Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Hádka v ČT kvůli uprchlíkům. Hejtman Hašek a moderátorka Tvarůžková šli do sebe

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. září 2015
11:10

Skákali si do řeči, dohady nebraly konce. Nakonec se však k němu přece jen dobrali. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) byl hostem pořadu Interview ČT24 a s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou mluvil o uprchlické krizi. A tom, jak se dotýká jižní Moravy. Hašek upozornil, že právě jeho region je vstupní branou pro ilegální imigranty. Tvarůžková se ho ptala třeba na honění politických bodů na uprchlících či na to, jak je to s tím, že na Moravě lidé nechtějí islám.

Michal Hašek (ČSSD) tentokrát nebyl přítomen osobně ve studiu ČT, jak je to v tomto pořadu obvyklé. Před kamerou ale stanul v tričku s logem Jihomoravského kraje v areálu věznice v Poštorné u Břeclavi, kde se chystá nové stanové městečko pro uprchlíky.

Hejtmanem je přitom Hašek i nadále, i když to s ním v minulosti nevypadalo dvakrát růžově. A to kvůli nezdařenému puči proti stranickému šéfovi Sobotkovi na podzim 2013, kdy se za jeho zády sešel s prezidentem Zemanem, a když vše prasklo, omlouval se za své „uvádění v omyl ohledně lánské schůzky“.

Hašek tehdy tvrdil: „Mrzí mě to, lhát se nemá, ani v politice, ani v životě. Považuji to za svou osobní chybu.“ A dodával také, že nelpí na své funkci. Ta mu ale zůstala, a tak se nyní Hašek mohl vydat do terénu „svého kraje“ obhlédnout, jak vypadá aktuální situace kolem uprchlíků.

Hašek: V Poštorné hasíme, co nezvládla EU

V České televizi Hašek upozornil, že v případě Poštorné má jít o další z detenčních zařízení, určených pro policií zajištěné běžence. „Ti lidé nebudou mít žádnou možnost pohybu, budou uvnitř i zvenčí hlídání Policií ČR,“ upozorňoval na ČT24 Hašek. „My tady u Břeclavi a Poštorné hasíme to, co na prvním místě měla zvládnout Evropská unie na hranicích Řecka a Itálie, a to mi nepřijde v pořádku,“ dodal později.

Jinak byl pořad plný skákání si do řeči a neshod s moderátorkou Zuzanou Tvarůžkovou, na Haška poměrně nabroušenou. Hejtman jí nejprve vysvětloval, že ho překvapil rozdíl mezi mladými uprchlíky-muži ve značkovém oblečení v dalším jihomoravském zařízení v Zastávce u Brna a rodinami, zadrženými při velkém zátahu na nádraží v Břeclavi. Cizinecká policie tam zadržela na dvě stovky běženců, mezi nimi i desítky dětí včetně několika nemluvňat, upozornil Hašek, který prý byl u podobného zásahu vůbec poprvé.

„Já jsem viděl, jací lidé vystupovali z těch vlaků. Tak, jak se dnes vedou polemiky o to, jestli se jedná jenom o ekonomické migranty, nebo o lidi, kteří skutečně odešli ze zemí sužovaných nepokoji, válkou, kde jim hrozilo nebezpečí, možná i smrt, já jsem včera byl velmi překvapen, protože ti lidé skutečně byli do jisté míry zubožení, byli velmi flegmatičtí, jako by jim už bylo jedno, co s nimi bude dál, a samozřejmě...,“ říkal v Interview ČT24 Hašek. 

Nejsem tak hloupý, paní redaktorko

Tvarůžkovou tato odpověď zaujala. „To znamená, promiňte, vy jste tomu doteď nevěřil, že mezi těmi lidmi jsou skutečně uprchlíci, kteří mají problémy?“ reagovala moderátorka ČT. „Ne, ne, neříkám, že nevěřil. Já jsem například...,“ chtěl odpovědět Hašek. „... s tím, jak žijí. Že tam jsou děti, že tam jsou rodiny,“ pokračovala Tvarůžková. „Nikoli, mluvím o té... to samozřejmě ne, tak hloupý nejsem, paní redaktorko,“ odpovídal v ČT Hašek. „Vy říkáte: Byl jsem překvapen. Proto se ptám, čím,“ pokračovala na stejné vlně Tvarůžková.

Byl jsem překvapen, protože jsem předtím například navštívil tábor v Zastávce při návštěvě ministra vnitra Chovance, a tam jsem viděl jinou strukturu uprchlíků. Tam jsem viděl relativně mladé muže nebo muže ve středním věku, tam jsem neviděl kompletní rodiny o šesti, sedmi, osmi členech, takže je vidět, že prostě i ta uprchlická vlna mění svoji strukturu,“ míní Hašek.

S moderátorkou se střetli ještě několikrát. Třeba kolem toho, jak říká uprchlíkům, jakou jim dává nálepku. „Říkáte jednu chvíli uprchlíci, jednu chvíli ilegální imigranti. To přece ještě ani nemůžete vědět,“ tepala do Haška Tvarůžková. „Ono platí obojí, kdyby ti lidé měli legální doklady a měli vstupní víza do EU, tak nejsou ilegální imigranti, paní redaktorko,“ reagoval jihomoravský hejtman. I když hlas zachovávali oba relativně klidný, vysílání znatelně připomínalo, že kolem uprchlíků panuje vyhrocená diskuse.

Hašek: Lidé mají strach. Já ho ale nešířím

Hašek upozornil také na to, že je jižní Morava vstupním regionem uprchlíků do ČR. Dostal se však i ke strachu lidí z uprchlíků. Popřel, že by měl zahlcený telefon zprávami o pohybu běženců, byť třeba i domnělých. „Že by mi na mobil někdo volal anebo mě upozorňoval na tyto věci, to ne,“ uvedl v ČT Hašek.

Lidé skutečně mají strach, obávají se migrační vlny, i když ví, že zatím ČR není cílovou zemí, je zatím pouze určitou tranzitní zemí, tak se prostě bojí. Vidí, co se děje v Srbsku, co se děje v Makedonii, v Maďarsku, velmi citlivě tady lidé reagují na ten případ, co se stal v Rakousku,“ vzpomenul Hašek tragédii u rakouské dálnice, kde našli dodávku s 71 těly imigrantů. 

Obavy a strach prý Hašek chápe. „Já se jim vůbec nedivím. Není to o žádném vyvolávání xenofobie. My chceme – tím ‚my‘ myslím samosprávy – mít maximum informací od státu a ty informace včas poskytovat občanům. Lidé mají právo vědět, co se děje,“ tvrdil Hašek a během jeho odpovědí byla sem tam cítit výtka ke kabinetu jeho rivala Sobotky.

Tvarůžková projela hejtmanovi Facebook

Moderátorka také kontrovala tím, jak nedávno na svém Facebooku Hašek napsal, že realitou je, že Češi islám u nás nechtějí. „To je věc, kterou teď vůbec neřešíme. My řešíme, aby ti lidé měli střechu nad hlavou, aby měli stravování. Já jsem to na Facebooku uvedl proto, že při debatách s lidmi o tom byla řeč.

Jižní Morava je velmi konzervativní region, region, kde je nejvíc věřících v ČR, a je logické, že se ty debaty vedou. Lidé vidí v televizi, jak se chová Islámský stát, co se stalo křesťanům v těch státech, kde došlo k útokům IS,“ vysvětloval Hašek.

„Mně jde o to, jestli se nepodílíte používáním těch klišé na strachu, který se veřejností šíří,“ reagovala moderátorka. Hašek odpověděl, že nikoho nenálepkuje a v nikom strach nevyvolává.

Sděluju tady národu, co jsem já měl možnost vidět,“ dodal. Podle Tvarůžkové však usuzoval, že jsou uprchlíci „takoví nebo makoví“. Hašek přitom popřel, že by na uprchlické krizi naháněl politické body. „Považuji za odporné a považuji za hyenismus politicky týt na něčem takovém,“ tvrdil ve vysílání České televize.