Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Džihádista měl na koncertní síň útočit už v srpnu. Do Francie šel přes Česko

Autor: val - 
15. listopadu 2015
16:29

Francouzské tajné služby možná měly k dispozici jednu důležitou indicii, která mohla mít souvislost s pátečními útoky. Tamní televizní stanice BFM TV informovala už před třemi měsíci o zadržení džihádisty, který se vracel z bojů v Sýrii do Francie, instruován, aby zaútočil v koncertní síni. Při své cestě měl jít i přes Prahu.

Muže jménem Reda zadržely tajné služby 15. srpna, podle televize BFM TV, která o případu informovala v září, měly podezření, že chce spáchat teroristický útok ve Francii.

Francouzský občan Reda odešel v květnu bojovat do Sýrie, konkrétně do bašty Islámského státu ve městě Rakka. Údajně mu ale při výcviku granát poranil nohu, a tak se vrátil do vlasti. Při své cestě zpět prošel i Prahou, putoval po trase Istanbul, Varšava, Praha, Amsterdam, Paříž.
Džihádista, který chtěl spáchat teroristický útok v koncertní síni, šel do Francie přes Prahu. Džihádista, který chtěl spáchat teroristický útok v koncertní síni, šel do Francie přes Prahu. | Blesk

Tři dny po svém zadržení prý přiznal francouzským zpravodajcům, že ho v Sýrii instruovali, aby zaútočil v koncertní síni, na frekventovaném místě, kde by bylo co nejvíc obětí.

Koncertní sál klubu Bataclan se stal nejkrvavějším z míst Paříže, kde teroristé v pátek útočili, zahynulo tam 89 lidí. Takhle vypadala přestřelka mezi teroristy a policií:

Video Přestřelka mezi policií a teroristy u klubu Bataclan - YouTube
Video se připravuje ...

Právě v Bataclanu nalezli policisté tělo Omara Ismaila Mostefaie, kterého se zatím jako jediného z útočníků podařilo identifikovat. Jedná se o 29letého Francouze.

Co přesně se dělo v okolí Bataclanu? Přinášíme video, které však není určeno po slabší povahy ani pro děti:

Video Autentický záznam z teroristického útoku - reuters
Video se připravuje ...

 
1:34
15. 11. 2015

Francouzská vláda plánuje po sérii útoků tvrdou akci proti radikálním imámům. Chystá se zavřít všechny mešity, "kde se šíří nenávist," oznámil ministr vnitra Bernard Cazeneuve v neděli na televizním kanálu France 2.

 
23:16
15. 11. 2015

Bavorská vláda po pařížských atentátech vyzvala vládu spolkovou, aby okamžitě zpřísnila kontroly na hranicích s Rakouskem. Na této hranici má spolková policie napříště kontrolovat všechny přechody, a ne jen vybrané, jak je tomu doposud po nedávno obnovených hraničních kontrolách. Vyzvali k tomu dnes podle agentury DPA bavorský premiér Horst Seehofer a bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann.

"Musí být nasazen personál, jenž by zajistil účinnou kontrolu všech hraničních přechodů," řekl Hermann. Pokud nebude mít spolková policie dostatek lidí, má podle ministra kontroly převzít bavorská policie.

Bavorský ministr financí Markus Söder v rozhovoru s nedělníkem Welt am Sonntag řekl, že nekontrolovaná a ilegální imigrace nemůže dál pokračovat.

"Paříž všechno změní," domnívá se Söder.

 
23:10
15. 11. 2015

Na Twiteru se objevily záběry, které mají ukazovat situaci v syrské Rakce po francouzských náletech. Francouzi na baštu islamistů zaútočili poté, co se ISIS přihlásil k pařížským teroristickým útokům, při kterých zahynulo 129 nevinných lidí. Podle předchozích zpráv od syrských aktivistů nebyli při náletech zraněni ani zabiti žádní civilisté.

"První zničený cíl používal DAEŠ (arabská zkratka pro IS) jako velitelský post, náborové středisko džihádistů a sklad zbraní a munice. Druhý cíl ukrýval výcvikový tábor teroristů," uvedlo francouzské ministerstvo obrany v prohlášení.

 
22:53
15. 11. 2015

V dánské Kodani se dnes před francouzskou ambasádou sešlo 15 000 až 20 000 lidí, včetně dánského premiéra Larse Lökkeho Rasmussena.

"Jakou nejlepší odpověď jim můžeme dát? Budeme pokračovat v našich životech a odmítneme se nechat zastrašit. Pokud se neodvážíme si znovu sednout na zahrádku kavárny, pak jsme ztraceni," řekl premiér.

 
22:46
15. 11. 2015

V kanadském městě Peterborough vzplála mešita. Podle vyšetřovatelů ji někdo zapálil úmyslně. V době požáru naštěstí nikdo nebyl uvnitř. Představitelé mešity se obávají, že po pařížských útocích se po světě rozšíří islamofobie a podobné útoky budou pokračovat.

"I když slýcháme, co vše se děje po světě, nikdy by nás nenapadlo, že to stane v naší komunitě,"  uvedl prezident místní muslimské asociace Kenzu Abdella. Podle něj jde o zločin z nenávisti.

 
22:37
15. 11. 2015

Při francouzském náletu na syrské město Rakka nebyli zabiti ani zraněni žádní civilisté. S odvoláním na místní nemocnice to na Twitteru zveřejnili syrští aktivisté.

 
22:22
15. 11. 2015

Dramatické video: Na YouTube někdo umístil nahrávku, na které je v pozadí slyšet masivní bombardování syrského města Rakka. Francouzské letectvo na baštu islamistů zaútočilo po pařížských útocích, při kterých zemřelo 129 lidí.

Kompletní online