Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Web láká uprchlíky do Česka. Autor zůstává v anonymitě, bojí se extremistů

Uprchlíci potřebují pomoct, říká autor webu
Uprchlíci potřebují pomoct, říká autor webu  (Autor: Reuters)
Autor: sou - 
3. září 2015
06:59

Vyspělá ekonomika, kulturní bohatství, vysoká úroveň vzdělání a lékařská péče - tak na tohle se snaží web Emigrate to Czech Republic nalákat uprchlíky. Rozhodl se jít totiž proti proudu a utečencům naopak ukázat přívětivou tvář. Jeho autor chce ale podle svého vyjádření pro Blesk.cz zůstat v anonymitě. A to hlavně kvůli extremistům, kteří stojí za některými útoky na menšiny.

Celý web byl původně jen v angličtině a arabštině. Má oslovovat uprchlíky, kteří utíkají před válkou, hladem nebo terorem. Dále se web prý touto cestou pokouší zlepšit obraz České republiky ve světě a motivovat uprchlíky, aby své štěstí zkusili i v Česku. Na stránky upozornil iDNES.cz.

Na sociální síti vznikl i stejnojmenný profil, a to 31. srpna. Od svého založení si získal už přízeň 219 lidí. Každou chvíli toto číslo ale narůstá.

Sám jsem nečekal takový zájem

Blesk.cz získal vyjádření autora této iniciativy. Přeje si ovšem zůstat v anonymitě. Důvodem jsou prý výhrůžky ze strany extremistů, kteří už stojí za některými dřívějšími útoky na menšiny. „A hlavně nechci, aby se web spojoval s mojí osobou (a rodinou), mojí vírou, mojí prací apod., což by zcela jistě odvádělo pozornost jinam než k humánní pomoci,“ uvedl pro Blesk.cz autor webu vítající uprchlíky v Česku.

Web je prý jednoduchou osobní iniciativou. Vůbec nečekal takový zájem a čtenost v Česku. Ze stránek je prý jeho úmysl a motivace jasná. „Jen bych rád dodal, že jsem z osobní zkušenosti přesvědčen o tom, že Češi jsou v první řadě dobromyslní lidé,“ upřesňuje. Chce tímto vyvážit momentální negativní a extrémní názory, které převažují v médiích a na internetu.

„Obsah webu neobsahuje nic, co bych považoval za protiprávní. Jsou tam dokumentační obrázky a mapy popisující ČR a situaci uprchlíků a jejich trasy,“ vysvětluje. Azyl není neoprávněný pobyt a Česká republika je podle něj vázána smlouvou o jeho poskytnutí. U každého žadatele jej musí posoudit jednotlivě. „Když samozřejmě uprchlík zažádá a legalizuje svůj pobyt na dobu, než azyl získá,“ dodal autor webu.