Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Pikle kolem cesty čínského prezidenta. Tajemní fanoušci si zamluvili „půl“ Prahy

Autor: kle - 
18. března 2016
12:35

Staroměstský orloj, Úřad vlády ČR, Rudolfinum, O2 arena a řada dalších míst v Praze mají teď jedno společné. Prostranství před nimi si zamluvila skupina Číňanů, která se skrývá za Česko-čínskou obchodní komoru. Zaplní všechna tato místa během návštěvy čínského prezidenta v Praze mávající Číňané? Může jít i o „zablokování“ míst kvůli případným odpůrcům, píší v pátek Hospodářské noviny.

Příznivci čínského prezidenta si zamluvili na pražském magistrátu řadu exponovaných míst v Praze a to právě na dobu jeho pobytu v České republice. Podle Hospodářských novin ale nikdo neví, kdo za pořádáním shromáždění na „podporu delegace Čínské lidové republiky“ stojí.

Pod akcemi je podepsaná Česko-čínská obchodní komora. Místopředseda komory a bývalý poslanec za ODS Miloš Patera ale listu řekl, že komora nic takového neorganizuje. „Jestli se někdo potřebuje za nás schovávat, to nevím, ale s největší pravděpodobností to tak je,“ rozzlobil se Patera.

Ani druhá organizace obdobného názvu, Smíšená komora česko-čínské vzájemné spolupráce, se k akcím nehlásí. „Myslím, že si pletete komory. Naše nic nahlášeno nemá,“ sdělil listu šéf komory Jaroslav Tvrdík.

Shromáždění konaná ve městě se musí nahlašovat na magistrátu. Pražské ulice si zamluvila podle šéfa příslušného oddělení Pavla Štefaňáka skupinka Číňanů jménem Česko-čínské obchodní komory. Doprovázela je česká překladatelka. „Přes ni my ještě vyjasňujeme, jaký subjekt oznámení podává,“ řekl Štefaňák.

Skupina Číňanů obsadí také prostranství před čínským velvyslanectvím. Tam se dá přitom očekávat střet s lidmi, kterým vadí porušování lidských práv ze strany komunistického režimu. Podle Štefaňáka ale budou mít příznivci Číny přednost, protože nahlásili svůj záměr dva dny před odpůrci. Ti tak budou muset demonstrovat o kus dál.

Bursík chce vytáhnout Havla

Bývalý ministr životního prostředí Martin Bursík patří k podporovatelům nezávislosti Tibetu. Podle Hospodářských novin se „přetahuje“ s Jaroslavem Tvrdíkem o reklamní plochy na Evropské třídě. Právě tudy má projíždět prezidentská kolona na Hrad. Bursík plánuje vyvěsit do zorného pole delegace obrovský plakát s Václavem Havlem a dalajlámou.

Přečtěte si: Vše o návštěvě čínského prezidenta v Praze

Prezident komunistické Číny Si Ťin-pching přiletí do České republiky na Velikonoční pondělí 28. března. Bude to jeho jediná evropská zastávka na cestě do USA a vůbec první návštěva čínského prezidenta v České republice. Si Ťin-pching se má zdržet zhruba 40 hodin, v Lánech se setká s Milošem Zemanem a na Pražském hradě bude přijat s příslušnými vojenskými poctami.

Oznámeny by měly být nové čínské investice v ČR v hodnotě 45 miliard korun, k podpisu je připraveno přibližně 20 konkrétních dohod.

Připomeňte si Zemanovu návštěvu v Číně:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tosto ( 19. března 2016 10:52 )

Mynář je tam bude vozit v autobusech a už jim vyrábí mávátka a transparenty a finále bude na hradě

1pepan ( 18. března 2016 14:21 )

Takhle to dělají Číňané tam, kde chtějí nakupovat a pak nastolit komunistickočínskou totalitu?

blamal ( 18. března 2016 14:11 )

Stydte se vy. Pripodelana zahranicni politika zbabelcu Zaoralka a jeho pritroublych namestku,kteri se jen tresou na to,az zas vyjedou do lukrativnich pozic venku a budou rvat prachy jako velvyslanci,a kteri zcela rezignovali na zakladni lidske hodnoty,prava a slusnost,je ostudou pro celou nasi zemi.Vlez.dopr.delismus hradni garnitury svedci o tom,ze kseft je kseft a nic vic je nezajima.Zatimco v Cine ti komousi zabijeji chudaky,kteri chteli jen v klidu provozovat cviceni Falun Gong https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Pronásledován%C3%AD_hnut%C3%AD_Fa-lun-kung_v_Č%C3%ADně, tak nase vlada i prezident, snemovna i senat temhle gaunerum chysta rudy koberce a kupuje tuny Indulony,aby se jim do rudejch bolsevickejch zadku lip lezlo. K zbliti!!!!!

ruprecht286 ( 18. března 2016 14:01 )

Tak si to shrňme: Žádost o zábor těch prostranství byla nejspíš falešná, když se k ní ani jedna z obchodních komor nehlásí, a měla by být tedy NEPLATNÁ. Úřednice z Magistrátu by měla dostat důtku ! Platil by stejný mechanizmus, kdyby se na Magistrát dostavila skupinka arabů /v oblecích/ s překladatelkou a požádala by o zábor stejných lokalit jménem TŘEBA česko-irácké obchodní komory ???

lipno ( 18. března 2016 13:03 )

Bursík a Havel? Dva lumpové!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa