Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„V sázce je mír.“ Hollande zahájil summit o klimatu. Česko zastupuje Sobotka

Autor: simao, ČTK - 
30. listopadu 2015
13:32

V Paříži odstartoval klimatický summit za účasti politických špiček. Česko na něm zastupuje premiér Bohuslav Sobotka. Ten očekává dramatická vyjednávání. Francouzský prezident Hollande na úvod uvedl, že boj proti terorismu a boj proti klimatickým změnám jsou dvě největší výzvy pro celý svět. A že v sázce je mír. Někteří odborníci pak upozorňují, že klima může mít vliv i na budoucí uprchlické krize.

Premiér Bohuslav Sobotka očekává, že klimatická konference v Paříži (COP 21), která dnes začala, bude dramatická do poslední chvíle. Mezi zeměmi podle něj přetrvává řada rozporů.

Vášně přitom v Paříži planuly před zahájením summitu i v ulicích. Ve francouzské metropoli protestovali ekologičtí aktivisté, došlo i na střety s policií a použití slzného plynu.

O co jde na summitu především? Cílem summitu je dohoda o emisích. A přijetí nové mezinárodní smlouvy o ochraně klimatu, která má nahradit Kjótský protokol, platný do roku 2020. Česko si podle Sobotky přeje, aby v Paříži byla dohoda uzavřena, a bylo tak zřejmé, že všechny vyspělé státy závazným způsobem přispějí ke snižování skleníkových plynů a tím ke zpomalení globálního oteplování.

Premiér Sobotka ale upozornil, že stanoviska všech zemí se dosud ohledně snižování emisí skleníkových plynů nepodařilo sblížit. Rozdíly jsou zejména mezi vyspělými a rozvojovými státy, uvedl Sobotka.

„Přetrvává rozpor mezi vyspělými státy a méně vyspělými zeměmi, které argumentují tím, že ještě potřebují nějaký čas na to, aby se rozvinuly a aby zvýšily svůj výkon, než budou muset začít plnit závazky z hlediska snižování skleníkových plynů,“ vysvětloval český premiér. Podle Sobotky tak bude summit pravděpodobně dramatický do poslední chvíle.

Konference se přitom i přes nedávný teror v Paříži účastní téměř 150 hlav států a vlád. Sobotku při odjezdu vyzval Český svaz ochránců přírody, aby se „zasadil o uzavření ambiciózní dohody k ochraně klimatu“.

Klimatický summit v Paříži: vyrazilo na něj takřka 150 vrcholných představitelů států. Klimatický summit v Paříži: vyrazilo na něj takřka 150 vrcholných představitelů států. | Reuters

Obama, Hollande i účastníci summitu uctili oběti pařížského teroru

Summit začal minutou ticha za oběti nedávných atentátů. Francouzský prezident François Hollande zdůraznil, že boj proti terorismu a proti globálnímu oteplování jsou těsně spojeny. „Na této klimatické konferenci je v sázce mír… Boj proti terorismu a boj proti klimatickým změnám jsou dvě největší globální výzvy, kterým musíme čelit,“ upozornil Hollande.

Podle Hollanda nejde nyní o nic menšího než o budoucnost celé planety. „V několika dnech budeme rozhodovat o celých následujících staletích,“ zdůraznil francouzský prezident, podle kterého musí Paříž znamenat rozhodný bod obratu. „Musíme se posunout vpřed mnohem rychleji, mnohem dál, pokud chceme udržet globální růst teplot pod dvěma stupni Celsia,“ upozornil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, který se konference účastní také.

Před zahájením klimatického summitu uctil prezident Obama v Paříži památku obětí teroristických útoků u klubu Bataclan. Před zahájením klimatického summitu uctil prezident Obama v Paříži památku obětí teroristických útoků u klubu Bataclan. | ČTK

Klimatické změny se mohou podílet na nových vlnách migrace

V souvislosti s globálním oteplováním a klimatickými změnami přitom klimatologové hovoří i o tom, že klimatické změny mohou mít v budoucnu vliv na nové migrační vlny.

Klimatolog Václav Cílek pro Blesk.cz uvedl, že problémy se suchem mohou zasáhnout i oblasti Evropy – např. Řecko či Španělsko – což by podle něj současné migrační problémy ještě umocnilo. Ohledně summitu v Paříži očekává, že půjde především o politickou záležitost s politickými dopady.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

villi ( 30. listopadu 2015 15:21 )

TAK CO Z VÁS VYPADNE !! EMISNÍ POVOLENKY ??? JINÉ STRAVENKY ??? VÝTĚRY Z CIGARET ?? UV Z INFRA ZÁŘIČŮ??? !! ČI JINÉ NESMYSLY?? NEBO ZÁVAŽNĚJŠÍ !!!VIZ TESTOVÁNÍ JADERNÝCH ZRANÍ, JAD.EL.FUKUŠIMA,NEBO ROPA Z ISLÁMSKHO STÁTU??!!!

milofr ( 30. listopadu 2015 14:59 )

lepší když ho vyneseme my a napořád

giorgio287 ( 30. listopadu 2015 14:41 )

Oteplovači všech zemí mají slet. DRŽME SI PENĚŽENKY!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa