Naposledy před pár dny, kdy lezl na nejvyšší horu Antarktidy Mount Vinson (4 892 metrů nad mořem): Jen vetknul cepín, v Praze se rozpoutalo sněhové peklo. Doprava kolabovala, na silnicích se tvořily kolony, obrovské rampouchy jen o vlásek míjely hlavy vyděšených Pražanů. Kdo včas nedoklouzal do krytu, toho smetla rolba. Hrůza pomyslet, co by se dělo, kdyby byl Mount Vinson vyšší.

Nebo roce 2008. Sotva si primátor Bém vyleštil mačky před plánovanou cestou do hor v Patagonii, na pražském Výstavišti vypukl obrovský požár, největší za posledních deset let. V plamenech se tehdy zřítila část budovy, která byla pýchou města.

Pamatujete na film Dotek medúzy? Byl o muži, který psal knihy o zlu, lepil si na zdi bytu výstřižky z novin a když chtěl, způsobil silou myšlenky jakoukoli katastrofu. Tak právě to se tady teď děje.

Jistým varováním už byl primátorův výstup na nejvyšší horu světa Mount Everest (8848 m). Bémovy ještě ani neuschly rampouchy ve vousech a na pražské křižovatce I.P. Pavlova se srazil hasičský vůz s tramvají. Výsledek? Šest zraněných, z toho dva těžce!

Ano, lze namítnout, že o povodních byl primátor doma, ale kdo ví, jak by to vypadalo, kdyby nebyl.

Za necelé tři roky, tedy 21. 12. 2012 má nastat podle mayského kalendáře konec světa. Neví se, zda v té době bude Bém ještě na radnici, ale pro jistotu: Kdo bude stát nejblíž, ať ho chytí, nepustí a nelépe ještě něčím zatíží.

Možná snad na Petřín (378 m), ale výš už ne, pane primátore.