Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Sobotka šel za Havlem do Zahrad milenců. A uprchlíci se Africe „vyplatí“

Autor: simao, ČTK - 
12. listopadu 2015
14:02

22 stupňů, polojasno. Příjemné počasí přivítalo na Maltě zástupce států EU i afrických zemí, kde se koná summit o migraci. Nechybí na něm ani premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), který volné chvilky v programu využil k uctění památky exprezidenta Václava Havla. Na jednáních pak podpořil finanční pomoc pro Afriku.

Havlův pomník se v maltské metropoli nachází v „Zahradách milenců“ Hastings Garden. Snímek ze Sobotkovy návštěvy umístil na Twitter Úřad vlády. Památník byl odhalen před dvěma lety – v listopadu 2013. Na romantickém místě, odkud je krásný výhled na město i záliv. Havla ostatně na Maltě uznávali coby zastánce „lásky a míru".

Hlavními prvky pomníčku je tak Havlův podpis se známým srdíčkem. Zároveň jde o jednu z mnoha památek na prvního českého prezidenta, kterých se po světě nachází mnoho - od izraelské Haify přes Benátky, Barcelonu či Oxford, až po další taková místa ve Washingtonu či Philadelphii.

Sobotka věnoval Havlovi drobnou vzpomínku v jinak nabitém programu, do slunné La Vallety se vydal na jednání EU a některých afrických států. Především o uprchlících a možnostech evropské pomoci.

Evropa pomůže Africe. Založila fond

V4, tedy tzv. visegrádská skupina (ČR, SR, Polsko a Maďarsko) podle Sobotky společně zvýší příspěvek do fondu na pomoc Africe o 400 000 eur (zhruba 11 milionů korun).

Sobotka, který na Maltě zastupuje nejen Česko, ale i Polsko, to prozradil po schůzce se šéfy vlády Slovenska a Maďarska. Poté vyrazil na hlavní část jednání, na kterém nechyběli ani německá kancléřka Angela Merkel či francouzský prezidente Hollande.

Sobotka novinářům uvedl, že zmiňovaný krok má demonstrovat zájem států V4 řešit migrační krizi. Na pomoc Africe přitom již Evropská komise vyčlenila do svěřeneckého fondu na pomoc „černému kontinentu“ 1,8 miliardy eur (přes 48,5 miliardy korun). 

Cílem je přispět k řešení krizí v Africe a podpořit stabilitu v oblasti. Česko do fondu dalo 600 000 eur (16,2 milionu korun). Podle Sobotky by peníze měly jít zhruba ke 23 africkým státům a měly by sloužit k zajištění zdrojů pitné vody a k vytvoření pracovních míst. „Řada afrických zemí volala také po investicích, které by vedly k industrializaci Afriky. Hodně se mluvilo o dostupnosti elektřiny,“ řekl Sobotka. 

Afrika pomůže s identifikací migrantů

Zároveň se však na summitu jednalo i o pomoci opačným směrem. Imigrační úředníci z desítky zemí Afriky tak mají už v prvních měsících příštího roku začít pomáhat v EU s určováním národnosti a identifikací migrantů. Evropa také žádá o větší spolupráci při přijímání zpět těch kteří v EU se svou žádostí o azyl neuspějí. Jde přitom o součásti společného akčního plánu, na kterém se shodli lídři evropských a afrických zemí.

Jednání komentoval i slovenský premiér Fico. Pomoc africkým státům je podle něj cestou, jak zadržet migrační vlnu. Za hlavní výsledek summitu tak považuje právě založení fondu pro Afriku.