Francouzská expedice pod vedením Maurice Herzoga měla 3. června 1950 původně namířeno na sedmou nejvyšší horu světa Dhaulagiri (8167 metrů nad mořem). Výstup byl však na Franouze moc komplikovaný a rozhodli se proto změnit směr a zdolat vrchol desáté nejvyšší hory světa Annapurny (8091 metrů nad mořem).

Ztracené rukavice

Na vrchol Annapurny se z francouzské expedice nakonec dostal pouze Maurice Herzog a jeho kolega Louis Lachenal. Z obou se pak stali ve Francii národní hrdinové. Obdiv si zasloužili i proto, že osmitisícovou horu zdolali se skromným vybavením na jeden zátah a bez použití kyslíku.

Za svůj výkon však zaplatili velkou daň. Při sestupu totiž oba utrpěli četné omrzliny a musely jim být amputovány prsty. Hůř dopadl Herzog, který v krutých mrazech ztratil rukavice a kvůli omrzlinám přišel o téměř všechny prsty na rukou i nohou.

Ministr s chybějícími prsty

Maurice Herzog toho po svém výstupu dokázal ve svém životě ještě hodně i bez prstů. Na konci 50. let minulého století se stal francouzským ministrem sportu a také starostou alpského města Chamonix. Od roku 1970 byl také členem Mezinárodního olympijského výboru. Vydal i několik knih o svém dobrodružném životě. Jeho první kniha Annapurna se stala bestsellerem a s 11 miliony prodaných kusů rekordmanem mezi publikacemi o horolezectví.

Horolezecký kolega Herzoga Louis Lachenal ve svém životě tolik štěstí neměl. Zabil se v roce 1955 při lyžování v Chamonix, když mu bylo teprve 34 let.

Fotogalerie
2 fotografie