Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Horolezec Bém přiznal: Vylezl na nejvyšší horu Antarktidy

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: ČTK - 
19. ledna 2010
20:45

Pražský primátor Pavel Bém nepřímo přiznal, že ve dnech, kdy metropoli trápila sněhová kalamita, zdolával nejvyšší horu Antarktidy.

Neřekl ale, kdy výstup uskutečnil. Spekulovalo se o tom, že v Antarktidě trávil dovolenou na přelomu roku.Hora Mount Vinson Bémovi údajně chyběla k tomu, aby se dostal do elitní skupiny horolezců, kteří zdolali sedm nejvyšších hor sedmi světadílů - 7 Summits.

Na otázku moderátorky pořadu Interview 24, zda mu chybí ve sbírce zdolaných hor také Mount Vinson, Bém odpověděl, že ne. "Bez jakýchkoliv spekulací - nechybí," řekl pražský primátor s úsměvem a dodal, že si "sám sobě něco slíbil". I tentokrát však odmítl sdělit o své dovolené cokoliv bližšího.

O Bémově snaze pokořit nejvyšší vrchol Antarktidy se mluvilo už před rokem. Primátor tehdy uvedl pouze to, že byl na horách. Stejně na dotazy médií odpovídal pražský magistrát i tentokrát. Bém, který je znám svou láskou k horolezectví, zdolal nejvyšší horu světa Mount Everest na jaře 2007.

Kvůli tomu nebyl dva měsíce v úřadě. Za to si vysloužil kritiku pražských zastupitelů i některých lídrů ODS. Kritizoval ho i prezident a tehdejší čestný předseda ODS Václav Klaus. Záhy mu však poslal gratulaci. Primátor zdolal také nejvyšší vrchol Pamíru nebo nejvyšší horu Severní Ameriky Mount McKinley.

hihihi ( 21. ledna 2010 18:57 )

všem vomlouvá a vod teďka už poleze jenom na svou starou.

jarypadlo ( 20. ledna 2010 09:36 )

mu měl znova pogratulovat a se slovy že dovolená je přežitek minulého století navždy uvolnit ze všech funkcí.Aspoň by mohl být trestně odpovědný za miliardy...

jihanca ( 20. ledna 2010 09:02 )

Opravdu zvláštní, že tento sportovní úspěch má tak nějak kyselou pachuť. Asi proto, že každý místo zdolaných štítů u Béma vidí ty hory prošustrovaných peněz.

delavar ( 20. ledna 2010 06:16 )

Poznám tento druh ĺudí,milujú šport,lezenie po horách.Je taká malá droga.Pekná,trošku drahá a patrí ku chlapom,/niekedy aj ženám/.Bolo by dobré,keby kandidoval u nás v SR,V Tatrách,na miesto primátora Vysokých Tatier.My by sme získali človeka čo rozumie horám,turistike,lezenie by mal v náplni práce,dokázal by prilákať do Tatier viac turistov z ČR,bol by 500 km od svokry,odišiel by od ľudí čo im vadí.A možno po nejakej dobe by si povedal:Vole,zlatá Praha!! A dohryzený od medveďov,uchodený,no šťastný by sa po nejakej dobevrátil do ,,rodnej vísky,,.A všetci by boli šťastní až kým nepomrú....

malyhad ( 20. ledna 2010 04:41 )

byli vždy čestní lidé schopní udělat vše pro ostatní.Pan Bém mi do té party kamarádů na laně nějak nesedí.S ním bych do stěny nešel.

Zobrazit celou diskusi