Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Číňané postaví v Pasohlávkách obří lázně pro 2000 lidí. Za dvě miliardy

V Pasohlávkách vyrostou do roku 2018 lázně „středoevropského významu“ pro 2000 hostů. Dohodl se na tom v Číně jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).
V Pasohlávkách vyrostou do roku 2018 lázně „středoevropského významu“ pro 2000 hostů. Dohodl se na tom v Číně jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).  (Autor: www.profimedia.cz)
Autor: ČTK, kle - 
27. listopadu 2015
07:40

V jihomoravských Pasohlávkách vzniknou již na konci roku 2018 obří lázně za dvě miliardy korun. Postaví je čínští investoři ve spolupráci s Jihomoravským krajem. Novinářům to řekl hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek. Ten v Číně doprovází premiéra Bohuslava Sobotku (oba ČSSD). Lázeňská zóna by měla nabídnout asi 500 pracovních míst.

„Jsem rád, že jsem mohl podepsat s guvernérem provincie Che-pej memorandum o spolupráci na tomto projektu,“ uvedl jihomoravský hejtman.

Nápad na vybudování lázní v Pasohlávkách vznikl již na přelomu let 2007 a 2008. Vše se ale podle Haška dynamicky nastartovalo až před dvěma lety s nástupem bývalého šéfa Brněnských výstav a veletrhů Jiřího Škrly do vedení společnosti Thermal Pasohlávky.

Tato firma je společností založenou Jihomoravským krajem a obcí Pasohlávky. Asi před rokem začal Jihomoravský kraj jednat s provincií Che-pej.

Čerstvě podepsaná dohoda je vyjádřením politické podpory ze strany provincie a Jihomoravského kraje, o veškerých ekonomických detailech by měly dále jednat realizační firmy. „Celkové náklady, které budeme společně s čínskou stranou investovat do projektu, představují sumu zhruba okolo 80 milionů eur, to znamená přes dvě miliardy korun,“ řekl Hašek.

Půjde o největší lázně postavené na zelené louce v prostoru střední Evropy. Celkem by v oblasti mělo být 12 lázeňských objektů na ploše zhruba 20 tisíc hektarů. Po úplném dokončení by lázně nabídly své služby zhruba 2000 hostům a vedle tradiční lázeňské péče budou poskytovat i prvky tradiční čínské medicíny.

„Provincie Che-pej má svůj investiční fond a na straně Jihomoravského kraje je to společnost Thermal Pasohlávky,“ uvedl Hašek k financování projektů. „Předpokládáme, že vznikne společná struktura, ve které bude mít čínská strana většinu, zhruba 80 procent a 20 procent zůstane pod kontrolou české strany,“ dodal.

Vzniknou lázně „středoevropského rozměru“

Veškerá jednání o podrobnostech projektu by měla být dokončena zhruba v první polovině příštího roku, následovat budou různé povolovací procesy, například stavební povolení. Samotná výstavba je plánovaná v druhé polovině roku 2017 a v roce 2018. Lázně by se měly otevřít klientům na konci roku 2018, nejpozději v únoru roku 2019.

Na vytyčeném území se prý nepotýkají s žádnými komplikacemi. „Je to území, kde územní plán Pasohlávek počítá s rekreační lázeňskou zónou. Navíc v zemi už jsou příslušné sítě, včetně rozvodů té léčivé minerální vody,“ vysvětlil jihomoravský hejtman. Převážnou většinu zaměstnanců budou tvořit lidé z České republiky, předpokládá se ale, že v místě budou působit i Číňané.

Lázně by se měly specializovat především na léčení pohybového ústrojí. „Nevylučuji, že přitáhnou i čínskou klientelu, ale primárně jsou určeny pro Českou republiku, Slovensko a také Rakousko. Lázně by měly mít středoevropský rozměr,“ uzavřel Hašek.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi