Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Česko jako čínská brána do Evropy: Na Ruzyni přistálo první letadlo z Pekingu

Autor: kle, ČTK - 
23. září 2015
11:53

Ve středu přistálo na Letišti Václava Havla v Praze první letadlo z Pekingu. Slavnostní události se zúčastnil mj. český premiér Bohuslav Sobotka. Přímý desetihodinový spoj bude Prahu a Peking spojovat třikrát týdně.

Nová přímá linka je podle českého premiéra důkazem, že vláda zlepšuje vztahy z Čínou. „Jsem rád, že se ČR stává po Polsku druhou zemí střední a východní Evropy, do které míří letecký spoj z Čínské lidové republiky. Přímé letecké spojení je dalším úspěšným krokem ve snaze vlády obnovovat vztahy mezi ČR a Čínou, tento spoj umožní nejen zintenzivnit rozvoj obchodu a nových investic mezi oběma zeměmi, ale především významně podpoří turistický ruch,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka.

Velkým zastáncem leteckého spojení mezi Pekingem a Prahou byl vždy i prezident Miloš Zeman, podívejte se na reportáž:

Video Přímé linky z Prahy do Číny: Zeman chce hned tři, kam to poletí? - David Vaníček
Video se připravuje ...


Cestovní ruch je pro Českou republiku jedním z významných odvětví národní ekonomiky. Do naší země letos zamíří téměř 300 tisíc čínských turistů, což je 40 procent všech čínských turistů mířících do 16 zemí střední a východní Evropy.

Dálkové spojení do Číny budou provozovat čínské Hainan Airlines, které na linku nasadí Boeing 767 s kapacitou 223 míst.

V každém směru budou mít zájemci k dispozici tři spoje. Z Prahy bude linka odlétat vždy v pondělí, středu a v pátek ve 13:30. V Pekingu letadlo přistane po desetihodinovém letu kvůli časovému posunu druhý den v 05:30 místního času. V opačném směru bude odlétat ve 02:30 místního času a do Prahy přiletí v 07:30.

Letenky do „Říše středu“ od 12 tisíc korun

Nová linka ovlivnila už měsíc před svým zahájením ceny letenek. Hainan Airlines nasadily na spoj na termíny koncem září ceny od 12 tisíc korun, o stokoruny méně než Air France na spoj s přestupem v Paříži nebo Austrian Airlines na let s přestupem ve Vídni, řekl koncem srpna ředitel divize Business Travel společnosti Thomas Cook Martin Doupovec. Ceny kolem 13 tisíc Kč za let do jihovýchodní Asie podle něj ale nejsou standardní a jsou důkazem konkurenčního boje.

Přímým dálkovým letem bude nyní možné z Prahy nově letět do šesti světových destinací. Kromě Pekingu jde o Toronto, Montreal, Dubaj, Soul a New York.

Zobrazit celou diskusi