Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Sobotkovo čínské tulení: Pojí nás láska k pivu, fotbalu i přátelství z éry Maa

Autor: Václav Lang - 
10. listopadu 2015
15:05

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tužil česko-čínské vztahy, seč mu síly stačily. Ve svém zahajovacím projevu mezinárodní konference China Investment Forum v úterý na Pražském hradě vyzdvihl nejen společnou lásku Čechů a Číňanů k pivu a fotbalu, ale také partnerství obou zemí, které trvá od dob, kdy se v Československu ujali moci komunisti.

„Českou republiku a Čínu pojí úctyhodných 66 let partnerství a přátelství, a přesto lze o současné etapě hovořit jako o vůbec nejlepší v celé naší historii. Těší mne, že vynikající politické vztahy se synergicky doplňují se vzájemnými vztahy vás, podnikatelů,“ přivítal Sobotka čínské investory na Pražském hradě.

Od navázání česko-čínského partnerství uplynulo v říjnu 66 let. Vzniklo krátce poté, co čínský diktátor Mao Ce-tung, považovaný za jednoho z nejkrutějších vůdců 20. století, vyhlásil vznik Čínské lidové republiky. Komunistické Československo tehdy jako jedna z prvních zemí uznalo nový stát a otevřelo velvyslanectví v Pekingu. Česká republika poté přátelství převzala.

Synergie v pivu i fotbale

Sobotka však nechválil jen vztahy z dob komunismu, ale především se snažil přilákat do České republiky investory a naopak otevřít českým podnikatelům přístup na čínský trh. Navázání strategického partnerství s Čínou a prohloubení vzájemné spolupráce dokonce označil za jednu z jeho osobních priorit.

Premiér Bohuslav Sobotka a tajemník sekretariátu Komunistické strany Číny a místopředseda Čínského lidového politického poradního shromáždění Tu Čching-Lin (vlevo) Premiér Bohuslav Sobotka a tajemník sekretariátu Komunistické strany Číny a místopředseda Čínského lidového politického poradního shromáždění Tu Čching-Lin (vlevo) | ČTK/Šulová Kateřina

„Čína se dnes angažuje i v oblastech široce spojených s naší zemí, jako je náš národní sport fotbal nebo národní nápoj pivo, a již první poznatky ukazují, že jsou zde velké synergie vzájemné spolupráce,“ naznačil premiér, kam by se mohly vztahy ubírat.

„Česká republika se také stala evropskou základnou tradiční čínské medicíny. Otevřeli jsme kliniku Tradiční čínské medicíny ve fakultní nemocnici v Hradci Králové a mám velká očekávání od investice více než 250 milionů korun do vědeckého a výzkumného centra tradiční čínské medicíny,“ dodal. Ostatně ve svém projevu vyzdvihl spolupráci na poli vědy a výzkumu včetně vytvoření společného fondu na podporu inovativních myšlenek.

Sobotka v zemi draka a linka do Šanghaje

„Chceme využít i dalších oblastí spolupráce, ve kterých se obě strany mohou vzájemně doplňovat, jako jsou infrastruktura, výrobní kapacity, energetika včetně jaderné, hi-tech technologie a spolupráce ve finančním sektoru,“ prohlásil Sobotka, který vidí velký potenciál v angažování tradičních českých značek, jako je Tatra Kopřivnice nebo Škoda Transportation.

Premiér Bohuslav Sobotka při svém zahajovacím projevu na Čínském investičním fóru v Praze Premiér Bohuslav Sobotka při svém zahajovacím projevu na Čínském investičním fóru v Praze | ČTK/Šulová Kateřina

Pochválil také zářijové otevření přímé letecké linky mezi Prahou a Pekingem. Na jaře příštího roku by na ni podle něj mohla navázat nová linka z Ruzyně do Šanghaje. Česká vláda už kvůli lepší spolupráci podle něj zjednodušila pro Číňany vízový režim.

Sobotka, který koncem listopadu odletí na týden rozvíjet česko-čínské vztahy do „země draka“, si ve svém projevu rýpnul i do bývalého premiéra Petra Nečase za ne příliš velkou angažovanost v této oblasti. „Za pravicových vlád byla Česká republika z pohledu čínských investic hluboce podinvestována,“ podotkl.

tgbg ( 10. listopadu 2015 18:47 )

eskadry smrti , jsou teroristické jednotky vycvičené vládou RUSKA , vycvičené speciálně k mučení vraždění vyhlazování civilistů vycvičeni v FSB škola RUSKA ,vyhladili miliony civilistů v jižní a střední Asii to je pravá tvář krvavých fašistů , jen na Krymu povraždili 250 000 civilistů další státy to samé ,to vše jen proto aby se fašistická RUSKÁ junta udržela u moci a mohla rozkrást majetek těchto zemí jen KRYM 250 000 povražděných civilistů fašistickou juntou RUSKA ,OSN drží tlamu , mezinárodní soudy mlčí a kryjí hitlera ruska jen Estonsko 250 000 povražděných civilistů fašistickou juntou RUSKA GRUZIE 250 000 obětí RUSKA teroristů OMON , Moldávie 30 000 obětí , Litva 150 000 obětí fašismu RUSKA , ARMÉNIE desetitisíce obětí RUSKA fašismu ,Ukrajina 8 000 000 zmasakrovaných civilistů ruskou loutkovou fašistickou juntou , Afghanistán genocida 4 000 000 lidí ...............VŠE co RUSKO napáchalo musí být potrestáno ,souzeno,

breitenseer ( 10. listopadu 2015 17:25 )

Вот так, oчень хoрoшo! Здрaвствуй, уважаемый товарищ! Миру мир!

realistaii ( 10. listopadu 2015 17:09 )

mainstream, TV ,rádio, Tisk, vše je v rukou oligarchů, proamerické doslova hitlerovské propagandy usa , která nám 26 let v ku se lže o minulosti, manipuluje s námi, a lže nám i o přítomnosti , lhali o iráku, libyi, sýrii, srbsko ,osetii, lžou neustále ........teroristy alkajdy usa označují za umírněnou opozici, z mainstreamu se pravdu nedozvíte ...............viz okrajová internetová media :: http://www.novarepublika.cz/ Svobodné noviny--- e-republika ---- Pravdivě --- Kosovoonline ---- Střípky ze světa ---- Nové slovo --- Zvědavec ---- New World Order Opposition --- Reformy.cz --- Debata.Pravda.sk --- Vaše věc --- Hlídáme média --- e-sondy ---- Literárky--- ac24 ---- Outsidermedia --- Levá perspektiva --- Parlamentní listy --- Eurasia24 ---

realistaii ( 10. listopadu 2015 16:41 )

eskadry smrti , jsou teroristické jednotky vycvičené vládou USA , vycvičené speciálně k mučení vraždění vyhlazování civilistů vycvičeni v SOA school of americas ,vyhladili miliony civilistů v jižní a střední Americe to je pravá tvář krvavých demokratů , jen v guatemale povraždili 250 000 civilistů další státy to samé ,to vše jen proto aby se fašistická americká junta udržela u moci a mohla rozkrást majetek těchto zemí jen Guatemala 250 000 povražděných civilistů fašistickou juntou USA ,OSN drží tlamu , mezinárodní soudy mlčí a kryjí hitlera usa jen Guatemala 250 000 povražděných civilistů fašistickou juntou USA Salvador 250 000 obětí USA teroristů Contras , Chile 30 000 obětí , Argentina 150 000 obětí fašismu USA , Brazíile desetitisíce obětí USA fašismu ,Indonésie 3 000 000 zmasakrovaných civilistů americkou loutkovou fašistickou juntou , Vietnam genocida 4 000 000 lidí ...............VŠE co USA a NATO napáchali musí být potrestáno ,souzeno,

fero52 ( 10. listopadu 2015 16:29 )

Hlavně, aby naše kapitány průmyslu a prognostiky za pár let (nebo i měsíců) Čína nevyvedla z iluzí (jako nedávno Rusko) DOPORUCUJI můj článek „Pochybný ČÍNSKÝ ZÁZRAK aneb Schizofrenní Říše středu“: ferohrabal.blog.cz/1202/pochybny-cinsky-zazrak-aneb-schizofrenni-rise-stredu

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa