Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Česko podpoří Bělehrad 10 miliony korun. Na zvládnutí uprchlické krize

Autor: ČTK - 
1. září 2015
18:16

10 milionů korun – tuto částku premiér Bohuslav Sobotka nabídl Bělehradu. Finance by jim měly pomoci zvládnout uprchlickou tsunami. Navíc je ujistil o české podpoře pro zahájení přístupových jednání do Evropské unie.

Český premiér Bohuslav Sobotka v úterý Bělehradu nabídl finanční pomoc deset milionů korun na zvládnutí přílivu uprchlíků. Zároveň je i ujistil o české podpoře pro faktické zahájení přístupových jednání Srbska s Evropskou unií ještě do konce letošního roku. „Srbsko udělalo na cestě do Evropské unie veliký pokrok,“ uvedl Sobotka.

Nabídl také pomoc českých expertů, a to jak na migraci, tak na přístupová jednání s EU. „Jsme vděčni České republice, nabídnutá pomoc je jistě potřebná,“ uvedl po jednání srbský premiér Aleksandar Vučić. Obě delegace jednaly také o vzájemném obchodu a možných investicích.    

Brusel s Bělehradem formálně zahájil přístupové rozhovory již loni, žádná z takzvaných vyjednávacích kapitol ale dosud nebyla otevřena. Během přístupových rozhovorů musí země sladit své normy s unijními pravidly v celkem 35 kapitolách, jejichž součástí jsou i vztahy s Kosovem. Termín vstupu Srbska do unie zatím není stanoven, Bělehrad usiluje o začlenění od roku 2020.