„Zdravotní stav ženy byl stabilizován a je mimo ohrožení života, avšak stav muže, který proletěl předním sklem, je kritický. Má proražené plíce, zlomená žebra a zůstává v nemocnici v Manavgatu. Ostatní budou ve čtvrtek v noci vypraveni leteckým speciálem zpátky do Česka,“ sdělila Blesku příbuzná jednoho z cestujících, podle jejíchž slov turecký řidič autobusu za jízdy usnul.

Nehoda autobusu se stala poblíž jihotureckého města Manavgat v oblíbené turistické destinaci Antalya. Kromě osmi turistů byli zraněni také průvodce a řidič autobusu z Turecka.

Jezdit na výlety se bojí i delegáti!

„Podle informací turecké policie je vyloučen důvod nehody únava nebo mikrospánek řidiče autobusu. Podle výpovědi řidiče a svědků nehody autobus na svodidla vytlačilo nákladní vozidlo,“ oznámil Daniel Plovajko, mluvčí cestovní kanceláře Fischer, se kterou čeští turisté do zahraničí cestovali.

„Podle informací, které mám přímo od delegátů z Turecka, jsou řidiči, kteří vozí turisty, neúměrně přetěžováni a jedou takzvaně na doraz. V zemi totiž neplatí nařízení EU o dodržování povinných přestávek řidičů. Delegáti dokonce říkají, že kolikrát se sami bojí jezdit s klienty na výlety, když vidí, jak jsou řidiči autobusu unaveni,“ řekl Blesku Tomio Okamura z Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Okamura: Je to chyba cestujících

Pásy na připoutání mají v Turecku starší modely autobusů pouze na prvních čtyřech sedadlech, tedy na místech za řidičem. U novějších vozů je každé sedadlo vybaveno bezpečnostním pásem.

„Podle mých informací je odpovědný za připoutání sám cestující,“ sdělil Blesku Tomio Okamura a dodal, že řidič nebo delegát může klientům připoutání pouze doporučit.

Fotogalerie
4 fotografie