme nutně předejít,“ zdůraznil.

Premiér zdůraznil, že klimatické změny a terorismus spolu mohou souviset. „Klimatické změny zhoršují mimo jiné i sociální situaci. Klimatické změny jsou také jedním ze zdrojů migrace. A terorismus je také do značné míry reakcí na určité sociální konflikty, které vznikají v zemích Afriky nebo Blízkého východu,“ prohlásil Sobotka.

Video se připravuje ...
Další videa