Ačkoli se Řecko už několik měsíců potýká s finanční krizí, na životě místních to není téměř znát. Tedy alespoň co se týká odlehlejších - ostrovních míst. Zatím… Je fakt, že všeobecně tu citelně ubylo turistů. Pro našince to má ovšem hned několik výhod. Ceny jak volnočasových vyžití, tak nezbytných a všudypřítomných suvenýrů, jdou dolů a na plážích nemusíte bojovat o každý půlmetr volného místa. Místní pohostinnost se navíc v rámci lapení a udržení zákazníka nikoli nepříjemně násobí.

Každý den jiná pláž

Přesně takto to vypadá i na nejsevernějším z řeckých ostrovů – Thassosu, jemuž se pro jeho zelenou barvu přezdívá smaragd Egejského moře. Ostrov s obvodem hlavní silnice o délce 104 kilometrů žije svým vlastním pozvolným životem, čas plyne řeckým způsobem, pro nic hektického tu není prostor, natož potřeba. Bodejť, písčité i kamenité pláže, mnohé z nich divoké, nesnadno přístupné, nedotčené masovou turistikou, přímo vybízejí k hříšné lenosti a relaxu.

Cestou necestou, kol dokola ostrovem

Autem se dá ostrov objet za necelou hodinu a půl. Rychlejší jízdu znemožňují stovky serpentin, střídání stoupání a klesání, protože Thassos z většiny tvoří hory (vrchol nejvyšší hory Ypsarionu leží v nadmořské výšce 1204 metrů). A i kdyby šlo o rovinku. Tady přece není kam a proč spěchat. Tu se zastavíte na některé z mnoha pláží, tu si v taverně dáte něco typického řeckého, nebo klidně všedně kontinentálního k snědku, tu je příležitost prohlédnout si něco z antických památek – archeologická naleziště jsou po celém ostrově, výzkumy nových míst stále probíhají. Jen namátkou oblast s pozůstatky chrámů z 6. století př. n. l. na západní straně ostrova Aliki nebo zbytky antického divadla v hlavním městě Limenas (nebo také Thassos), na severu ostrova. Také zajížďka do vnitrozemí stojí za to. Původní horské vesničky (Theologos – původně hlavní město ostrova, Kastro) dnes obývá jen pár stálých obyvatel. Většina se totiž přestěhovala do oblastí na pobřeží.

V posledních letech domky po celém ostrově, výjimkou není ani právě zmíněné hornaté vnitrozemí, kupovali cizinci. Staveníčka si zrenovovali a jezdí sem na sezónu. Ovšem idyla to všude není. Mnoho původních domů, spíše domečků, se neúdržbou už pomalu rozpadá. K vidění jsou tu také opuštěná staveniště. Došly peníze. Stavbu zarůstá lebeda.

Fotogalerie
19 fotografií

Neviditelné vesnice

Hory Thassosany dřív chránily před nájezdy pirátů. I proto má skoro každá vesnice svou horskou a pobřežní oblast. Když byla hrozba pirátského útoku zažehnána, lidé se vraceli dolů k moři. Od toho také totožné názvy vesnic. Jen ta pobřežní se navíc jmenuje Skala (např. Potamia a Skala Potamia, Panagia a Skala Panagia, Prinos a Skala Prinos). Návštěva horské vesničky vás odnese do starých časů. Tradiční architektura bílých chaloupek a domků obývaných místními domorodci z nich dělá živoucí skanzen. Některé vesnice jsou v horách tak dobře ukryty, že nejsou vidět až do chvíle, kdy do nich dorazíte.

Thassos - pro každého něco

Ať už se to týká ostrovních produktů (med, víno, olivy), tradiční kuchyně (mořské plody, gyros, souvlaki, tzatziki, víno retsina či typická anýzová pálenka ouzo) nebo vyžití. Na ostrově jsou jak malé tiché vesničky s klidnými, málo navštěvovanými plážemi (např. vesnička Kinira), tak větší rušná centra (Potos, Limenas, Limenaria), která množstvím tradičních taveren a nejrůznějších hospůdek, krámků či nezbytným korzem podél pláže při západu slunce nabízejí mnoho možností k tomu, jak si pobyt na Thassosu užít. Vždy s ochotnou dopomocí místních.

V zimě budou bez peněz

„Řekové žijí dneškem. O tom, co bude za půl roku, vůbec nepřemýšlejí. Teď jsou v pohodě. Že v zimě nebudou mít za co nakupovat, neřeší,“ řekla Blesk.cz Londýňanka, která na Thassosu žije již sedm let a místní mentalitu za tu dobu zná perfektně. „Je tu nejméně o 40 procent méně turistů. Hlavně Němců. Ti jsou naštvaní na řecké dluhy. Už tu nechtějí utrácet své dovolenkové peníze,“ dodala Britka, která pracuje v místní autopůjčovně.

Mnoho obyvatel Thassosu žije na ostrově jen přes sezónu. Na zimu odjíždějí na pevninu. Buď do blízké Kavaly, nebo hlouběji do vnitrozemí, nebo někam úplně jinam.  "Na podzim to tu celé zavřeme a jedeme do Jihoafrické republiky. Žije tam celá naše rodina," řekla Blesk.cz majitelka rodinného hotelu v Kiniře. Na Thassos se vracejí až o Velikonocích.

Řecký život plyne ve svém vlastním časovém, rozvážném pásmu. Jeho negativem je ovšem vysoká návykovost. Návrat domů totiž leckoho může pořádně zabolet...

Thassos v číslech

Rozloha: 389 km2
Obvod: 104 km
Počet obyvatel: cca 15 000
Doba letu z Prahy: 2 hodiny 5 minut
Dojezd trajektem z pevniny (Keramoti) na ostrov (Limenas): cca 40 minut

Nejoblíbenější pláže:

Paradise Beach, Golden Beach, Aliki, Astris

Ceny v restauracích:

Pizza: 9 eur (rodinná), 6 eur (normal)
Řecký salát: od 4 eur
Tzatziki: od 2,5 eur
Pivo: od 2 eur
Víno retsina: od 2 eur
Frappé: od 2 eur

Ceny půjčovného:

Automobil: od 26 eur na den (vč. pojištění)
Jeep, čtyřkolka: 50 eur na den
Skútr: 15 eur na den
Motorový člun: 70 eur na 4 hodiny (+benzín)