Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Atentátník z Paříže dvakrát projel Českem, přiznal Sobotka

Autor: val - 
16. listopadu 2015
14:25

Premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že jedna z osob, která je spojována s útoky v Paříži, prošla v minulosti dvakrát přes Českou republiku. Řekl to na tiskové konferenci po poradě s ministry vnitra a obrany a se zástupci tajných služeb. 

„Jediné, co se konkrétně týká České republiky, je informace o tom, že jedna z osob, která je spojována s aktuálními útoky v Paříži, v minulosti dvakrát tranzitovala přes území České republiky,“ prohlásil Sobotka. 

Poprvé to podle něj bylo před sedmi lety, podruhé před pěti lety. „U jedné z těchto osob byly tyto informace získány a byly poskytnuty v té době francouzské straně,“ dodal premiér. 

Nejedná se o jedinou českou stopu, která se v případu objevila. Jak už v neděli informoval Blesk.cz, v srpnu Francouzi zadrželi muže, který z odjel z Francie na výcvik do Sýrie a po pár dnech se vrátil s instrukcemi zaútočit na frekventovaný koncertní sál. Po cestě zpátky šel údajně přes Prahu. Ve Francii ho ale zadrželi.

Sobotka na tiskové konferenci dále řekl, že si Česká republika vyhrazuje právo na přísné bezpečnostní podmínky nově příchozích. Uvedl, že existují indicie, podle kterých se Islámský stát snaží využít migrační krize, „aby eventuálně snáze dostali své lidi do Evropy“. 

Sobotka dále informoval, že bezpečnostní opatření přijatá v ČR po pátečních útocích zůstávají stejná. Nadále trvá například zvýšená ostraha u některých budov nebo letišť. 

Podle posledních informací byl strůjcem útoků Belgičan marockého původu Abdelhamid Abaaoud, kterého belgický soud poslal v červenci v nepřítomnosti na 20 do vězení za verbování muslimských radikálů pro boj v Sýrii. Vyšetřovatelé už identifikovali několik sebevražedných atentátníků, kteří se v pátek odpálili v Paříži. Policie nadále pátrá po 26letém bruselském rodákovi Salahu Abdeslamovi, jenž se měl do útoků zapojil.