Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Diplomatický vzkaz Američanů: Víme, že Česko není jen Zeman

Autor: Zuzana Štíchová - 
3. října 2015
17:55

Zajímavý moment, který zapadl. Tak by se dalo označit setkání českého premiéra Bohuslava Sobotky s americkým viceprezidentem Joem Bidenem. Oba politici se setkali krátce po konci Valného shromáždění OSN a doprovodných akcí v úterý v New Yorku. Podle europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) to byla ale velmi významná schůzka. Spojené státy podle něj vyslaly jasný diplomatický signál.

"Víme, že Česká republika není jen prezident Miloš Zeman," to je podle europoslance Pavla Svobody (KDU-ČSL) jasný diplomatický vzkaz Američanů, který poslali do Česka i celého světa skrze krátké setkání českého premiéra Bohuslava Sobotky a amerického viceprezidenta Joe Bidena. Schůzku komentoval na sociálních sítích i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který premiéra doprovázel.

Podle Svobody Američané dali jasně najevo, že dobře vědí o rozdílech mezi politikou vlády a zahraničními cestami a vystoupeními české hlavy státu. Vláda se snaží mířit směrem k Visegrádské skupině potažmo k Západu, naopak Miloš Zeman se přiklání spíše na Východ. Oficiální témata konverzace obou politiků tak byla do jisté míry pouze "společenskou konverzací". Podle Sobotky ale Biden ocenil českou pomoc v boji proti ISIS.

Lubomír Zaorálek pravděpodobně také při setkání obou politiků plnil roli tlumočníka, protože jak známo - premiér je s ovládáním cizích jazyků "na štíru".

Neznalost jazyků komplikuje zákulisní vyjednávání

Jazykový problém v posledních dnech pocítil i český ministr vnitra Milan Chovanec. Po přehlasování Česka na Radě ministrů během jednání o rozdělení 120 tisíc uprchlíků se ozvali jeho kritici s tím, že se ministr vnitra sám ze zákulisních jednání vyautoval a Česko tak nemělo nárok na vyjednání lepší pozice. Právě kvůli tomu, že Chovanec nevládne angličtinou, němčinou ani francouzštinou.

Podobný názor zastává i člen Evropského parlamentu Pavel Svoboda. "Ty věci jsou předjednané, alespoň většina z nich například v Evropském parlamentu ano. Za tím stolem během finálního jednání, kde jsou třeba i televizní kamery, už nic neuděláte. To je všechno hotové. Angličtina je v tomto směru minimem," myslí si lidovecký europoslanec.

Video se připravuje ...
Další videa