Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Podlézání Číně obchodu nepomůže, pustili se do Zemana šéfové TOP 09 i ODS

Autor: Zuzana Štíchová - 
15. září 2015
05:15

„Vlezdop*delkovství českému obchodu nepomáhá,“ řekl v pondělí na konferenci Forum 2000 předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Konkrétně v Číně prý exportéry politika příliš nezajímá. Naopak je podle opozičního politika nutné vyvarovat se excesů během zahraničních cest a pečlivě vybírat, v jakých souvislostech se návštěvy konají. Znovu tak zkritizoval Zemanovy cesty do Moskvy a Pekingu.

Podporuje česká zahraniční politika dodržování lidských práv ve světě? To byla otázka nejen pro Karla Schwarzenberga v rámci Fora 2000. „Když jsem já jako ministr zahraničí jednal s tehdejší čínskou velvyslankyní v Praze, ptal jsem se jí na lidská práva. Vysvětloval jsem jí naše pojetí lidských práv. A ona to pochopila,“ řekl Schwarzenberg v narážce na cesty Miloše Zemana do Pekingu, kde se podle dostupných informací o tomto tématu mlčelo.

Vlezdop*delkovství, promiňte mi ten výraz, českému obchodu nepomáhá, i když to někdo tvrdí. Je iluze myslet si, že to bude lepší, pokud se jim budeme přizpůsobovat. Čínští exportéři si vybírají pečlivě a s politikou to nemá co dělat,“ dodal předseda TOP 09.

Idealistickým cílem by bylo, aby byl i prezident republiky vázán vládní koncepcí zahraniční politiky,“ přisadil si europoslanec za KDU-ČSL Pavel Svoboda. I když i tato koncepce má podle něj značné trhliny, není v ní například zmíněn konflikt na Ukrajině.

Mají na rukou krev

Předseda opoziční ODS Petr Fiala se nezastavil jen u kritiky prezidenta Miloše Zemana, ale pustil se i do nedávné cesty šéfa české diplomacie do Íránu. „Stovky lidí jsou tam popravovány na jeřábech a ministr Zaorálek si pochvaluje rozvoj vztahů v oblasti těžkého stavebnictví,“ kroutil hlavou bývalý ministr školství.

Zaorálkovu cestu naopak hájil jeho předchůdce Schwarzenberg. I on se na postu ministra zahraničí musel prý setkat „s lidmi, kteří měli na rukou krev“. Cesta do Íránu byla tedy podle něj v pořádku, mlčení o popravách politických vězňů už nikoliv.

„Potvrzují se mé nejhorší obavy. Miloš Zeman společně s vládou nás posunou někam, kde já Českou republiku vidět nechci,“ dodal na závěr Petr Fiala s odkazem na Zemanovy cesty do Číny a Moskvy. Vyvážit by je prý měl návštěvami klíčových západních zemí.

Co se týká zahraničních cest, je třeba vidět souvislosti. Například, že v Pekingu na náměstí byli ne tak dávno zmasakrováni nevinní lidé,“ souhlasí i europoslanec za ANO Pavel Telička.

valkaamir ( 15. září 2015 14:50 )

To uz opravdu mame ve vlade takove zaostale primo hloupe politiky jako Top 09 ? Poslete jim tam nejakeho ekonoma ci spis cloveka ktery rozumi otevirat nove vyhodne smlouvy s partnery kde je to mozne.Ze jiz 25 let podlezame EU a USA,tak co nam to prineslo ? Jen devastaci nasi ekonomie a obchodu ktere nam jen naridi EU co muzem a co ne.Ty idiotske sankce proti Rusku strata miliardovych zakazek odbytu a investici..A kdyz trochu Pan President Zeman se snazi zajistit zakazku s Chinou tak ho Ti Patolizalove napadnou .Je to hnus co ve vlade mame blbeckua parazitu, co maji vice strachu nenazlobit jejich sefy za morem nez prospech statu. Pritom s Chinou se uzaviraji nejvetsi obchodni transakce vcetne UA.Mu sami mame polovinu spotrebnich zbozi z Chiny. Ale pripoustim ze v komentarich prazdne hlavy senem vycpane se v tom vyzivaji a podporuji TOP spis Bottom 09.

tgbg ( 15. září 2015 08:11 )

To už je taková komunistická vlastnost. Podlézat. A to Milouš ovládá. Úplně nám stačilo, co předváděl před Putlerem v Moskvě, hlavním městě fašizmu.

dumik ( 15. září 2015 06:25 )

 kdežto vytahování se na Čínu ekonomice pomůže? Kdyby se Česká republika zajímala o lidská práva skutečně, měl by co řešit se Saudskou Arábií a taky USA by mla co vytknout, ať již tajné věznice, mučení zadržených, tresty smrti a vraždění po celém světě. Pro Tibet po po středověku, který tam byla za vlády lámů, bylo terno, že jej znovu Čína přifařila.

kosmonaut ( 15. září 2015 05:47 )

Fialo,vy jste svou politikou s Kalouskem a spol.dovedli naši republiku do velkého hospodářského propadu a zadlužení.Proto jste ve volbách dopadli jak sedláci u Chlumce.Tak raději mlč a nekritizuj ty,kteří se snaží o prosperitu naší země!Vám nejde o blaho obyvatel,ale jen o vlastní koryta a moc ve státě!Už bylo dost vládnutí ODS s TOP 09 a dokonce se stranou,kterou nikdo nevolil.Tomu říkáš demokracie a dodržování lidských práv?Tyto principy jste už dávno pošlapali.Raději choď kanálama!

namoroman ( 15. září 2015 05:46 )

Když se "kecaj blbosti", tak kníže spí ! http://www.seznam.cz/refererfix?redir=http%3A%2F%2Fwww.parlamentnilisty.cz%2Farena%2Fmonitor%2FFOTO- Pane-Schwarzenbergu-probudte-se-Sef-TOP-09-na-Forum-2000-usnul-ale-kdyz-byl-probuzen-399284

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa